Kochani, Mam do Was oooogromną prośbę. W zeszłym roku kupiliśmy z mężem drzewko, w zamierzeniu miał to być orzech. Ale tegoroczna wiosna pokazuje chyba całkiem inne jego oblicze. Wiele osób które pytaliśmy twierdzą że to drzewko owocowe jest. Sami już nie wiemy więc proszę Was o pomoc, liczę że uda się ustalić tajemniczą tożsamość...
Teraz to już musztarda po obiedzie, zamawialiśmy z allegro, z tego co pamiętam gość miał status super sprzedawcy więc teoretycznie godny zaufania. Z natury nie jestem podejrzliwa, więc przypuszczam że bardziej nastąpiła tu pomyłka niż celowe działanie. Jeśli faktycznie drzewko okaże się gruszką, cóż nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Dzięki za pomoc ;o)
Albo grusza, albo śiwa, a może jabłoń:)) Aż poszłam do ogrodka cyknąć fotki, jakość kiepska bo z tel. ale ważne że widać listki:) Daj znać jakie to drzewko, jak zaowocuje:)
wygląda na gruszkę ,ale ciekawi mnie co innego ,gdzie wy mieszkacie,że u mnie na kaszubach listki ledwo, ledwo widać.Wasze drzewka już takie piękne a moje beeeee
Ja jestem z opolszczyzny i u mnie drzewa już kwitną na całego. Grusza ma pełno kwiatów, tylko pszczoły słychać , więc w tym roku zapowiada się wysyp gruszek. Chyba, że susza przyjdzie i część kwiatów opadnie:(
a przypatrz sie zdjęciom Makusi. Ja bym zapytała dlaczego morela. Czerwone ogonki i sercowate liście są charakterystyczne dla wielu odmian moreli. Zajrzyj do wikipedii
Kochani,
Mam do Was oooogromną prośbę. W zeszłym roku kupiliśmy z mężem drzewko, w zamierzeniu miał to być orzech. Ale tegoroczna wiosna pokazuje chyba całkiem inne jego oblicze. Wiele osób które pytaliśmy twierdzą że to drzewko owocowe jest. Sami już nie wiemy więc proszę Was o pomoc, liczę że uda się ustalić tajemniczą tożsamość...
Liście na pierwszym zdjęciu sugerują, że jest to grusza.
też tak pmyślałam ale nie jestem pewna
Ja też myślę jak Wy dziewczyny , że to grusza. Mam na działce gruszkę i ma takie same listki.
No to ciekawie się zapowiada ;o)
trzeba zgłosić reklamacje ;)
Teraz to już musztarda po obiedzie, zamawialiśmy z allegro, z tego co pamiętam gość miał status super sprzedawcy więc teoretycznie godny zaufania. Z natury nie jestem podejrzliwa, więc przypuszczam że bardziej nastąpiła tu pomyłka niż celowe działanie. Jeśli faktycznie drzewko okaże się gruszką, cóż nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Dzięki za pomoc ;o)
Morela ma też podobne liście. Pozdrawiam !
Albo grusza, albo śiwa, a może jabłoń:)) Aż poszłam do ogrodka cyknąć fotki, jakość kiepska bo z tel. ale ważne że widać listki:) Daj znać jakie to drzewko, jak zaowocuje:)
śliwa
jabłoń grusza
i orzech :)
No jasne że dam znać :)
Mnie się wydaje,że to orzech,tylko to jest narazie młode drzewko,więc może mylić.Potpytam kogoś z rodziny i dam Ci konkretną odpowiedz tak czy nie.
To jest orzech(Juglans regia)włoski.Wpisałam w wyszukiwarce i znnalazłam po liściach i wychodzi że to ten-że to jednak jest orzech.
Ja stawiam na śliwe, bo wydaje mi sie ze grusza ma liscie takie błyszczące.Pozdrawiam Jadzia
NIe zawsze to zależy od odmiany:)
Obstawiam brzoskwinię lub morelę
wygląda na gruszkę ,ale ciekawi mnie co innego ,gdzie wy mieszkacie,że u mnie na kaszubach listki ledwo, ledwo widać.Wasze drzewka już takie piękne a moje beeeee
Ja jestem z opolszczyzny i u mnie drzewa już kwitną na całego. Grusza ma pełno kwiatów, tylko pszczoły słychać , więc w tym roku zapowiada się wysyp gruszek. Chyba, że susza przyjdzie i część kwiatów opadnie:(
Według mnie,to nie jest gruszka.
Zobaczymy ważne aby rosło zdrowo a czy orzech czy gruszka to zawsze coś smakowitego z drzewa będzie
Mój mąż obstaje przy moreli.!!
ani orzech, ani grusza ale morela. Orzech w zimowym uśpieniu ma dość duże brązowe pączki, które wyglądają jakby były z zamszu, a liście zupełnie inne
a dlaczego nie grusza ?
a przypatrz sie zdjęciom Makusi. Ja bym zapytała dlaczego morela. Czerwone ogonki i sercowate liście są charakterystyczne dla wielu odmian moreli. Zajrzyj do wikipedii
Dobrze, że nie wygląda jak na fotce pt. "odwaga".
Uwaga: wrażliwi niech nie oglądają reszty.
http://naszaglupota.cba.pl/index.php/page/10/
Tak wygląda mój orzech :
Obstawiam morele mamy młoda na działce i wygląda tak samo
Cieszę się że mogę na Was liczyć, jak tylko będzie już wiadomo na 100 % co to za "ananasek" to z pewnością napiszę Wam. Dzięki !!!