Już czas zacząć dziś uroczyste świętowanie, wstać rano, uśmiechnąć się, szykować śniadanie. Głos dzwonów na modlitwę do siebie woła, najpierw nabożeństwo, potem chwila wesoła. Gwar w mieszkaniu, wszyscy się szykują, każdy czymś się zajmuje, czasu nie marnują. Stół a na nim potraw co chwila przybywa, lodówki pustoszeją i zapasów w nich ubywa. Rodzinne, świąteczne dla wszystkich śniadanie, święconka, jajeczko i czekanie właśnie na nie. Kolorowo na talerzu, pisanki oczy przyciągają, obejrzeć je, ręce same się do nich wyciągają. Biały obrus, bukszpanem dookoła przybrany, na nim baranek z chorągiewką jest ustawiany. Pod nim zielona łączka z rzeżuchy zrobiona, przy nim wazon ze srebrną bazią wstawiona. Przy nich koszyczek pisankami wypełniony i talerzyk z jajeczkami w ćwiartki pokrojony. Wszystkie potrawy głęboki sens posiadają, bo tak bogate jadło, przetrawić pomagają. Mięso, wędliny, sery, ciasta i góry słodyczy, malowane jaja i baranki jako stołu strażnicy. Świętujmy więc, niech ten czas wesoło upływa, niech panuje pokój, radość i trosk niech ubywa.
Wszyscy zabiegani, przygotowań było co nie miara - ciekawe kto z nas miał czas zauważyć, że pogoda dopisała nam w tym roku jak mało kiedy :) Aha, Lajanie, ja się chyba wyłamałam - nakryłam stół wiosennym kolorowym obrusem :) Witam wszystkich poświątecznie i zachęcam do ratowania nadmiaru jedzenia mrożeniem, jeśli zdarzyło się, że przygotowaliśmy za dużo smakołyków lub apetyt gości nie dopisał :)
Już czas zacząć dziś uroczyste świętowanie,
wstać rano, uśmiechnąć się, szykować śniadanie.
Głos dzwonów na modlitwę do siebie woła,
najpierw nabożeństwo, potem chwila wesoła.
Gwar w mieszkaniu, wszyscy się szykują,
każdy czymś się zajmuje, czasu nie marnują.
Stół a na nim potraw co chwila przybywa,
lodówki pustoszeją i zapasów w nich ubywa.
Rodzinne, świąteczne dla wszystkich śniadanie,
święconka, jajeczko i czekanie właśnie na nie.
Kolorowo na talerzu, pisanki oczy przyciągają,
obejrzeć je, ręce same się do nich wyciągają.
Biały obrus, bukszpanem dookoła przybrany,
na nim baranek z chorągiewką jest ustawiany.
Pod nim zielona łączka z rzeżuchy zrobiona,
przy nim wazon ze srebrną bazią wstawiona.
Przy nich koszyczek pisankami wypełniony
i talerzyk z jajeczkami w ćwiartki pokrojony.
Wszystkie potrawy głęboki sens posiadają,
bo tak bogate jadło, przetrawić pomagają.
Mięso, wędliny, sery, ciasta i góry słodyczy,
malowane jaja i baranki jako stołu strażnicy.
Świętujmy więc, niech ten czas wesoło upływa,
niech panuje pokój, radość i trosk niech ubywa.
Jak zwykle pięknie to ujołeś :)
Wszystkiego najlepszego .
PIĘKNIE !
WESOŁYCH SWIĄT
Swietnie napisane.
Wesolych Swiat;)
Śmigus dyngus ...chlus po wszystkich strugą z wiadra ... Leję dziś po wszystkich wątkach...
mam nadzieję ,że czysta ta woda
No i po świętach
Wszyscy zabiegani, przygotowań było co nie miara - ciekawe kto z nas miał czas zauważyć, że pogoda dopisała nam w tym roku jak mało kiedy :)
Aha, Lajanie, ja się chyba wyłamałam - nakryłam stół wiosennym kolorowym obrusem :)
Witam wszystkich poświątecznie i zachęcam do ratowania nadmiaru jedzenia mrożeniem, jeśli zdarzyło się, że przygotowaliśmy za dużo smakołyków lub apetyt gości nie dopisał :)
Przyznaję sie bez bicia.Ja miałam czas zauwazyć słoneczko i nawet korzystałam z niego.
Dopisano 11-04-26 15:24:53: