Forum

Kuchenne porady

Jak wykroić kształt jajka bez foremki ?

• Autor: lexi27 Data: 2011-04-15 11:17:09

Kochani pomóżcie  !

Moja córka uparła się, żeby zrobić ciasteczka w kształcie jajka (pisanki).
    Nie mam niestety foremki o takim kształcie do wycinania, a jest już dosyć późno, żeby ją kupić np. na Allegro, biorąc pod uwagę jak działa u mnie poczta.

Może macie jakiś pomysł, czym można powycinać taki kształt. Myslałam, żeby narysować taki kształt na pergaminie i potem odkrawać ciasto nożem, ale to zajmie strasznie dużo czasu.

Może ktoś z Was ma jakiś inny fajny pomysł ? Bedę wdzięczna.  

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-04-15 11:53:45

Ja bym narysowała kształt jajka na sztywnym brystolu, a następnie przyłożyła na ciasto i wykroiła radełkiem do ciastek( jest to takie kółeczko karbowane na drewnianej rączce, które można kupić w każdym sklepie gospodarstwa domowego:)

• Autor: lexi27 Data: 2011-04-15 12:11:45

O, to juz jest pomysł!  Takim radełkiem napewno bedzie szło szybciej niż nożem. Dziękuję !

• Autor: aggusia35 Data: 2011-04-15 14:36:17

Ja bym zrobiła tak jak MR. Nie raz posiłkuję się w ten sposób :):):) Pergamin odpada jest za mięki . Jak dasz coś sztywniejszego jakiś karton( po ryzu może być ) lepiej Ci będzie wycinać. Ja wycinam ostrym nożem.

• Autor: Glumanda Data: 2011-04-15 11:59:35

W czasie przedswiatecznym w kazdym wiekszym sklepie mozna dostac metalowe foremki do wykrawania ciasteczek. Czy mieszkasz az tak daleko od cywilizacji, ze pozostaje Ci tylko poczta? i Allegro?
    Co jeszcze przychodzi mi do glowy, to jesli mialabys foremke okragla, na ciastko - kolko, to mozesz sprobowac ostroznie, zrobic z teh foremki elipse.

• Autor: lexi27 Data: 2011-04-15 12:10:32

Tak, foremki są owszem, ale z motywami na Boże Narodzenie. Jesli juz są z motywami wielkanocnymi to są to zazwyczaj kurczaki, zające, baranki itp.  Poza tym te foremki są małe,a ja potrzebuję foremkę o wielkości około 9-10 cm.

• Autor: franitas Data: 2011-04-15 14:16:17

pamiętam ze kiedyś były takie foremki w zestawach z wiaderkiem do piaskownicy, takie do robienia"babek" z piasku. Może czymś takim będzie szybciej;)

• Autor: z_malina Data: 2011-04-15 15:07:36

przyszedł mi do głowy pomysł ale dość szalony, niemniej się nim podziele, najwyżej odrzucisz moją propozycję ;)
    może akurat masz w domu taką szynkę konserwową w puszce (jak za dawnych lat popularna była), ona ma właśnie kształt jajka, w prawdzie dużego, ale można wtedy taką pustą i dobrze umytą puszką powycinać kształt jajek jak za pomocą foremek :)

• Autor: qurczak Data: 2011-04-16 08:28:36

proste i genialne!

• Autor: jolka60 Data: 2011-04-16 08:50:38

No,kurczaczku,któżby lepiej się znał na jajkach od Ciebie?

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-04-16 13:27:05

Tylko że puszka po szynce jest duża , chyba że te ciastka mają być wielkości jaja strusiego:)

• Autor: Olciaa Data: 2011-04-16 19:19:52

ale w biedronce jest tez taka malutka szyneczka w opakowaniu o takim kształcie.

i bedzie tyćke wieksze od jajka kurzego no i tańsze(niecałe 2 zł) niz ta duza puszka szynki :)

• Autor: jolka60 Data: 2011-04-15 15:44:57

Witaj.Miałam doradzić  sposób,ktory zaproponowała MR,ale nie będę powielać..
    Mam jednak jeszcze inny pomysł.Są w sklepach (zwłaszcza przed świętami) takie sztuczne jajka,składające się z dwóch części.Oczywiście czekoladowe jajko-niespodzianka się nie nadaje.
    Taka połówka jajka doskonale nada się na formę,a poza tym nie wymaga radełka do wykrajania ciasta.

• Autor: olenka_chicago Data: 2011-04-16 18:49:25

Popieram mozna kupic plastikowe jajka roznych wielkosci w srodku sa wypelnione slodyczami, po otwarciu bedziemy mieli fajne foremki do wykrawania.

• Autor: dj Data: 2011-04-15 16:11:17

To ja sprzedam mój patent. Wycinam kółko (foremką, kieliszkiem, szklanką - zależy jaką chcę wielkość) i z jednej strony lekko dociskam ciasto tworząc kształt jajka. Pokaże na plastelinie, bo chwilowo nie mam ciasta ;) Jest to bardzo prosty i szybki sposób ciastka w kształcie jajka. Przynajmniej ja tak robię :)

• Autor: jolka60 Data: 2011-04-15 16:19:28

• Autor: lexi27 Data: 2011-04-15 18:32:46

Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc. Jutro biorę się do pracy i zobaczymy jaki będzie efekt.

• Autor: Zośka Data: 2011-04-15 21:58:11

Wyznacz dwa punkty w odległości dłuższej od średnicy szklanki lub kieliszka,np o 1,5 - 2 cm. Przy jednym zrób pólkole (dół jaja) wycinając krawędzią  przechylonej szklanki. Będąc w połowie dużego okręgu, zacznij ciąć w stronę drugiego punktu by zrobić przy nim ciaśniejszy nawrót i  wracaj do pólkola. Sprawdzałam tę metodę na serwetkach (fajnie się odciskają) i wychodzą, ale tylko na stojąco i każde jajo ma trochę inne krzywizny. Pozdrawiam

• Autor: lexi27 Data: 2011-04-17 08:23:53

Wszystkim bardzo dziekuję! Przeszukałam cała swoją kuchnię i znalazłam potrzebny mi kształt ... i tu uwaga... u podstawy mojej sosjerki :-! Jest idealny, nie za mały i nie za duży, a przy tym bardzo szybko wycina się nim kształt jajek.

Zrobiłyśmy z córką piękne, ciasteczkowe pisanki, a poniżej ich zdjecia. Ja piekłam, a córka dekorowała. Miała przy tym wielką frajdę. Cieszę się, że pomysł się udał w realizacji !

• Autor: jolka60 Data: 2011-04-17 08:45:10

Pięknie-widzisz"Potrzeba matką wynalazków" i nie zawsze musimy kupować drogie "bajery".

• Autor: mirabelka200377 Data: 2011-04-17 22:06:02

to ja jeszcze dodam swój pomysł. Kupiłam w sklepie papierniczym plastikowe jajko chyba przeznaczone do udekorowania, Oczywiście składało sie z dwoch części.

Przejdź do pełnej wersji serwisu