Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Problem z telewizorem - mąż w delegacji :)

• Autor: PATI :) Data: 2011-04-28 10:57:30

Witam was kochani mam problem z Telewizorem może  ktos z was miał podobny problem i mi cos  podpowie.Wyłączyłam normalnie telewizor a kiedy chciałam go wł. ekran pozostal czarny z wyjątkiem poziomego paska , głos idzie normalnie kanały tez da sie przełączac.Na pewno nie jest to wina ustawien.
    Mój ślubny wyjechał w delegacje a ja chce wezwac serwis  tyle ze byłabym spokojniejsza jak ktos podpowiedział by mi co to moze byc i ile moze kosztowac naprawa .
    Boje się że jak zobacza przysłowiowa "Babe" to wmówią bóg wie co .
    Serdecznie was prosze o podpowiedzi
    Pozdrawiam :)

a tak to wygląda ( ta kulka to od lampy bł ).

• Autor: jannaj Data: 2011-04-28 11:21:42

Będzie pretekst, żeby wymienić na nowy.
    Czy on jest na gwarancji?

• Autor: PATI :) Data: 2011-04-28 13:38:23

Właśnie nie ma 3,5 roku .
    Poprzedni chodził 12 lat bez usterki .
    :)

• Autor: jareksz Data: 2011-04-28 11:30:50

Popsuł się. Odchylanie poszło. Sam element czy elementy kosztuja grosze ale trzeba zapłacić za czas fachowca. Tak w ogóle, to jeszcze przyjeżdżają do domowych napraw? Tfu, tfu nie zapeszyć... moje daewoo od kilkunastu lat nie wymagało lekarza.

• Autor: PATI :) Data: 2011-04-28 13:42:03

Tak dzwoniłam i niby bezpłatny dojazd tak tak i tak wlicza w cene naprawy
    dziękuje za pomoc

• Autor: jarekb Data: 2011-04-28 11:32:09

Wygląda to na uszkodzenie układu odchylania. Na szyjce kineskopu (z tyłu wewnątrz obudowy)zamontowany jest układ cewek (tak dziwnie nawiniętych miedzianych drucików). Prąd płynący przez te cewki, wytwarza pole elektromagnetyczne, które odchyla strumień elektronów pędzących w lampie kineskopowej, dzięki czemu trafiają one w odpowiednie miejsca ekranu, uderzają w luminofor, którym pokryta jest wewnętrzna strona kineskopu i powodują jego świecenie. Zwarcie tych cewek lub ich odłączenie powoduje, że strumień elektronów w ogóle nie jest odchylany i pędzi prosto w jedno miejsce ekranu, co daje efekt podobny do widocznego na zdjęciu. Tyle teorii... W praktyce:

1) cewki mogą być zwarte (przepalone) i trzeba je wymienić = może się okazać, że koszt naprawy jest większy od wartości sprzętu ze względu na trudność ze zdobyciem cewek pasujących do konkretnego kineskopu
    2) cewki mogą być rozłączone (np. poprzez zimny lut) i sprawa może się okazać banalna = np. max 100zł wliczając koszt dojazdu
    3) uszkodzony jest układ sterowania odchylaniem (rzadsza usterka) = koszty nie do oszacowania

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.
    Pozdrawiam.

P.S. wymienione cewki nie zawsze dają po naprawie idealny obraz. Czasami są kłopoty z odpowiednią regulacją rozmiarów obrazu. Oprócz tego istnieje ryzyko, że wymiana spalonych cewek jest usunięciem skutków, a nie przyczyny (np. niewłaściwy prąd podawany do cewek) i może się zdarzyć, że po kilku misiącach usterka powtórzy się. Niezbyt optymistyczne post scriptum, ale takie są realia.

• Autor: PATI :) Data: 2011-04-28 13:44:54

ok dziękuje za dokładne opisanie :)
    juz wiem co i jak mam nadzieje ze to to łagodne uszkodzenie i czesci beda
    jeszcze raz dziekuje

• Autor: PATI :) Data: 2011-04-28 16:10:15

Witam "chory" wyleczony.
    Diagnoza uszkodzony układ odchylenia .
    Koszt 150 zł i gwarancja 3 mies. uffff
    Dziękuje za porady i że można na was liczyc :)

• Autor: bahus Data: 2011-04-28 19:19:44

Zainteresowała mnie wiadomość; "mąż w delegacji". Co prawda telewizor naprawiony, ale jakby się tak rozejrzeć to zawsze można w domu coś niesprawnego znaleźć. A ja chętnie przyjadę i naprawię ....

• Autor: jolka60 Data: 2011-04-28 19:29:35

Hi,hi.Możesz mi wierzyć,czy nie,ale spodziewałam się wpisu w tym stylu i wcale mnie nie dziwi,że to Ty jesteś jego autorem.

• Autor: makusia Data: 2011-04-28 19:32:10

Żartowniś z tego "naszego" bahusa

• Autor: jolka60 Data: 2011-04-28 19:38:56

Nooo,ale to typowe dla prawdziwych facetów (nie tylko dla Bahusa) -taka samotna kobietka,to dopiero jest wyzwanie.

• Autor: PATI :) Data: 2011-04-28 19:57:27

no właśnie tak myslałam ze druga częsc bardziej zaintersuje niektórych i ktos mi pomoże
    co prawda mam jeszcze sokowirówke ;) ale to mój ja naprawia od kilku tygodni - moze skończy niedługo ;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu