od kilku lat mam plamęna czole lekko brązową oraz na twarzy , podejrzewam że mogły się pojawić bo solarium (źle przygotowałam pewnie twarz a) w każdym razie, podpowiedźcie mi jaki krem mozna by zastosować bądź kuracjęby rozjaśnić te plamy i zminimalizoać. Używałam z avony z serii anew coś takiego na ścieranie naskórka itd, ale niewiele pomogło , może wymienicie się swoimi doświadczeniami, wiem , że ten problem dotyka wielu osób, pozdrawiam i czekam na Wasze opinie
Brązowe plamy na twarzy pojawiają się po solarium i po opalaniu jeśli się zażywa tabl. antykoncepcyjne, hormony, leki ziołowe. I niewiele dają kosmetyki. Trzeba je stosować regularnie i długo. U dobrej kosmetyczki będzie to trwało znacznie krócej, ale kosztowniej.
Tez mam ten problem U mnie plamy pojawiły sie po oczyszczaniu twarzy u kosmetyczki w dobrym salonie kosmetycznym. Potem ciąża i wtedy to juz koszmar. Mineło kilka lat a plamy regularnie pielęgnowane nadal są lekko widoczne. Używam kremu Pharmaceris S Sun Protect SPF 50+ i Exscipialu jasnego (rodzaj fluidu) przez cały rok. Krem używam regularnie i nie ma mowy, żeby przerwać stosowanie choc na chwile bo wtedy wyłażą strasznie widoczne ciemne plamy. Związane jest to ściśle z pigmentacją skóry i w żaden sposób nie da się pozbyć tych przebarwień na stałe. Można zlikwidować je laserem, zabieg kosztowny a plamy prędzej czy później powracają - tu sprawa indywidualna. W każdym razie nie wolno się opalać, solarium odpada całkowicie do tego należałoby nosić kapelusz przez całe lato. Pozdrawiam
Mój problem z plamami rozwiązałam tej jesieni tj. zaczęłam stosować krem Pharmaceris Albucin intensywnie wybielający. Najpierw kupiłam na dzień a gyd zauważyłam poprawę (tak po 2 tygodniach) kupiłam również na noc. W aptece kosztował ok 30 zł/szt. Zużyłam 2 tubki na dzień i 1 na noc. Plamy zniknęły. Teraz stosuję kremy na dzień z b.dużymi filtrami zimą 30 a latem planuję nawet 50. Aha przy wybielaniu nie wolno się opalać w ulotce zresztą wszystko przecztasz.
ja nie zażywam ani hormonalnych tabletek ani innych więc mniemam że to napewno efekt opalania, ślicznie dziekuję napewno kupię ten krem co Ty i zacznę używać, no i krem z blokerem też wskazany pewnie
Na chwile obecna odradzę Ci stosowanie jakichkolwiek kremów na plamy. Kramy te zawieraja kwasy które powoduja zniknięcie plam. Dokładniej to złuszzcają naskórek. Kwasów nie używamy w okresie wiosenno-letnim ( wyjątek migdałowy ale też trzeba uważać). Kremy z kwasami spowoduja że skóra jeszcze bardziej może stać się plamista. Dobra kosmetyczka na pewno coś poradzi w tym temacie. Trudno jest mi cokolwiek doradzić gdyż nie wiem jak intensywne są Twoje plamy. Czasami wystarczy mikrodermabrazja, czasem kilka zabiegów z kwasami tzw pilingami chemicznymi. Najlepiej z tym problemem zgłosić sę do dermatologa. Plamy czasem moga być przyczyna jakieś choroby np.wątroby, nerek, problemów z hormonami. W aptece możesz kupić krem nazywa się Skinoren ( bez recepty) jest to krem z kwasem azaljanowym i salicylowym ale nie polecam w tym okresie. najlepiej za takie rzeczy zabrać się w okresie jesienno-zimowym.
