Forum

Kuchenne porady

"Utarte masło"

• Autor: Makivicious Data: 2011-04-18 15:58:12

Witam. Mam takie małe pytanko, które może zabrzmieć trochę śmiesznie. Otóż wczoraj robiłam rurki z kremem. No właśnie miały być z kremem, mi jednak wyszedł 'budyń'. Doszłam do wniosku że zrobiłam błąd w interpretacji przepisu. Dla upewnienia, chciałabym się zapytać co to znaczy gdy w przepisie jest instrukcja by "utrzeć masło"?

• Autor: anboku Data: 2011-04-18 16:14:35

Wg. mnie-włożyć do naczynia i potraktować go mikserem, i potem dodawać do niego reszte składników. Skoro piszesz o rurkach to prawdopodobnie potem trzeba było do utartego masła dodać wystudzony budyń.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-04-18 18:35:13

Utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę, aż masło zbieleje.I najważniejsze, dodawać zimny budyń bez cukru, ale tylko po łyżce, dokładnie ucierając.
    Można dodać trochę soku z cytryny i spirytusu, po utarciu wstawić na pół godziny do lodówki.

Najlepiej uciera się masło z pudrem, widełkami do piany na najwyższych obrotach.

• Autor: monique21 Data: 2011-04-18 21:19:53

ooooooooo, takiego wyjaśnienia potrzebowałam!!
    Mam nadzieję, że w końcu przekonam się do tego rodzaju kremu.
    Dzięki :)

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-04-18 18:36:37

Sorry źle się podpiełam, to miało być do autorki:)

• Autor: butelka Data: 2011-04-18 18:04:54

Wg mnie tak samo. A Ty co z tym masłem zrobiłaś?

• Autor: Teresa40 Data: 2011-04-18 18:13:18

Ucieraj maslo do konsystencji gestej smietany,potem dodaj zimny budyn i ew.cukier puder jesli budyn byl gotowany bez cukru.Dobrze jest dodac cukier waniliowy.

• Autor: jolka60 Data: 2011-04-18 18:34:04

Zawsze (ale nie piekę zbyt często) ucieram masło taką drewniana gałką na trzonku.-w misce,najlepiej w makutrze.Cukier dodaję stopniowo.

• Autor: Makivicious Data: 2011-04-18 18:43:00

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Ja poprostu masło dodawałam do gorącej masy budyniowej. No nic, człowiek uczy się na błędach. Niedługo zrobie rurki jeszcze raz, tym razem mam nadzieje że krem mi wyjdzie :).

Jeszcze raz dziękuję.

• Autor: Teresa40 Data: 2011-04-19 11:12:19

No tak i wszystko jasne ze wyszlo jak wyszlo,zreszta nic straconego ,taki krem mozna uzyc do kruchego ciasta < ciasto kruche-budyn ,z pokrojona brzoskwinia-piana z bialek-paski z kruchego ciasta.Calosc upiec.Mozna tez takim kremem przelozyc biszkopt ,najlepiej ciemny.

• Autor: punca Data: 2011-04-19 19:55:16

TERESO 40 A ten budyń ma być sam ugotowany na mleku? Musi być pycha,chyba pokuszę się na to ciacho jak znaję jakiś dobry przepis na kruche ciasto,bo zawsze wychodzi mi twarde jak decha,nawet po 2 dniach nie miękną.

A może ma ktoś sprawdzony i pewny przepis na kruche ciecho?

• Autor: PATI :) Data: 2011-04-19 20:30:52

750 g mąki
    500 g margaryny
    250 cukru zwyklego
    5 żółtek - sporych
    szczypta soli 
    ew. płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    zawsze robię kruche na tych proporcjach i jest super
    a nadmiar wałkuje na papierze do pieczenia  i mroże .

Mąke siekasz z margaryna
    Dodajesz sól i ccukier dalej siekasz na końcu dajesz żółtka .
    Wyrabiasz i wkładasz do lodówki na 30 min .
    Nadaje się na szarlotkę , ciasteczka itd
    Pozdrawiam :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu