Kieleckiego nie polecam, ale tylko dlatego, że mi nie smakuje. Kupiłam zachęcona na WŻ, ale spożywałam go długo. Osobiście używam Winiary Omega 3:6, ale uprzedzam, jest droższy od zwykłego. Chciałabym w końcu zdobyć się na odwagę i zrobić sama dobry majonez z dobrych olejów. Muszę tylko poszukać jakiegoś sprawdzonego przepisu.......może ktoś ma? Ostatnio sąsiadka podpowiedziała mi, że na koniec dodaje łyżkę wrzątku i wtedy robi się jasny, jak ze sklepu.
Niedawno był temat majonezu.Jeśli będziesz miała chwilkę,możesz poszukać. Najczęściej daję 4 żółtka na 1/2 l oleju (ale robiłam również np z jednego całego jajka i 2-3 żółtek). Ilość jajek nie jest tak wazna,jak temperatura składników (wszystkie powinny być w tzw pokojowej). Trzeba utrzeć żółtka (kiedyś robiłam ręcznie,teraz oczywiście mikserem) na puch,następnie dodawać olej-najpierw kroplami,póżniej można cieniutką strużką.Dodatki smakowe,czyli sół,cukier,musztardę,rozpuszczam w odrobinie letniej,przegotowanej wody i dodaję powolutku w czasie ucierania.Ilość,tzw "na oko"-pod koniec ucierania próbuję majonez i ew.jeszcze go przyprawiam Można żółtka od razu utrzeć z odrobiną soli i cukru,w niektórych książkach piszą,że dodatki przyspieszają łączenie sie oleju z jajkiem. Jeśli majonez wyda się za gęsty,po prostu można dodać wody,cały czas pamiętając o temperaturze. Gdyby się zwarzył,wziąć nowe żółtko,ucierac go i ,po odrobince,wcierać nieudany maajonez.
dzięki za informacje "techniczne". Napewno przydadzą się. Chciałabym jeszcze wiedzieć jakich użyć olejów by majonez był bogaty w kwasy omega3 i 6 i do tego był smaczny. Kiedyś robiłam z oliwą z oliwek, ale dałam jej za dużo i nie był dobry.
Zosia,nigdy nie robiłam majonezu z oliwą.Zawsze z olejem ,najczęściej słonecznikowym,ale od lat kupuję go w Niemczech.Może nasz "Kujawski"byłby dobry?Co do zawartości kwasów "omega",musisz sama porównać.
Obecnie ze względu na dietę z majonezu zrezygnowałam całkowicie. Jednak zawsze kupowałam Kielecki - jest gęsty, wydajny, odpowiednio doprawiony i nadaje każdemu daniu tę przysłowiową kropkę nad i.
ja chciałam dziś kupić kielecki,zachęcona opiniami, niestety nawet w społem nie znalazłam tego majonezu, kupiłam winiary omega (z kwasami omega), nie wiem jednak czy będzie dobry/.
jaki dobry majonez polecacie?
świdnicki
Kielecki jest Pycha :)
Kielecki najlepszy
swojski (albo domowy jak kto woli) :)
Ze sklepu - kielecki, ale polecam domowy... mniam...
my kupujemy roleski jest mega gesty i bardzo dobry w smaku
Majonez Kielecki
Ketchup - Tortex
Musztarda - Roleski
:D Swojej roboty jeszcze nigdy nie robiłem ,muszę spróbować kiedyś.
w moim regionie to najlepszy jest majonez pomorski ... pycha...
Ketchup to tylko pudliszki tak samo jak koncentrat pomidorowy.
Kieleckiego nie polecam, ale tylko dlatego, że mi nie smakuje. Kupiłam zachęcona na WŻ, ale spożywałam go długo. Osobiście używam Winiary Omega 3:6, ale uprzedzam, jest droższy od zwykłego. Chciałabym w końcu zdobyć się na odwagę i zrobić sama dobry majonez z dobrych olejów. Muszę tylko poszukać jakiegoś sprawdzonego przepisu.......może ktoś ma? Ostatnio sąsiadka podpowiedziała mi, że na koniec dodaje łyżkę wrzątku i wtedy robi się jasny, jak ze sklepu.
Niedawno był temat majonezu.Jeśli będziesz miała chwilkę,możesz poszukać.
Najczęściej daję 4 żółtka na 1/2 l oleju (ale robiłam również np z jednego całego jajka i 2-3 żółtek).
Ilość jajek nie jest tak wazna,jak temperatura składników (wszystkie powinny być w tzw pokojowej).
Trzeba utrzeć żółtka (kiedyś robiłam ręcznie,teraz oczywiście mikserem) na puch,następnie dodawać olej-najpierw kroplami,póżniej można cieniutką strużką.Dodatki smakowe,czyli sół,cukier,musztardę,rozpuszczam w odrobinie letniej,przegotowanej wody i dodaję powolutku w czasie ucierania.Ilość,tzw "na oko"-pod koniec ucierania próbuję majonez i ew.jeszcze go przyprawiam
Można żółtka od razu utrzeć z odrobiną soli i cukru,w niektórych książkach piszą,że dodatki przyspieszają łączenie sie oleju z jajkiem.
Jeśli majonez wyda się za gęsty,po prostu można dodać wody,cały czas pamiętając o temperaturze.
Gdyby się zwarzył,wziąć nowe żółtko,ucierac go i ,po odrobince,wcierać nieudany maajonez.
dzięki za informacje "techniczne". Napewno przydadzą się. Chciałabym jeszcze wiedzieć jakich użyć olejów by majonez był bogaty w kwasy omega3 i 6 i do tego był smaczny. Kiedyś robiłam z oliwą z oliwek, ale dałam jej za dużo i nie był dobry.
Zosia,nigdy nie robiłam majonezu z oliwą.Zawsze z olejem ,najczęściej słonecznikowym,ale od lat kupuję go w Niemczech.Może nasz "Kujawski"byłby dobry?Co do zawartości kwasów "omega",musisz sama porównać.
do sałatek dodaję kielecki + winiary ( łączę oba )
Z kupnych to tylko Winiary dekoracyjny. Inny nam nie smakuje
Jak dla mnie również Winiary.
Obecnie ze względu na dietę z majonezu zrezygnowałam całkowicie. Jednak zawsze kupowałam Kielecki - jest gęsty, wydajny, odpowiednio doprawiony i nadaje każdemu daniu tę przysłowiową kropkę nad i.
A u mnie zawsze rzymski
Do salatki jarzynowej i jajek tylko kielecki. Ma wyrazisty smak i moze przytlumic smak potrawy. Do innych salatek winiary,
winiary a ketchup włocławek
Jeśli nie robię swojego,to najczęściej Winiary.
ja też tylko winiary inne mi nie podchodza :)
Zdecydowanie pomorski.
U mnie od lat używany jest tylko Winiary, inne jakoś nam nie smakują.
Roleski i winiary. Pierwszy nie odbiega w niczym od drugiego moim zdaniem.
ja chciałam dziś kupić kielecki,zachęcona opiniami, niestety nawet w społem nie znalazłam tego majonezu, kupiłam winiary omega (z kwasami omega), nie wiem jednak czy będzie dobry/.