Też kiedyś miałam brązowe plamy na twarzy , głównie czoło i nad górną wargą. Podejrzewałam solarium,potem chorą wątrobę/ nastraszyły mnie koleżanki pielęgniarki/, zrobiłam USG jamy brzusznej i wszystko było OK. Ale od czego jest internet, znalazłam informacje o tym , że brązowe plamy mogą być spowodowane niepękniętym pęcherzykiem graffa. Poszłam do ginekologa i to był strzał w dzisiatkę.Tydzień brania tabletek i po problemie, zaznaczam że nie miałam żadnych dolegliwości bólowych. Więc może warto czasami się przebadać
Ja plam nie miałam tylko blizny po trądziku jednak na przebarwienia skórne pomaga też mikrodermazja. Tylko chodzić do profesjonalnej kosmetyczki!!! Ja dziś jestem po czwartym ostatnim zabiegu. Zaczęłam w lutym. Teraz trzeba poczekać do później jesieni aby poddać się temu zabiegowi. Nie wolno się opaląć ani wychodzic na mróz. Efekty są w 100%.
Czy póbowałaś okładów z ogórka?Naprawdę skuteczne w wielu przypadkach.Trzeba tylko stosować to regularnie.Dzięki takim okładom pozbyłam się plam na nogach-po paskudnych ukąszeniach komarów.Plamy te nie schodziły wcześniej przez rok.Tylko może poczekaj na sezon ogórkowy,bo te szklarniowe mogą mieć za dużo chemii. Poczytaj jeszcze o chrzanie.Starty,zalany octem winnym czy jabłkowym,wybiela plamy wielorakiego pochodzenia.Spróbować możesz.
polecam aloes - rozcinasz liść i galaretką któa jest w środku smarujesz twarz pamiętaj tylko że roślina musi mieć conajmniej 3 lata poszukaj więc na parapecie u babci czy cioci, polecam też kremy z japonii lub korei południowej nie mają kwasów tylko naturalne wyciągi z roślin o właściwościach rozjaśniających ze znanych mi dobry jest encure z trudem ale można go już kupić w polsce
od kilku lat mam plamęna czole lekko brązową oraz na twarzy , podejrzewam że mogły się pojawić bo solarium (źle przygotowałam pewnie twarz a) w każdym razie, podpowiedźcie mi jaki krem mozna by zastosować bądź kuracjęby rozjaśnić te plamy i zminimalizoać. Używałam z avony z serii anew coś takiego na ścieranie naskórka itd, ale niewiele pomogło , może wymienicie się swoimi doświadczeniami, wiem , że ten problem dotyka wielu osób, pozdrawiam i czekam na Wasze opinie
Brązowe plamy na twarzy pojawiają się po solarium i po opalaniu jeśli się zażywa tabl. antykoncepcyjne, hormony, leki ziołowe. I niewiele dają kosmetyki. Trzeba je stosować regularnie i długo. U dobrej kosmetyczki będzie to trwało znacznie krócej, ale kosztowniej.
Tez mam ten problem U mnie plamy pojawiły sie po oczyszczaniu twarzy u kosmetyczki w dobrym salonie kosmetycznym. Potem ciąża i wtedy to juz koszmar. Mineło kilka lat a plamy regularnie pielęgnowane nadal są lekko widoczne. Używam kremu Pharmaceris S Sun Protect SPF 50+ i Exscipialu jasnego (rodzaj fluidu) przez cały rok.
Krem używam regularnie i nie ma mowy, żeby przerwać stosowanie choc na chwile bo wtedy wyłażą strasznie widoczne ciemne plamy. Związane jest to ściśle z pigmentacją skóry i w żaden sposób nie da się pozbyć tych przebarwień na stałe. Można zlikwidować je laserem, zabieg kosztowny a plamy prędzej czy później powracają - tu sprawa indywidualna.
W każdym razie nie wolno się opalać, solarium odpada całkowicie do tego należałoby nosić kapelusz przez całe lato.
