Witam, piszę o pomoc w znalezieni sposobu na spożytkowanie jajek..:) mam ich bardzoo dużo i nie mam zupełnie co z nich zrobić.. Zbliżają się świeta więc część z nich pójdzie do placków, sałatek, chrzanu, ale nawet pomimo to spora czesc zostanie.. Może zna ktoś jakieś sprawdzone przepisy na faszerowne jajka czy coś podobnego.. Liczę na pomoć:) Pozdrawiam
Można mrozić zarówno białka jak i żółtka. Ważne żeby oddzielić białka od żółtek. Pakuję do woreczków opisuję zawartość, jest też data i ilość. Zwykle pakuję po 3 sztuki.
Chcesz dobrze spożytkować nadmiar jajek ... ?? Rozprowadz po znajomych .. sama reflektuje na 30 jaj z wiejskiego kurnika .. ::)) Oczywiscie , ze odpłatnie ..! Co tydzień poprosze ... ::)))
Chcesz dobrze spożytkować nadmiar jajek ... ??Rozprowadz po znajomych .. sama reflektuje na 30 jaj z wiejskiego kurnika .. ::))Oczywiscie , ze odpłatnie ..! Co tydzień poprosze ... ::)))
Megi65, bardzo chętnie, jajeczka, świneczke, itp, skąd jesteś, bo ja z lubelskiego
Uuuu ... kochana ! tylko DHL .. nas ratuje ... ::) Cena jajca byłaby nieadwektwatna to wartości jaja .... Jednym słowem .. ..żałuje bardzo , szkoda , za daleko .. :( Pozdrawiam za to bardzo bardzo cieplutko. :))
Tak zapraszam na te strone miałam ten sam problem :/ Ale znalazłam pomoc tu na forach WŻ naprawde znajdziesz tam fajne przepisy . POLECAM powodzenia :D
Z ugotowanych na twardo wyjmij zoltka, przetrzyj na mase z majonezem (ew. dopraw sola i pieprzem), nadziej masa bialka. Na kazda polowke poloz rozyczke z wedzonego lososia i galazeczke koperku. Podaj z czastkami cytryny do skropienia. Mozesz tez mase zoltkowo-majonezowa wymieszac z tunczykiem, nadziac bialka, przyozdobic kazda polowke kawalkiem kiszonego ogorka. To samo mozesz zrobic z wedzona makrela (+ogorek konserwowy) lub szynka (+zielony ogorek). Losos i jajko rewelacyjnie komponuja sie tez z kremowym twarozkiem + koperek. Masa zoltkowa moze tez byc zrobiona z kremowym twarozkiem i rzodkiewka lub kremowym twarozkiem i szczypiorkiem. Kolejna opcja to przekrojone na pol jajka na twardo, na to pol pomidorka koktajlowego, mgielka z pokrojonej cebuli lub szczypiorku i kleks majonezu lub domowego sosu majaonezowo-jogurtowo-czosnkowego.
Sałatkami i jajkami faszerowanymi pozbędziesz się trzydziestu jajek. W dodatku będzie to trzeba zjeść w ciągu kilku dni. Może lepiej pomyśleć o zrobieniu lub daniu do zrobienia (potrzebny jest specjalny sprzęt do pieczenia) sękacza. Według różnych autorów (H. Symanderska, J. Bacewicz) na jedno takie ciasto potrzeba od 40 do 60 jajek. A trwałość toto zachowuje nawet do pół roku. Ponoć sękacze stanowiły istotny składnik prowiantu wojsk litewskich walczących pod Grunwaldem. Inni powiadają jednak, że pierwszy sękacz został upieczony dla królowej Bony. Smaku tego specjału nie będę nawet opisywał, żeby sobie nie zaślinić klawiatury na samo wspomnienie. Szkoda tylko, że na WŻ nie ma przepisów (przynajmniej ja takowych nie znalazłem) na prawdziwy sękacz.
