Forum

Kuchenne porady

Zmywarka Electrolux

• Autor: olusia23 Data: 2011-04-20 20:59:05

Moi drodzy! Piszę z takim problemem, a właściwie pytaniem. Dostałam dzisiaj w prezencie od teściów przywiezioną z Danii zmywarkę marki Electrolux model AEG FAVORIT 50645. Problem leży w tym, że nigdzie na necie nie mogę znaleźć instrukcji obsługi, a w szczególności informacji o konkretnych paremetrach urządzenia tj. poziomu hałasu, zużycia wody i prądu itp. Może ktoś z Was miał taki model i wie co nieco na ten temat. Nie mam do niej gwarancji ani instrukcji, bo jest to używana zmywarka. Jeśli możecie pomóżcie.

Z drugiej strony ciekawa jestem jakie są wasze opninie na temat zmywania ręcznego i zmywarek. Czy jesteście zadowoleni ze sprzętów "piorących" gary czy wolicie tradycyjne zmywanie z gąbką i płynem?

• Autor: jannaj Data: 2011-04-20 21:12:24

Nie zrezygnowałabym ze swojej zmywarki za żadne skarby świata.
    Naczynia umyte ręcznie wydają mi się teraz brudne.

• Autor: matani Data: 2011-04-25 19:14:49

Nic dodać, nic ująć. Ja mojej też nie oddałabym za nic.

• Autor: agulinia Data: 2011-04-20 21:24:45

Moi rodzice mają zmywarkę, moim zdaniem świetna rzecz. ..kuchnię masz posprzątaną w 10 minut. Naczynia pięknie błyszczą, a teraz są takie zmywarki, ze nie trzeba opłukiwać wcześniej naczyń czy sztućców wodą. Świetna rzecz!

• Autor: lalasek Data: 2011-04-20 22:05:20

Jestem dopiero od miesiąca posiadaczką zmywarki, gdyż dotad zapierałam się na całego przed jej kupnem. Zawsze twierdziłam że lubię zmywac itd...
    No i ..... uwielbiam ją!
    Tak jak ktoś już pisał, również naczynia umyte ręcznie wydają mi się jakoś niedomyte.
    W mojej kuchni wreszcie zapanował porządek!!!
    Zmywarkę włączam średnio raz dziennie, czasem raz na dwa dni i myję na programie ekonomicznym. Cały procez zmywania trwa niecałą godzinkę i zawsze wszystko jest czyściutkie.
    Także ja z pełnym przekonaniem wpisuję się do grona zwolenniczek tego sprzętu!

• Autor: Zośka Data: 2011-04-20 23:36:35

Może zadzwoń do przedstawiciela handlowego Elektroluxa. Zazwyczaj to uczynni ludzie, powodzenia!
    (moja hotpoint ariston jest cudowna i życzę sobie i jej, by dlugo mi pomagała)

• Autor: stokrotka390 Data: 2011-04-21 17:00:01

Mam tez zmywarke tej firmy i moja ma juz ok. 20 lat, chodzi niezawodnie, jak nowa.
    Niestety Twoj model jest tez juz troche starszy, dlatego nie ma o nim nic w necie. Sprawdzalam w AEG i tez nie maja go na swojej liscie. Moze uda Ci sie jeszcze cos wyczytac na obudowie, a reszta okaze sie w "praniu". Pozdrawiam i zycze duzo radosci z prezentu...

• Autor: olusia23 Data: 2011-04-21 22:37:51

No tak model starszy, ale jak wiadomo darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda :) Znalazłam opis na jakiejś duńskiej stronie, spisałam parametry i w sumie ok. Dziś zmywarka już została podłączona i właśnie wykonałam swoje pierwsze pranie garów :) Jestem zachwycona, chyba do tej pory nigdy nie domywałam naczyń tak jak trzeba - teraz wszystko lśni, aż miło popatrzeć :)

Napiszcie jeszcze jakich tabletek, soli i nabłyszczaczy używacie i na jakich programach myjecie naczynia, żeby było czysto, a jednocześnie ekonomicznie :) Ja mam opcję inteniv - w 75 stopniach, normal - 65, eco - 50, i 30 min. Teraz myłam na normal - ale strasznie długo to trwało chyba z 1,5 godz.

• Autor: stokrotka390 Data: 2011-04-22 11:10:33

Ola, fajnie, ze udalo Ci sie znalezc troche informacji. Moja nie ma 75 °C, ale ma plukanie wstepne. Mam 2 pokretla, z lewej strony: plukanie, intensiv65, normal65 normal50 ,spar 50, z prawej A: (normal) i B (na krotko). Ja uzywam normalnie eco 50, jak mam szklo i plastik, a jak zmywam po kilku dniach to normal65 z plukaniem wstepnym. Moje naczynia tez sa zawsze czyste, ale nie wstawiam nic z resztkami ( to nie musze czyscic filtra). Uzywam tabletek finish ( takie 3-skladnikowe), wczesniej mialam somat 3 w1 i tez bylo ok. Napisalam Ci to wszystko, bo nasze zmywarki sa tej samej firmy i moze bedziesz mogla skorzystac z tego opisu. Pozdrawiam..

• Autor: olusia23 Data: 2011-04-22 14:00:50

Ja też mam płukanie wstępne, dziś prałam na 30 min. na próbę i wszystko fajnie się wymyło. Resztki też opłukuję, żeby nie zbierały się w filtrze. Dzięki za podzielenie się wszystkimi informacjami i również pozdrawiam :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu