Forum

Gawędy o jedzeniu

Meldunek z postępu prac w kuchni...:)

  • Autor: bahus Data: 2011-04-22 12:27:29

    Wielki Piątek godz 12:20
    Żurek gotowy. Szynka ugotowana. Płaty schabu rozbite nasolone i popieprzone ...za godzinę będą obkładane farszem i zwijane. Galart wieprzowy zrobiony. Galareta drobiowa jeszcze w "proszku".

    A jak tam u Was?

  • Autor: olusia23 Data: 2011-04-22 13:09:35

    Ja co prawda na obiad w pierwszy i drugi dzień świąt idę do teściów i rodziców, więc nie mam dużo szykowania. Galaretę drobiową zrobiłam wczoraj, dziś planuję dopiero zakupy generalne. Jutro pieczenie chleba, pasztetu warzywnego. Zrobię też sałatkę z kurczakiem, sos tatarski i może jogurtowy sernik z diety Protal. Także jeszcze wszystko przede mną....:)

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-22 13:12:51

    Chlebki do żurku upieczone, babeczki tysz, sernik się robi. Zaraz po tym nastawiam indyka, potem schab...mam czas tylko do 18.
    Wieczorkiem ( a raczej w nocy) piekę dalej. A żurek jutro, sałtaki, przystawki i jaja faszerowane też.

    Dopisano 11-04-22 14:37:23:

    ha, nie sałtaki...sałatki

  • Autor: mamusia_muminka Data: 2011-04-22 15:10:13

    Podaj ten przepis na chlebek do żurku..... pliiiisss!!!!

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-22 15:35:12

    http://mojewypieki.blox.pl/2009/11/Wloskie-miseczki-chlebowe.html
    z tego zaczerpnęłam pomysł, ale... piekłam wg podpowiedzi Uli
    zapraszam na stonkę forum http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=414682&post=415280

    Ciasto zrobiłam wg proporcji z przepisu, natomiast piekłam po kolejnych wyrastaniach ciasta:
    15 min w temp.230 st.C, posmarowałam ponownie białkiem i znów do pieca na 15 min. temp.200 st.C.

  • Autor: mamusia_muminka Data: 2011-04-22 21:17:31

    Wielkie dzięki!!!

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-04-22 13:17:09

    Pasztet upieczony, poledwica ususzona, rolada boczkowa upieczona, boczek wędzony ugotowany, kaczka upieczona.
    Bigos ugotowany zapakowany w słoiki, galaretka wieprzowa taty zrobiona, sałatka ze śledziem, jarzynowa pokrojona tylko doprawić majonezem.Właśnie zaraz będzie zalewany schab z nadzieniem chrzanowym w galarecie, zdjęcie wstawię później.
    Z ciast zrobiłam stefankę , babkę czekoladową i mama upiekła sernik wiedeński, nie mogę zrobić zdjęcia bo wszystko jest szczelnie zapakowane i stoi w lodówce:)

    Dopisano 11-04-22 15:53:02:

    3 półmiski schabiku dla gości i sałatka jarzynowa.

    Dopisano 11-04-22 16:10:02:

    Jeszcze stefanka i babka, ale już więcej zdjęć nie będzie, bo mnie mama przegoniła że grzebie w lodówce:))

  • Autor: vikunia Data: 2011-04-22 18:52:23

    Ja kaczke dopiero w niedziele rano po rezurekcji wstawie, bo odgrzewanej nie lubią a sałatke to jutro synuś zrobi :)

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-04-22 20:39:51

    Vikuniu, wystarczy ją włożyc w całości do naczynia żaroodpornego z przykryciem, włożyc łyżkę tłuszczu z wytopionej kaczusi i podgrzewać przez 15 min na termoobiegu.Potem zdjąc przykrycie na 4 min i gotowe.
    Wcale nie czuć że jest przygrzewana:)

  • Autor: majolika Data: 2011-04-23 02:17:16

    cha,cha,cha-Różyczko- też mam taki cebulkowy ogródek na oknie)))co do prac, to my świętujemy po swojemu=troche tradycyjnie(ale tak ciut, ciut), troche nie)).To i potrawy nie do konca tradycyjne.

     

  • Autor: majolika Data: 2011-04-23 13:47:51

    A te pisanki-sliczne.Umiem takie robić.Woskiem i szpilką))Tylko moje sa bardziej nieporadne.Z pospiechu robie tylko cebulaki , które później przecieram olejem.umiem też  farbować czerwona kapustą, ale cebulaki fajniejsze))To pozdrawiam serdecznie na Święta i nie tylko.M

  • Autor: mamusia_muminka Data: 2011-04-22 14:07:42

    Tylko bigos gotowy, szynka leżakuje w marynacie, schab i boczek też tylko przyprawiony ,reszta chyba jutro....no może jeszcze dziś da radę tymbaliki drobiowe

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-04-22 14:43:07

    Karkówka i boczek w marynacie, jutro pieczenie. Sernik i babka jutro będę pieczone. Sałatkę z wędzonym kurczakiem i ciasto z kremem kawowym siostra przywiezie gotowe. W niedzielę tylko jajka faszerowane i roladki z szynki zrobić.

  • Autor: emeska1974 Data: 2011-04-22 14:49:36

    Bigos gotowy, schabik upieczony, pieczeń rzymska wg Twojego przepisu właśnie się upiekła, schab w galarecie z farszem chrzanowym zaraz zrobię, jutro sałatka tradycyjna, ruloniki serowe -pyszne są dziś wypróbowałam, wędliny sie chlodzą w lodówce, jajka przed śniadaniem zrobię w różny sposób i juz:)

  • Autor: bytomianka Data: 2011-04-22 15:12:36

    Balerony i szynki uwędzone i zaparzone( nie gotuję tylko parzę), schab nadziewany polędwicą i żurawiną upieczony i zamrożony,śledzie w śmietanie zrobione,śledzie w jarzynowym beciku zrobione. Makowiec z mandarynkami , babka, placek z chałwą upieczone. Paschę dostałam od wnuczki.Do zrobienia dzisiaj pozostało jeszcze ;Roladki serowe,jaja wkieszonkach. jutro do zrobienia jeszcze dwie sałatki; sałatka warstwowa na imprezę i sałatka warstwowa z kurczakiem. Pozdrawiam serdecznie:))

  • Autor: jolka60 Data: 2011-04-22 15:23:42

    U mnie pasztet upieczony,schab w piekarniku,kaczka nadziewana czeka w kolejce do pieczenia.
    Zrobiona sałatka gyros,jarzynową przywiezie córka.Zaraz robię galaretę drobiowo-warzywną.Gotowanie żurku (właśnie się kisi),jajek i ich faszerowanie jutro,jak również pieczenie białej kiełbasy.Wczoraj-zrobiony chrzan i ćwikła-"własnej produkcji".A,jeszcze jutro,na deser,"mocno owocowa "galaretka.
    Ciasta- gotowce,ew.upiekę babkę drożdżową.

  • Autor: agacik33 Data: 2011-04-22 22:17:19

    wlasnie czytajac to,  przypomniałam sobie, ze mam zrobic przeciez  jajka faszerowane pieczarkami.. czegos mi brakowało w  mojej wene kuchennej:)

  • Autor: renataz36 Data: 2011-04-22 16:59:03

    Sobota popołudnie...uffff w mieszkaniu czysto, no może najmniej w kuchni bo... ciągle coś:)
    A teraz meldunek jak Bahus przykazał:
    - Bigos ugotowany zawekowany od tygodnia
    - W piekarniku pachnie karczek - będzie na zimno i na gorąco na obiad
    - Chrzan wg mojego przepisu gotowy od wczoraj
    - Śledzie w sosie chrzanowym właśnie wstawiłam do lodówki więc się "prze-gryzają"
    - Filet z indyka się rozmraża a jutro zamarynuję i będzie na niedzielny obiad
    - Kiełbaska biała i swojska czeka w lodówce na jutrzejsze gotowanie w żurku
    - Jajka faszerowane będę robić jutro wieczorem
    - Jutro ostatnie zakupy i do roboty sałatka jarzynowa
    A ciasto?..... ALE NIE KRZYCZCIE NA MNIE plisss.... zamówiłam w cukierni, jutro odbiór
    WESOŁYCH ŚWIĄT KOCHANE ŻARŁOCZKI