Witam,
piszę o pomoc w znalezieni sposobu na spożytkowanie jajek..:) mam ich bardzoo dużo i nie mam zupełnie co z nich zrobić.. Zbliżają się świeta więc część z nich pójdzie do placków, sałatek, chrzanu, ale nawet pomimo to spora czesc zostanie.. Może zna ktoś jakieś sprawdzone przepisy na faszerowne jajka czy coś podobnego..
Liczę na pomoć:)
Pozdrawiam
i ja mam jajek bardzo duuuużo..
Można mrozić zarówno białka jak i żółtka. Ważne żeby oddzielić białka od żółtek. Pakuję do woreczków opisuję zawartość, jest też data i ilość. Zwykle pakuję po 3 sztuki.
Chcesz dobrze spożytkować nadmiar jajek ... ??
Rozprowadz po znajomych .. sama reflektuje na 30 jaj z wiejskiego kurnika .. ::))
Oczywiscie , ze odpłatnie ..! Co tydzień poprosze ... ::)))
Chcesz dobrze spożytkować nadmiar jajek ... ??Rozprowadz po znajomych ..
Megi65, bardzo chętnie, jajeczka, świneczke, itp, skąd jesteś, bo ja z lubelskiegosama reflektuje na 30 jaj z wiejskiego kurnika .. ::))Oczywiscie , ze
odpłatnie ..! Co tydzień poprosze ... ::)))
Uuuu ... kochana ! tylko DHL .. nas ratuje ... ::)
Cena jajca byłaby nieadwektwatna to wartości jaja ....
Jednym słowem .. ..żałuje bardzo , szkoda , za daleko .. :(
Pozdrawiam za to bardzo bardzo cieplutko. :))
a bliżej to skąd???
Niedawno był taki sam temat, zerknij http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=407115&post=407115
dziekuje za odpowiedzi, ale mi bardziej chodzi o jakieś przepisy na nadchodzące święta:)
Tak zapraszam na te strone miałam ten sam problem :/ Ale znalazłam pomoc tu na forach WŻ naprawde znajdziesz tam fajne przepisy . POLECAM powodzenia :D
Z ugotowanych na twardo wyjmij zoltka, przetrzyj na mase z majonezem (ew. dopraw sola i pieprzem), nadziej masa bialka. Na kazda polowke poloz rozyczke z wedzonego lososia i galazeczke koperku. Podaj z czastkami cytryny do skropienia.
Mozesz tez mase zoltkowo-majonezowa wymieszac z tunczykiem, nadziac bialka, przyozdobic kazda polowke kawalkiem kiszonego ogorka.
To samo mozesz zrobic z wedzona makrela (+ogorek konserwowy) lub szynka (+zielony ogorek).
Losos i jajko rewelacyjnie komponuja sie tez z kremowym twarozkiem + koperek.
Masa zoltkowa moze tez byc zrobiona z kremowym twarozkiem i rzodkiewka lub kremowym twarozkiem i szczypiorkiem.
Kolejna opcja to przekrojone na pol jajka na twardo, na to pol pomidorka koktajlowego, mgielka z pokrojonej cebuli lub szczypiorku i kleks majonezu lub domowego sosu majaonezowo-jogurtowo-czosnkowego.
Może lepiej pomyśleć o zrobieniu lub daniu do zrobienia (potrzebny jest specjalny sprzęt do pieczenia) sękacza. Według różnych autorów (H. Symanderska, J. Bacewicz) na jedno takie ciasto potrzeba od 40 do 60 jajek. A trwałość toto zachowuje nawet do pół roku. Ponoć sękacze stanowiły istotny składnik prowiantu wojsk litewskich walczących pod Grunwaldem. Inni powiadają jednak, że pierwszy sękacz został upieczony dla królowej Bony.
Smaku tego specjału nie będę nawet opisywał, żeby sobie nie zaślinić klawiatury na samo wspomnienie. Szkoda tylko, że na WŻ nie ma przepisów (przynajmniej ja takowych nie znalazłem) na prawdziwy sękacz.
Fajnie, ze jestes :)
To miłe.