Witajcie:-)Dla posiadających anglojęzyczne pojęcie-czy mąka użyta w tym przepisie(www.aresrocket.com/bread/) to mąka żytnia chlebowa 720 czy pszenna 750?Z góry dzięki:-)
W tym przepisie nie ma wymienione jaka konkretnie ma byc maka- w tlumaczeniu to brzmi maka przeznaczona do wypieku chleba lub maka chlebowa. Nie wiadomo czy to ma byc maka chlebowa biala ( white bread flour) czy np. razowa , graham ( wholemeal bread flour). Ja mam doswiadczenie jesli chodzi o maki angielskie, nie mam pojecia jak to jest z makami do wypieku chleba w USA.
Nie mam tak fachowo opanowanego języka angielskiego ale... Jest to mąka pszenna - potocznie nazywana "chlebową", jest nieco ciemniejsza od znanym wszystkim mąkom wrocławkim (typ 500), czy tortowym (typ 450). Maka chlebowa to poprostu mąka pszenna typ 700 - 750. Pozatym ciasto i gotowy wypiek z mąki żytniej 720 (lub innej) ma znacznie ciemniejszy kolor niż na zdjęciach, jest poprostu szare. Do tego porowatość pieczywa żytniego jest zdecydowanie mniejsze niż pszennego, widocznego na fotkach. To tyle co mogę podpowiedzieć Pozdrawiam
W tym przepisie nie ma wymienione jaka konkretnie ma byc maka- w tlumaczeniu to brzmi maka przeznaczona do wypieku chleba lub maka chlebowa. Nie wiadomo czy to ma byc maka chlebowa biala ( white bread flour) czy np. razowa , graham ( wholemeal bread flour). Ja mam doswiadczenie jesli chodzi o maki angielskie, nie mam pojecia jak to jest z makami do wypieku chleba w USA.
Jest to mąka pszenna - potocznie nazywana "chlebową", jest nieco ciemniejsza od znanym wszystkim mąkom wrocławkim (typ 500), czy tortowym (typ 450). Maka chlebowa to poprostu mąka pszenna typ 700 - 750. Pozatym ciasto i gotowy wypiek z mąki żytniej 720 (lub innej) ma znacznie ciemniejszy kolor niż na zdjęciach, jest poprostu szare. Do tego porowatość pieczywa żytniego jest zdecydowanie mniejsze niż pszennego, widocznego na fotkach.
To tyle co mogę podpowiedzieć
Pozdrawiam