  • Autor: inka21 Data: 2011-04-22 18:33:26

    Królu Złoty melduję posłusznie:
    -ciasta upieczone :
    -mazurek z pianką
    -ciasto mrożone czekoladowe na zyczenie męża i córci (buuu)
    -baba  drożdżowa Żony Zofii - obowiązkowo - uwielbiam tę olbrzymia mega babę
    - pascha nadal od 6 rana dokańczana- pracochlonna ,ale mmmmmmmmmmmnnnnnnnnniiiiiiiiiiiaaaaaaaaaammmmmmmmmmmmmmmmmmm przecudnaaaaa

    ponadto:
    - żurek ugotowany
    -śledzie w maladze
     dalej:
    wcześniej zapeklowane , a w środę wędzone: schabik, szynka ,baleron, do tego mój ukochany schab w przyprawach na parze,
    z mięs pieczonych:
    -kaczka nadziewana likworowa
    -filet indyczy pieczony w cieście francuskim
    -czerwona kapusta zasmażana
    - upieczone chlebki do zurku
    jutro zaś :
    upieke chlebek Borgii (mniam)
    -przygotuję jajeczka faszerowane i zasmażane
    -kluseczki śląskie
    - rosołek
    -sałatkę jarzynową

    a potem zaprosze gości , aby sobie podjedli

  • Autor: vikunia Data: 2011-04-22 18:56:27

    Przeczytałam postęp prac i z samego czytania utyłam chyba ze 2 kg a kolejne 2 z ogladania fotek Różyczkowych  :)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-04-22 19:49:50

    No ja z dzieckiem malutkim to niewiele - reszta jutro, mąż będzie małą zabawiał ;)
    Ale mogę się pochwalić moim Miodowcem Orzechowcem Świątecznym, bo dziś wstawiłam na WŻ - właśnie kruszeje i mięknie.

  • Autor: kuchacik Data: 2011-04-22 20:08:44

    Hheheh..;Magda - też piekę to ciasto orzechowe ,tylko wg swojego przepisu - ale to tak jest mniej więcej - biszkopt masa i ta wkładka orzechowa - 300g orzechów połowa zmielona połowa posiekana ,później to się gotuje chyba z miodem i margaryną ? czy jakoś tak. Muszę zerknąć do przepisu. W każdym razie te ciasto jest pyszne.

    Oprócz tego zrobiłem dzisiaj kruche ciasteczka z masą mlekową (marcepanową) wg mojego przepisu. .

  • Autor: kuchacik Data: 2011-04-23 16:02:42

    Moje orzechowe wygląda tak:





    A zamiast babeczek piekłem kruche:

  • Autor: dorotask Data: 2011-04-22 19:46:11

    Pisanki zrobione , baranek i zajączek upieczony :

    Kiełbasa uwędzona , szynka i boczek zaparzone ,pasztet upieczony , biszkopt upieczony .
    Jutro do zrobienia : rolada , galaretki , sernik , mazurek , biszkopt do przełożenia .
    W niedzielę rano : sałatka i jajka .

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-04-23 15:44:01

    Przepiękne pisanki:) ja niestety nie mam talentu robić tak cudne pisanki, ale jak umiałam tak pomalowałam zwykłymi plakatówkami:)
    A to moje a la picasso

  • Autor: czarodziej Data: 2011-04-22 21:10:33

    Hm.... leniwy dzień pracy ludzi prawie pracujących

    Zakupy/ moooże jutro w południe
    Chociaż rower wydaje się przyjemniejszym zajędiem:)
    Mówiąc krótko U NAS .....poranne bieganie,śniadanko,rowerowe wygłupy,spóżniony obiad i wieczorny drink :))  
    (zero gotowania)  :)))))))))

