Forum

Gawędy o jedzeniu

kotlet wilenski

  • Autor: alana Data: 2011-04-18 08:21:24

    dzien dobry czy ktos wie jak sie robi kotlety wilenskie byly ostatnio w kuchennych rewolucjach

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-04-18 08:25:10

    no i te gołąbki z ziemniakami mnie zaciekawiły

  • Autor: jareksz Data: 2011-04-18 09:02:16

    Nie oglądałem programu ale robiłem z przepisu Bahusa:

    http://wielkiezarcie.com/recipe46411.html

    Może coś w ten deseń? Są bardzo dobre i takie inne.

  • Autor: vikunia Data: 2011-04-18 09:40:09

    http://wielkiezarcie.com/recipe9035.html. To taki zajawkowy przepis. Moja znajoma z bieszczad dodawała jeszcze boczek. Kroila w kostke i przesmażała, jak sie wytopił tłuszcz to wrzucała masę ziemniaczana odsączona i razem wszystko jeszcze raz smażyla az do odparowania wody. A dalej to juz zawijanie w liście i duszenia :) Gołąbki super. Jeśli zamiast w liście kapusty nadzienie dasz do jelita i usmażysz w piekarniku to będziesz mieć kiszkę po mazursku. też dobra :)

  • Autor: jolka60 Data: 2011-04-18 10:35:54

    Czasem robię kotlety z kaszą gryczaną i ziemniakami 9Z dodatkiem suszonych grzybków)-we włoskiej kapuście.

  • Autor: majolika Data: 2011-04-18 10:27:52

    Ale to były chyba kotlety kijowskie(to rodzaj de volaile)?

  • Autor: jolka60 Data: 2011-04-18 12:26:35

    Jeśli były to kotlety wileńskie,a nie znalazłaś na stronie programu,w przepisach,może będę mogła coś pomóc.Mam jednak kilka pytań-co to było za mięso,czy to była sztuka mięsa,mielone,a może rodzaj zrazów?
    Mam dość obszerną książkę kucharską-"Kucharka litewska",może coś się dopasuje.
    Samą nazwą nie można sie kierować.

  • Autor: alana Data: 2011-04-18 12:49:19

    Jeśli były to kotlety wileńskie,a nie znalazłaś na stronie programu,w
    przepisach,może będę mogła coś pomóc.Mam jednak kilka pytań-co to
    było za mięso,czy to była sztuka mięsa,mielone,a może rodzaj
    zrazów?Mam dość obszerną książkę kucharską-"Kucharka
    litewska",może coś się dopasuje.Samą nazwą nie można sie kierować.

    dzieki to byly drobiowe devolaje

  • Autor: jolka60 Data: 2011-04-18 13:33:53

    Poszukam .Może sie uda.

  • Autor: maria Data: 2011-04-18 16:57:01

    koltelty kijowskie wg Pani Magdy G  - cienko rozbite mięso z piersi kurczaka, było nadziane przesmażonymi pieczarkami na maśle, zawijane, panierowane  i smażone na głębokim klarowanym maśle

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-04-18 17:04:47

    I do farszu siekany koperek był. Oglądałam wczoraj ren odcinek:)

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-04-18 17:59:19

    Tak właśnie się robi te kotlety jak napisałaś:) oglądałam wszystkie odcinki tego programu, podaje link dla chętnych do obejrzenia, mieszkających w kraju.:)

    http://vod.onet.pl/kuchenne-rewolucje,3554,serial.html

  • Autor: majolika Data: 2011-04-19 00:16:01

    W tym programie były prezentowane kotlety kijowskie(dzięki z link) .Jadałam je wielokrotnie w Rosji .To carski, bojarski przysmak.Niektórzy utożsamiają je z kotletem de volaille.Być może są jego pierwowzorem.Są bardzo delikatne w smaku, oszczędnie przyprawiane i smazone na klarowanym maśle.Kuchnia rosyjska dostarczyła do skarbnicy kulinarnej świata wiele wspaniałych potraw. Oczywiście tworzyli ją kucharze dworscy, carscy-nierzadko francuscy.Choć ludowa też  jest wspaniała.I trzeba przyznać-jestem pod wrażeniem prowadzącej program- oj zna się kobitka na kuchni.

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-04-19 01:01:13

    Wiele rzeczy się można od niej nauczyć, widać że nie lubi fuszerki :))

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-04-19 09:31:29

    Ja kuchnię rosyjską uwielbiam. To nie jest prawda, że jest tłusta. Wszystko zależy jak się przyrządzi. Ja też namiętnie oglądam program Magdy Gessler... Nawet mój mąż się wciągnął. A pani Gessler na początku wydawała mi się mieć bardzo drażniącą osobowość. Po obejrzeniu kilku odcinków bardzo ją polubiłam i zyskała u mnie niezwykły szcunek, bo ma dużą wiedzę kulinarną, jest wspaniałym szefem i przyjaznym, swojskim człowiekiem. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu