Hej mój ojciec miał operację wycięcia raka jelita grubego. Proszę was napiszcie co może jeść i na jakie łakocia może sobie pozwolić. Słyszałam że może jeść tylko ciasto drożdżowe czy to prawda??
Hm..To chyba zależy, jak dawno była operacja.Pamiętaj, że cukier ma właściwości wzdymające.Na pewno powinien jeść lekkostrawnie.Mnie po operacjach jamy brzusznej pozwolono i to po dość długim czasie jeść tylko biszkopciki.Myślę, że każdy przypadek jest inny(zależy od badań , jak funkcjonują inne organy).Powinien zdecydować gastrolog.
Hmm. ..mój dziadek też ma wycięte jelito grube (ale nie miał raka) i z tego co pamiętam to lekarze pozwolili mu jeść wszystko (tzn nabiał ,mięso itp ) tylko warunkiem było aby to wszystko było dokładnie przegryzione. Najlepiej jakbyś szła do lekarza prowadzącego i jego obowiązkiem jest was poinformowanie o tym co może jeść a czego nie.
Hej mój ojciec miał operację wycięcia raka jelita grubego. Proszę was napiszcie co może jeść i na jakie łakocia może sobie pozwolić. Słyszałam że może jeść tylko ciasto drożdżowe czy to prawda??
Hm..To chyba zależy, jak dawno była operacja.Pamiętaj, że cukier ma właściwości wzdymające.Na pewno powinien jeść lekkostrawnie.Mnie po operacjach jamy brzusznej pozwolono i to po dość długim czasie jeść tylko biszkopciki.Myślę, że każdy przypadek jest inny(zależy od badań , jak funkcjonują inne organy).Powinien zdecydować gastrolog.
Hmm. ..mój dziadek też ma wycięte jelito grube (ale nie miał raka) i z tego co pamiętam to lekarze pozwolili mu jeść wszystko (tzn nabiał ,mięso itp ) tylko warunkiem było aby to wszystko było dokładnie przegryzione.
Najlepiej jakbyś szła do lekarza prowadzącego i jego obowiązkiem jest was poinformowanie o tym co może jeść a czego nie.
Pozdrawiam.
Napisałam do Ciebie wiadomość, przeszłam tę chorobę i postaram się pomóc. Pozdrówka