  • Autor: agacik33 Data: 2011-04-22 22:07:35

    HA u mnie , Zurek zrobiony, mieso na pieczen/wwedline  sie marynuje,(to działka mamy- )  galareta z dorsza zrobi sie jutro, na chwile obecna gotuja sie kolorowe jajka, ( z cebuli to wyjda na pewno, ale te w buraczkach to sie jakos nie chca zabarwic, moze jak poleza w kolerze to rano bedzie efekt, :), salatka tez jutro


    pozdrawiam

  • Autor: Wkn Data: 2011-04-22 23:50:43

    Karkówka upieczona, szynka na wędlinę ugotowana, roladki drobiowe z pieczarkami i suszonymi pomidorami na świąteczny obiad uduszone. Babeczki i jajka do święconki gotowe.
    Jutro sernik a'la pascha i mazurek kajmakowy z czekoladą i dżemem pomarańczowym, żur oraz tradycyjna sałatka warzywna :)

  • Autor: kuchacik Data: 2011-04-23 09:10:39

    Kruche ciasteczka gotowe
    Faszerowany ser prawie gotowy
    Szynka (schab) wędzi się w wędzarniku
    Warzywa na sałatkę warzywną się paruję (potem tylko raz dwa pokroje w kostkę na takiej szatkownicy - super sprawa)
    Sałatka z zupy chińskiej nie gotowa (ale to też szybko pokroje na robocie i na tej szatkownicy)
    Ciasto orzechowe nie gotowe

    W sumie ..to nie wiem czy zdążę :P

    Jeszcze jajka nie gotowe. ..masakra.

  • Autor: Ala06 Data: 2011-04-23 09:19:14

    Kuchaciku, spokojnie dasz radę , podziwiam Cię, taki
    młody a taki zaradny , kiedyś Twoja dziewczyna a może
    i potem żona będzie miała dobrze :)) takiego kucharzyka mieć to skarb!!:)))

  • Autor: jolka60 Data: 2011-04-23 10:45:48

    Gratuluję,jesteś pewnie "skarbem rodzinnym".
    Mam tylko pytanie-cóż to za czarodziejska szatkownica?Może,jak już odpoczniesz po świętach,podaj namiary.

  • Autor: kuchacik Data: 2011-04-23 11:20:05

    Nie no :D bez przesady - wszystkiego sam nie robię ..;-)

    Szatkownica wygląda tak:




    Jest to produkcji niemieckiej i wg mnie rewelacyjne to jest. Wszystko kroję na tym. Jest tam wkładka na kostka mała ,kostka duża i na słupki.


    Babcia to kupiła w KDC jakoś rok temu ,teraz tego nie ma już w katalogach ,ale może gdzieś to pójdzie kupić.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-04-23 12:34:39

    Dziękuję Ci bardzo.Skoro zachwalasz,poszukam.
    Mam ten luksus,że "Niemcy za płotem",to może znajdę w którymś sklepie.niekoniecznie internetowym.
    Wesołych i zdrowych...

  • Autor: kuchacik Data: 2011-04-23 13:27:53

    Na ebay to jest:

    http://cgi.ebay.pl/Culinario-Zwiebel-und-Gemuseschneider-Spitzenpreis-Neu-/260610205828

  • Autor: kasiadzida Data: 2011-04-24 01:23:29

    Znalazłam takie urządzenie na allegro
    http://allegro.pl/mm2s-krajacz-do-warzyw-cebuli-z-pojemnikiem-sz1257-i1563792732.html

  • Autor: kuchacik Data: 2011-04-24 11:23:01

    Hmm ...Jest to trochę inne niż te moje i mówiąc szczerze nie wiem jakie to będzie. Ostrze muszą być ostre a jakie tu są to nie wiem.

    Sądząc po cenie to to będzie dobre (z drugiej strony cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości):

    http://allegro.pl/alligator-chopper-szatkownica-krajacz-siekacz-i1566960053.html

    Jak ktoś by chciał to mogę zrobić zdjęcie jak to moje kroi i wrzucę tutaj na forum.

    Pozdrawiam.

  • Autor: kuchacik Data: 2011-04-24 11:26:48

    Znalazłem na allegro taka jak ta moja:

    http://allegro.pl/1002-krajaczka-do-warzyw-i-cebuli-future-houseware-i1563957953.html

    Pudło tylko inne ,ale krajacz ten sam.