Pozdrawiam
Mój problem z plamami rozwiązałam tej jesieni tj. zaczęłam stosować krem Pharmaceris Albucin intensywnie wybielający. Najpierw kupiłam na dzień a gyd zauważyłam poprawę (tak po 2 tygodniach) kupiłam również na noc. W aptece kosztował ok 30 zł/szt. Zużyłam 2 tubki na dzień i 1 na noc. Plamy zniknęły. Teraz stosuję kremy na dzień z b.dużymi filtrami zimą 30 a latem planuję nawet 50. Aha przy wybielaniu nie wolno się opalać w ulotce zresztą wszystko przecztasz.
ja nie zażywam ani hormonalnych tabletek ani innych więc mniemam że to napewno efekt opalania, ślicznie dziekuję napewno kupię ten krem co Ty i zacznę używać, no i krem z blokerem też wskazany pewnie
Na chwile obecna odradzę Ci stosowanie jakichkolwiek kremów na plamy. Kramy te zawieraja kwasy które powoduja zniknięcie plam. Dokładniej to złuszzcają naskórek. Kwasów nie używamy w okresie wiosenno-letnim ( wyjątek migdałowy ale też trzeba uważać). Kremy z kwasami spowoduja że skóra jeszcze bardziej może stać się plamista. Dobra kosmetyczka na pewno coś poradzi w tym temacie. Trudno jest mi cokolwiek doradzić gdyż nie wiem jak intensywne są Twoje plamy. Czasami wystarczy mikrodermabrazja, czasem kilka zabiegów z kwasami tzw pilingami chemicznymi.
Najlepiej z tym problemem zgłosić sę do dermatologa. Plamy czasem moga być przyczyna jakieś choroby np.wątroby, nerek, problemów z hormonami. W aptece możesz kupić krem nazywa się Skinoren ( bez recepty) jest to krem z kwasem azaljanowym i salicylowym ale nie polecam w tym okresie. najlepiej za takie rzeczy zabrać się w okresie jesienno-zimowym.
Też kiedyś miałam brązowe plamy na twarzy , głównie czoło i nad górną wargą. Podejrzewałam solarium,potem chorą wątrobę/ nastraszyły mnie koleżanki pielęgniarki/, zrobiłam USG jamy brzusznej i wszystko było OK. Ale od czego jest internet, znalazłam informacje o tym , że brązowe plamy mogą być spowodowane niepękniętym pęcherzykiem graffa. Poszłam do ginekologa i to był strzał w dzisiatkę.Tydzień brania tabletek i po problemie, zaznaczam że nie miałam żadnych dolegliwości bólowych. Więc może warto czasami się przebadać
Ja plam nie miałam tylko blizny po trądziku jednak na przebarwienia skórne pomaga też mikrodermazja. Tylko chodzić do profesjonalnej kosmetyczki!!! Ja dziś jestem po czwartym ostatnim zabiegu. Zaczęłam w lutym. Teraz trzeba poczekać do później jesieni aby poddać się temu zabiegowi. Nie wolno się opaląć ani wychodzic na mróz. Efekty są w 100%.
Czy póbowałaś okładów z ogórka?Naprawdę skuteczne w wielu przypadkach.Trzeba tylko stosować to regularnie.Dzięki takim okładom pozbyłam się plam na nogach-po paskudnych ukąszeniach komarów.Plamy te nie schodziły wcześniej przez rok.Tylko może poczekaj na sezon ogórkowy,bo te szklarniowe mogą mieć za dużo chemii.
Poczytaj jeszcze o chrzanie.Starty,zalany octem winnym czy jabłkowym,wybiela plamy wielorakiego pochodzenia.Spróbować możesz.
Teraz tej mikstury z chrzanem nie polece. ocet to jakby nie było kwas
polecam aloes - rozcinasz liść i galaretką któa jest w środku smarujesz twarz pamiętaj tylko że roślina musi mieć conajmniej 3 lata poszukaj więc na parapecie u babci czy cioci, polecam też kremy z japonii lub korei południowej nie mają kwasów tylko naturalne wyciągi z roślin o właściwościach rozjaśniających ze znanych mi dobry jest encure z trudem ale można go już kupić w polsce