Forum

Zdrowie i uroda

jak zmniejszyć plamy na twarzy?

• Autor: asiek74 Data: 2011-04-20 10:56:33

od kilku lat mam plamęna czole lekko brązową oraz na twarzy , podejrzewam że mogły się pojawić bo solarium (źle przygotowałam pewnie twarz a) w każdym razie, podpowiedźcie mi jaki krem mozna by zastosować bądź kuracjęby rozjaśnić te plamy i zminimalizoać. Używałam z avony z serii anew coś takiego na ścieranie naskórka itd, ale niewiele pomogło , może wymienicie się swoimi doświadczeniami, wiem , że ten problem dotyka wielu osób, pozdrawiam i czekam na Wasze opinie

• Autor: ewka63 Data: 2011-04-20 11:08:47

Brązowe plamy na twarzy pojawiają się po solarium i po opalaniu jeśli się zażywa tabl. antykoncepcyjne, hormony, leki ziołowe. I niewiele dają kosmetyki. Trzeba je stosować regularnie i długo. U dobrej kosmetyczki będzie to trwało znacznie krócej, ale kosztowniej. 

• Autor: 100-krotka Data: 2011-04-20 11:24:10

Tez mam ten problem U mnie plamy pojawiły sie po oczyszczaniu twarzy u kosmetyczki w dobrym salonie kosmetycznym. Potem ciąża i wtedy to juz koszmar. Mineło kilka lat a plamy regularnie pielęgnowane nadal są lekko widoczne. Używam kremu Pharmaceris S Sun Protect SPF 50+ i Exscipialu jasnego (rodzaj fluidu) przez cały rok.
    Krem używam regularnie i nie ma mowy, żeby przerwać stosowanie choc na chwile bo wtedy wyłażą strasznie widoczne ciemne plamy. Związane jest to ściśle z pigmentacją skóry i w żaden sposób nie da się pozbyć tych przebarwień na stałe. Można zlikwidować je laserem, zabieg kosztowny a plamy prędzej czy później powracają - tu sprawa indywidualna.
    W każdym razie nie wolno się opalać, solarium odpada całkowicie do tego należałoby nosić kapelusz przez całe lato.
    Pozdrawiam

• Autor: mareczka Data: 2011-04-20 12:57:40

Mój problem z plamami rozwiązałam tej jesieni tj. zaczęłam stosować krem Pharmaceris Albucin intensywnie wybielający. Najpierw kupiłam na dzień a gyd zauważyłam poprawę (tak po 2 tygodniach) kupiłam również na noc. W aptece kosztował ok 30 zł/szt. Zużyłam 2 tubki na dzień i 1 na noc. Plamy zniknęły. Teraz stosuję kremy na dzień z b.dużymi filtrami zimą 30 a latem planuję nawet 50. Aha przy wybielaniu nie wolno się opalać w ulotce zresztą wszystko przecztasz.  

• Autor: asiek74 Data: 2011-04-20 14:03:57

ja nie zażywam ani hormonalnych tabletek ani innych więc mniemam że to napewno efekt opalania, ślicznie dziekuję napewno kupię ten krem co Ty i zacznę używać, no i krem z blokerem też wskazany pewnie

• Autor: aggusia35 Data: 2011-04-20 14:32:35

Na chwile obecna odradzę Ci stosowanie jakichkolwiek kremów na plamy. Kramy te zawieraja kwasy które powoduja zniknięcie plam.  Dokładniej to złuszzcają naskórek. Kwasów nie używamy w okresie wiosenno-letnim ( wyjątek migdałowy ale też trzeba uważać). Kremy z kwasami spowoduja że skóra jeszcze bardziej może stać się plamista. Dobra kosmetyczka na pewno coś poradzi w tym temacie. Trudno jest mi cokolwiek doradzić gdyż nie wiem jak intensywne są Twoje plamy. Czasami wystarczy mikrodermabrazja, czasem kilka zabiegów z kwasami tzw pilingami chemicznymi.
    Najlepiej z tym problemem zgłosić sę do dermatologa. Plamy czasem moga być przyczyna jakieś choroby  np.wątroby, nerek, problemów z hormonami.  W aptece możesz kupić krem nazywa się Skinoren ( bez recepty) jest to krem z kwasem azaljanowym i salicylowym ale nie polecam w tym okresie. najlepiej za takie rzeczy zabrać się w okresie jesienno-zimowym.

• Autor: matylda27 Data: 2011-04-20 14:37:54

Też kiedyś miałam brązowe plamy na twarzy , głównie czoło i nad górną wargą. Podejrzewałam solarium,potem chorą wątrobę/ nastraszyły mnie koleżanki pielęgniarki/, zrobiłam USG jamy brzusznej i wszystko było OK. Ale od czego jest internet, znalazłam informacje o tym , że brązowe plamy mogą być spowodowane niepękniętym pęcherzykiem graffa. Poszłam do ginekologa i to był strzał w dzisiatkę.Tydzień brania tabletek i po problemie, zaznaczam że nie miałam żadnych dolegliwości bólowych. Więc może warto czasami się przebadać

• Autor: vanessa862 Data: 2011-04-20 17:05:53

Ja plam nie  miałam tylko blizny po trądziku jednak na przebarwienia skórne pomaga też  mikrodermazja. Tylko chodzić do profesjonalnej kosmetyczki!!! Ja dziś jestem po czwartym ostatnim zabiegu. Zaczęłam w lutym. Teraz trzeba poczekać do później jesieni aby poddać się temu zabiegowi. Nie wolno się opaląć ani wychodzic na mróz. Efekty są w 100%.

• Autor: jolka60 Data: 2011-04-20 20:08:51

Czy póbowałaś okładów z ogórka?Naprawdę skuteczne w wielu przypadkach.Trzeba tylko stosować to regularnie.Dzięki takim okładom pozbyłam się plam na nogach-po paskudnych ukąszeniach komarów.Plamy te nie schodziły wcześniej przez rok.Tylko może poczekaj na sezon ogórkowy,bo te szklarniowe mogą mieć za dużo chemii.
    Poczytaj jeszcze o chrzanie.Starty,zalany octem winnym czy jabłkowym,wybiela plamy wielorakiego pochodzenia.Spróbować możesz.

• Autor: aggusia35 Data: 2011-04-21 11:47:14

Teraz tej mikstury z chrzanem nie polece. ocet to jakby nie było kwas

• Autor: anqe Data: 2011-04-20 23:09:38

polecam aloes - rozcinasz liść i galaretką któa jest w środku smarujesz twarz pamiętaj tylko że roślina musi mieć conajmniej 3 lata poszukaj więc na parapecie u babci czy cioci, polecam też kremy z japonii lub korei południowej nie mają kwasów tylko naturalne wyciągi z roślin o właściwościach rozjaśniających ze znanych mi dobry jest encure z trudem ale można go już kupić w polsce

Przejdź do pełnej wersji serwisu