w moich stronach robi sie go z kapusty kiszonej i za bardzo nie lubie wiec nigdy w domu nie robie. Ostatnio jednak maz moj spytal czemu nigdy kapusniaka nie gotuje....w jego stronach robilo sie z normalnej kapuchy (o czym ja wczesniej nie slyszalam). Ktos ma ciekawy przepis?? mam nadzieje ze kwasny taki nie bedzie :D
Juz niedlugo przyjdzie czas na mloda kapuste.Z niej mozesz ugotowac pyszna zupke.Oj,chyba jutro dopisze,bo nie mam tu polskich znakow i sama mnie 'wkurza'takie pisanie.
Szkoda,najbardziej mi smakuje właśnie taki delikatny kapuśniak i dlatego polecałam go z czystym sumieniem.W takim razie pozostaje ugotowanie z białej,"dojrzałej"kapusty.Właściwie można podobnie jak z kiszonej i zakwasić śmietaną (tak robiła moja mama) lub pomidorami,ew kwaskiem czy sokiem z cytryny.Pomidory są zresztą smacznym dodatkiem,nie tylko zakwaszajacym. Kapuśniak z kiszonej robię na mięsie wieprzowym czy wołowym,z dodatkiem wędzonki,czy kiełbasy,a z białej bez wędzonego.
Przypomniałam sobie,bo dziś otworzyłam słoik kiszonej papryki,która okazała się za miękka ( na szczęście większość jest twarda i chrupiąca)-dodawałam kiedyś sok z takiej papryki do kapusniaku z białej. Poza tym do zupy jarzynowej,pomidorowej.To tylko jako ciekawostka.Jutro chyba ugotuję taki kapuśniak.
w moich stronach robi sie go z kapusty kiszonej i za bardzo nie lubie wiec nigdy w domu nie robie. Ostatnio jednak maz moj spytal czemu nigdy kapusniaka nie gotuje....w jego stronach robilo sie z normalnej kapuchy (o czym ja wczesniej nie slyszalam). Ktos ma ciekawy przepis?? mam nadzieje ze kwasny taki nie bedzie :D
http://wielkiezarcie.com/recipe10016.html
http://wielkiezarcie.com/recipe10016.html
link aktywny
Juz niedlugo przyjdzie czas na mloda kapuste.Z niej mozesz ugotowac pyszna zupke.Oj,chyba jutro dopisze,bo nie mam tu polskich znakow i sama mnie 'wkurza'takie pisanie.
mlodej kapusty tu nie ma :(
Szkoda,najbardziej mi smakuje właśnie taki delikatny kapuśniak i dlatego polecałam go z czystym sumieniem.W takim razie pozostaje ugotowanie z białej,"dojrzałej"kapusty.Właściwie można podobnie jak z kiszonej i zakwasić śmietaną (tak robiła moja mama) lub pomidorami,ew kwaskiem czy sokiem z cytryny.Pomidory są zresztą smacznym dodatkiem,nie tylko zakwaszajacym.
Kapuśniak z kiszonej robię na mięsie wieprzowym czy wołowym,z dodatkiem wędzonki,czy kiełbasy,a z białej bez wędzonego.
dzieki wielkie
zrobilam z podanego linku powyzej z tym ze dodalam jeszcze kielbachy :) pycha!
No i fajnie.
Spróbuj kiedyś tego... http://wielkiezarcie.com/recipe34828.html
pycha,w niebawen spróbuje w ten sposób kapuśniaczka,bo zawsze robiłam z kiszonej kapusty
Przypomniałam sobie,bo dziś otworzyłam słoik kiszonej papryki,która okazała się za miękka ( na szczęście większość jest twarda i chrupiąca)-dodawałam kiedyś sok z takiej papryki do kapusniaku z białej.
Poza tym do zupy jarzynowej,pomidorowej.To tylko jako ciekawostka.Jutro chyba ugotuję taki kapuśniak.