  • Autor: makusia Data: 2011-04-23 11:46:01

    Melduję się i ja:)
    Święconka gotowa, babka z makiem upieczona i oblana polewami, nawet fotka zrobiona( specjalnie dla toffik:)
    Sero-mak gotowy, chrzan z jajkiem też, szynka z bahusowego przepisu zrobiona, szynki prasowane i pasztet z królika także, teraz obieram warzywa na tradycyjną sałatkę, porową muszę dokończyć, mąż ślicznie skroił "porteczki":))) Jeszcze muszę zrobić pastę z tuńczyka do faszerowania jajek, ugotować żurek, i podpiec pierś z indyka.. hmmm, jeszcze sporo tego, a myślałam że to końcówka

    Wesołych Świąt!!!!

  • Autor: jolka60 Data: 2011-04-23 12:42:17

    Szkoda byłoby mi zjeść taką ładną babkę.
    U mnie też nie koniec-kaczucha miała być upieczona wczoraj,ale...właśnie ją nastawiam.
    Żurek czeka na dostawę białej kiełbasy (przybieży razem z córkami),bez niej ani rusz.
    Ważne,że zakwas się udał.

  • Autor: makusia Data: 2011-04-23 13:14:24

    Ależ dziękuję za pochwałę, miałam robić adwokatową, ale nadmiar białek po adwokacie, zmusił mnie to innej, i nie żałuję, jest pyszna:)
    Mój żurek w trakcie gotowania, zakwas mam zawsze od teściowej, robi chyba najlepszy:))

  • Autor: jolka60 Data: 2011-04-23 13:27:18

    Ano,pochwała nie jest na wyrost.Mam wprost zawrót głowy,gdy oglądam te cuda "wypiekowe".
    Mam nadzieję,że moj żurek się uda-Po raz pierwszy robię z mąki razowej,bo zwykłej żytniej nie udało mi się kupić.Zapach jest super i mam nadzieję,ze go nie przekwasiłam.

  • Autor: bahus Data: 2011-04-23 15:45:48

    Ufffff...gotowe !!!!!!...Tylko kto to wszystko zje?

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-23 17:55:20

    Zazdroszczę...ja jeszcze muszę nadziać jajka i też KOOOOniec!
    Ja mam gości, więc będzie komu jeść .

  • Autor: makusia Data: 2011-04-23 18:26:27

    U mnie też, wszystko dopięte na ostatni guzik

  • Autor: agacik33 Data: 2011-04-23 22:44:54

    noo chyba gotowe:)
     ja wlasnie skonczylam faszerowac jajka (pierwszy raz w skorupkach wiec mam nadzieje, ze beda zjadliwe- jutro je tylko z bułce  tartej i na patelnie rzuce, ale to jutro) dorsz w galarecie w lodówce gotowy,  u mamy sałatka jarzynowa sie przegryza, miesa gotowe, zurek gotowy. Uffffffffffffffffffffffff


    pozdrawiam:)

  • Autor: olusia23 Data: 2011-04-23 22:39:57

    Choć już późno to ja dopiero skończyłam. Nie narobiłam się jak wół, bo nie miałam za dużo przygotowań. Wszystko na tzw. light'cie :) Oto moja wielkanocna galeria: święconka (jajka barwione), chlebki własnego przepisu, sałatka z kurczaka curry i fasoli, sos tatarski z jabłkiem i czosnkiem, pasztet warzywny ze strony i galareta drobiowa z dodatkami.

  • Autor: bahus Data: 2011-04-25 12:56:33

    II dzień świąt godz 12:45: stół gotowy do przyjęcia kolejnych świątecznych zadań...
    OBIAD o godz 14:00... Ciekawe czy ktoś zgadnie gdzie będzie siedział Bahus?.....

  • Autor: kuchacik Data: 2011-04-25 13:33:15

    W kuchni :P

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-25 13:39:29

    Pierwsze nakrycie po lewej stronie...to, przy którym stoi inny kielich...do piwa ;))

  • Autor: bahus Data: 2011-04-25 14:32:17

    Pierwsze nakrycie po lewej stronie...to, przy którym stoi inny
    kielich...do piwa ;))

    BINGO !!!! Brawo....

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-25 15:36:00

    Yuhuuuu!

Przejdź do pełnej wersji serwisu