Forum

Gawędy o jedzeniu

Masło

  • Autor: Kicia150 Data: 2011-04-19 23:18:00

    Witam,chciałam poradzić się w sprawie masła do kremów. Dawno temu kupowałam roślinne w kubeczku,póżniej zamieniłam je na kostkę,ponieważ to w kubku wydawało mi się za rzadkie do malaksera..Teraz  nigdzie nie moge  dostać  masła roślinnego w kostce i nie wiem czym go zastapić. Wiem,że w przepisach pojawia się Palma,ale czy ona nie jest za bardzo cieżka taka margarynowa? Podzielcie się proszę czego używacie do kremów. Pozdrawiam

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-04-20 00:08:18

    Ja używam tylko naturalnego masła. Po prostu nie znoszę smaku margaryny w kremie - moim zdaniem zabija smak, ale to zależy od upodobań i przyzwyczajeń. Poza tym masło ma witaminę A, a to na zdrowe oczy (oczywiście nie w nadmiarze). No i nie bardzo mi się podoba nazywanie margaryny masłem. Kiedyś na swoje wesele zamówiłam tort, miałbyć na maśle no i bardzo się zawiodłam... a tego nie możnabyło zwrócić (no chyba, że naturalnie w inny sposób :):)) Kupuję takie zwykłe masło ekstra, ale z zawartością tłuszczu min. 82% i krem zawsze wychodzi.

  • Autor: BarbaraZ Data: 2011-04-20 07:38:42

    Ma rację MAGDAITYLE ja również używam do kremów tylko masła 82% , margaryna zmienia smak

  • Autor: lexi27 Data: 2011-04-20 08:44:38

    Podobnie jak moje poprzedniczki używam tylko masła do kremów ! Nie znoszę zapachu margaryny, a już szczególnie w kremie. Taka masa nie nadaje się dla mnie do zjedzenia.

  • Autor: makusia Data: 2011-04-20 09:27:19

    Spróbuj z prawdziwym masłem, smaku nie da się podrobić żadną margaryną;)

  • Autor: monami9 Data: 2011-04-20 09:58:48

    Ja też uważam, że zdecydowanie masło do kremów. Margarynę daję do ciast pieczonych ale do kremów zawsze masło. I do sernika, chodzi mi o masę serową, też zawsze daję masło. A jeśli chodzi o margaryny to najczęściej kupuję Kasię albo właśnie masło roślinne w kostce.

  • Autor: rybka_M Data: 2011-04-20 10:14:32

    do kremów używam wyłącznie masła, tak samo do serników ... margaryny używam tylko do pieczenia i to też nie zawsze, bo np. kruche ciasteczka są dużo smaczniejsze z masłem

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-04-20 23:39:23

    No ciasto kruche, francuskie i półfrancuskie - koniecznie z masłem. Ja wszystko na maśle robię, choć wiem, że niektórym ciastom margaryna nie przeszkadza. Nie lubię też ciast z olejem. A co do masła.. Te tanie masła są twarde, źle się ucierają, a nawet zdarzyło mi się, że się zważyły. Najczęściej do kremów daję lepsze, do ciasta gorsze. A jakie masła uważacie za dobre i niedrogie?

    A jeśli chodzi o oszczędność... Wolę zjeść jedno dobre ciasto w miesiącu, niż dziesięć dziadowskich.

  • Autor: anqe Data: 2011-04-20 23:16:52

    do kremów tylko masło a do pieczenia tylko kasia

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-20 23:30:32

    Jeśli krem ma być smaczny musi być z dodatkiem masła z zawartością tłuszczu min,82%. Uczulam na mixy, które częstokroć imitują prawdziwe masło, ale są dalekie od masła zarówno smakiem jak i konsystencją.
    Nie powinno się też mieszać masła z margaryną (np. z powodu oszczędności), ponieważ margaryna pochłania wszelakie zapachy z lodówki.

  • Autor: kuchacik Data: 2011-04-21 08:49:27

    Zależy jaki i do czego robię krem. Jak swojej roboty to robię na maśle "Osełka" ,one jest ciut droższe od zwykłego ale bardzo dobre. I w sumie tutaj nie ma nic skomplikowanego w robocie ,najpierw ubijam żółtka z cukrem pudrem ,później daję te masło i ucieram. A dodatki to wg upodobań - np. cukier waniliowy, kakao albo dżem.
    Do tortów zazwyczaj daj masę gotową ,ale ulepszoną przeze mnie - robię to wg. przepisu "Iglosika" - jest na WŻ:

    http://wielkiezarcie.com/recipe21761.html

    Są pyszne te kremy.

    Roślinne w kubeczku nie ma nic wspólnego z masłem. Nie pamiętam jak to pani mówiła na lekcji ,ale te "masła" są poddawane wysokim temperaturom ,co zdrowe nie jest. A zwykłe masło jest tylko odwirowywane w temp. pokojowej i dlatego jest zdrowsze.

Przejdź do pełnej wersji serwisu