Forum

Gawędy o jedzeniu

kapusniaczek

  • Autor: katja Data: 2011-04-29 18:58:06

    w moich stronach robi sie go z kapusty kiszonej i za bardzo nie lubie wiec nigdy w domu nie robie. Ostatnio jednak maz moj spytal czemu nigdy kapusniaka nie gotuje....w jego stronach robilo sie z normalnej kapuchy (o czym ja wczesniej nie slyszalam). Ktos ma ciekawy przepis?? mam nadzieje ze kwasny taki nie bedzie :D

  • Autor: dana39 Data: 2011-04-29 22:35:58

    http://wielkiezarcie.com/recipe10016.html

  • Autor: PATI :) Data: 2011-04-30 15:07:32

    http://wielkiezarcie.com/recipe10016.html
    link aktywny

  • Autor: jolka60 Data: 2011-04-30 21:15:39

    Juz niedlugo przyjdzie czas na mloda kapuste.Z niej mozesz ugotowac pyszna zupke.Oj,chyba jutro dopisze,bo nie mam tu polskich znakow i sama mnie 'wkurza'takie pisanie.

  • Autor: kate.s Data: 2011-05-01 10:07:40

    mlodej kapusty tu nie ma :(

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-01 12:16:55

    Szkoda,najbardziej mi smakuje właśnie taki delikatny kapuśniak i dlatego polecałam go z czystym sumieniem.W takim razie pozostaje ugotowanie z białej,"dojrzałej"kapusty.Właściwie można podobnie jak z kiszonej i zakwasić śmietaną (tak robiła moja mama) lub pomidorami,ew kwaskiem czy sokiem z cytryny.Pomidory są zresztą smacznym dodatkiem,nie tylko zakwaszajacym.
    Kapuśniak z kiszonej robię na mięsie wieprzowym czy wołowym,z dodatkiem  wędzonki,czy kiełbasy,a z białej bez wędzonego.

  • Autor: kate.s Data: 2011-05-01 15:57:27

    dzieki wielkie
    zrobilam z podanego linku powyzej z tym ze dodalam jeszcze kielbachy :) pycha!

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-01 16:17:00

    No i fajnie.

  • Autor: bahus Data: 2011-05-01 19:37:02

    Spróbuj kiedyś tego... http://wielkiezarcie.com/recipe34828.html

  • Autor: punca Data: 2011-05-03 16:51:44

    pycha,w niebawen spróbuje w ten sposób kapuśniaczka,bo zawsze robiłam z kiszonej kapusty

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-03 14:54:19

    Przypomniałam sobie,bo dziś otworzyłam słoik kiszonej papryki,która okazała się za miękka ( na szczęście większość jest twarda i chrupiąca)-dodawałam kiedyś sok z takiej papryki do kapusniaku z białej.
    Poza tym do zupy jarzynowej,pomidorowej.To tylko jako ciekawostka.Jutro chyba ugotuję taki kapuśniak.

Przejdź do pełnej wersji serwisu