Forum

Kuchenne porady

majonez

  • Autor: szakal165 Data: 2011-04-21 18:37:24

    jaki dobry majonez polecacie?

  • Autor: dorotask Data: 2011-04-21 19:16:43

    świdnicki

  • Autor: PATI :) Data: 2011-04-21 19:39:46

    Kielecki jest Pycha :)

  • Autor: agulinia Data: 2011-04-21 19:49:58

    Kielecki najlepszy

  • Autor: RN Data: 2011-04-21 20:09:48

    swojski (albo domowy jak kto woli)  :)

  • Autor: peggy83 Data: 2011-04-21 20:40:14

    Ze sklepu - kielecki, ale polecam domowy... mniam...

  • Autor: kasia146 Data: 2011-04-21 20:44:17

    my kupujemy roleski jest mega gesty i bardzo dobry w smaku

  • Autor: kuchacik Data: 2011-04-21 20:44:27

    Majonez Kielecki
    Ketchup - Tortex
    Musztarda - Roleski
    :D Swojej roboty jeszcze nigdy nie robiłem ,muszę spróbować kiedyś.

  • Autor: Muminka 24 Data: 2011-04-21 21:16:29

    w moim regionie to najlepszy jest majonez pomorski ... pycha...

  • Autor: dagusia_29 Data: 2011-04-21 23:01:55

    Ketchup to tylko pudliszki tak samo jak koncentrat pomidorowy.

  • Autor: Zośka Data: 2011-04-21 21:29:35

    Kieleckiego nie polecam, ale tylko dlatego, że mi nie smakuje. Kupiłam zachęcona na WŻ, ale spożywałam go długo. Osobiście używam Winiary Omega 3:6, ale uprzedzam, jest droższy od zwykłego. Chciałabym w końcu zdobyć się na odwagę i zrobić sama dobry majonez z dobrych olejów. Muszę tylko poszukać jakiegoś sprawdzonego przepisu.......może ktoś ma?  Ostatnio sąsiadka podpowiedziała mi, że na koniec dodaje łyżkę wrzątku i wtedy robi się jasny, jak ze sklepu.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-04-22 08:14:04

    Niedawno był temat majonezu.Jeśli będziesz miała chwilkę,możesz poszukać.
    Najczęściej daję 4 żółtka na 1/2 l oleju (ale robiłam również np z jednego całego jajka i 2-3 żółtek).
    Ilość jajek nie jest tak wazna,jak temperatura składników (wszystkie powinny być w tzw pokojowej).
    Trzeba utrzeć żółtka (kiedyś robiłam ręcznie,teraz oczywiście mikserem) na puch,następnie dodawać olej-najpierw kroplami,póżniej można cieniutką strużką.Dodatki smakowe,czyli sół,cukier,musztardę,rozpuszczam w odrobinie letniej,przegotowanej wody i dodaję powolutku w czasie ucierania.Ilość,tzw "na oko"-pod koniec ucierania próbuję majonez i ew.jeszcze go przyprawiam
    Można żółtka od razu utrzeć z odrobiną soli i cukru,w niektórych książkach piszą,że dodatki przyspieszają łączenie sie oleju z jajkiem.
    Jeśli majonez wyda się za gęsty,po prostu można dodać wody,cały czas pamiętając o temperaturze.
    Gdyby się zwarzył,wziąć nowe żółtko,ucierac go i ,po odrobince,wcierać nieudany maajonez.

  • Autor: Zośka Data: 2011-04-22 09:25:16

    dzięki za informacje "techniczne". Napewno przydadzą się. Chciałabym jeszcze wiedzieć jakich użyć olejów by majonez był bogaty w kwasy omega3 i 6 i do tego był smaczny. Kiedyś robiłam z oliwą z oliwek, ale dałam jej za dużo i nie był dobry.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-04-22 11:11:02

    Zosia,nigdy nie robiłam majonezu z oliwą.Zawsze z olejem ,najczęściej słonecznikowym,ale od lat kupuję go w Niemczech.Może nasz "Kujawski"byłby dobry?Co do zawartości kwasów "omega",musisz sama porównać.

  • Autor: mamusia_muminka Data: 2011-04-21 21:55:04

    do sałatek dodaję kielecki + winiary ( łączę oba )

  • Autor: as Data: 2011-04-21 22:08:22

    Z kupnych to tylko Winiary dekoracyjny. Inny nam nie smakuje

  • Autor: dagusia_29 Data: 2011-04-21 23:00:15

    Jak dla mnie również Winiary.

  • Autor: olusia23 Data: 2011-04-21 22:28:36

    Obecnie ze względu na dietę z majonezu zrezygnowałam całkowicie. Jednak zawsze kupowałam Kielecki - jest gęsty, wydajny, odpowiednio doprawiony i nadaje każdemu daniu tę przysłowiową kropkę nad i. 

  • Autor: marikka23 Data: 2011-04-21 23:25:46

    A u mnie zawsze rzymski

  • Autor: f-K Data: 2011-04-21 23:32:35

    Do salatki jarzynowej i jajek tylko kielecki. Ma wyrazisty smak i moze przytlumic smak potrawy. Do innych salatek winiary,

  • Autor: limetka81 Data: 2011-04-22 06:20:19

    winiary a ketchup włocławek

  • Autor: jolka60 Data: 2011-04-22 07:55:59

    Jeśli nie robię swojego,to najczęściej Winiary.

  • Autor: Iza29 Data: 2011-04-22 09:35:57

    ja też tylko winiary inne mi nie podchodza :)

  • Autor: elo Data: 2011-04-22 09:36:03

    Zdecydowanie pomorski.

  • Autor: lexi27 Data: 2011-04-22 10:11:33

    U mnie od lat używany jest tylko Winiary, inne jakoś nam nie smakują.

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-04-22 14:20:44

    Roleski i winiary. Pierwszy nie odbiega w niczym od drugiego moim zdaniem.

  • Autor: szakal165 Data: 2011-04-22 18:40:59

    ja chciałam dziś kupić kielecki,zachęcona opiniami, niestety nawet w społem nie znalazłam tego majonezu, kupiłam winiary omega (z kwasami omega), nie wiem jednak czy będzie dobry/.

Przejdź do pełnej wersji serwisu