Upiekłam biszkopt ale niestety mi nie wyszedł. Dodatkowo pozwoliłam dzieciom i go skubią. Czy macie jakiś pomysł by coś z tego biszkoptu zrobić? Może coś w salaterkach albo jakieś ciasto by ten biszkopt dać pokruszony lub pokrojony na małe kawałki. Podpowiedzcie coś proszę.
Zawsze możesz go ususzyć i zrobić z niego biszkoptową bułkę tartą, do wysypywania formy na słodkości zamiast bułki tartej, do posypywania wszelkiego rodzaju deserów np. na bazie bitej smietany lub zrobić z niego panierkę do tostów na słodko pieczonych na maśle na patelni.
Pewnie tak zrobię. Co jakiś czas podchodzą i palcami zabierają odrobinę. Już mi na środku do dna się dokopali wiec chyba dam sobie spokój i niech zjedzą tak jak jest. Chodziło mi po głowie czy ewentualnie z czymś to wymieszać i zrobić kulki ale nie wiem jak.
Jeśli zostaną resztki to je ususz i zmiel. Potem możesz zrobić kartofelki. Ugotuj na wodzie kaszę mannę z cukrem, kokosem i masłem lub margaryną. Dodaj sok z cytryny i zmielony biszkopt. Potem formuj z dzieciakami malutkie kartofelki. Możesz potem je obtoczyć np. z kakaem wymieszanym z cukrem pudrem. Dzieciaczki maja zabawę. A na drugi dzień coś w rodzaju marcepanu, ale o wiele smaczniejsze.
szklanka wody, 20 dag cukru, 15 dag kaszy manny, 5 dag kokosu, 15 dag masła lub margaryny. Zagotować wodęz cukrem i masłem wsypać kaszę mannę , ale ja zawsze namaczam kaszę tak jak np. kisiel w zimnej wodzie i czekam aż nieco spęcznieje oraz kokos. Gotować kilka minut mieszając następnie odstawić do przestygnięcia nieco dodać sok z cytryny (orginalnie pisze 50ml czystej wódki), biszkot około 10 dag dokładnie wymieszać i do roboty, Ja nigdy nie trzymam się ściśle przepisu i zawsze dobre wychodzą.
Dzięki za przepis. Tobie łatwiej zrobić na oko bo już to robiłaś i widziałaś jak ma wyglądać. Jak ktoś robi pierwszy raz to z proporcjami łatwiej. Myślę, że ten wątek przyda się też innym. Nie tylko mi np by pozbyć się resztek z ciast bez mas.
Upiekłam biszkopt ale niestety mi nie wyszedł. Dodatkowo pozwoliłam dzieciom i go skubią. Czy macie jakiś pomysł by coś z tego biszkoptu zrobić? Może coś w salaterkach albo jakieś ciasto by ten biszkopt dać pokruszony lub pokrojony na małe kawałki. Podpowiedzcie coś proszę.
polecam zrobić bajaderke
O bajaderce też myślałam ale nie szukałam na razie żadnego fajnego przepisu jeszcze.
Jak tak zrobię to synuś byłby dumny bo też mi tak proponował choć nigdy nie widział.
Zawsze możesz go ususzyć i zrobić z niego biszkoptową bułkę tartą, do wysypywania formy na słodkości zamiast bułki tartej, do posypywania wszelkiego rodzaju deserów np. na bazie bitej smietany lub zrobić z niego panierkę do tostów na słodko pieczonych na maśle na patelni.
Jeżeli wyszedł zakalec to może spróbuj zrobić tak jak w moim przepisie wielkiezarcie.com/recipe66466.html.
link aktywny wielkiezarcie.com/recipe66466.html
Dziękuję , nie umiałam go uaktywinić .
Dziękuję , nie umiałam go uaktywinić .
Ten wątek Ci pomoże wstawić aktywny link;) KLIKDziękuję ! Nie wiedziałam , że to takie proste. Następny link ,który wstawię powinien być już aktywny.
As, a zostało cos jeszcze z tego Twojego skubańca?:) Zostaw jak jest, iech dzieci skubią :) Widać tak im smakuje ::)
Pewnie tak zrobię. Co jakiś czas podchodzą i palcami zabierają odrobinę. Już mi na środku do dna się dokopali wiec chyba dam sobie spokój i niech zjedzą tak jak jest. Chodziło mi po głowie czy ewentualnie z czymś to wymieszać i zrobić kulki ale nie wiem jak.
Posmaruj im masełkiem, albo dżemem..pychaaa, do tego kubek czekolady lub kakao:)
:)
Jeśli zostaną resztki to je ususz i zmiel. Potem możesz zrobić kartofelki. Ugotuj na wodzie kaszę mannę z cukrem, kokosem i masłem lub margaryną. Dodaj sok z cytryny i zmielony biszkopt. Potem formuj z dzieciakami malutkie kartofelki. Możesz potem je obtoczyć np. z kakaem wymieszanym z cukrem pudrem. Dzieciaczki maja zabawę. A na drugi dzień coś w rodzaju marcepanu, ale o wiele smaczniejsze.
A jakie proporcje?
Kiedyś mama robiła coś podobnego...
Bardzo smaczne były takie kartofelki.
Tylko nie wiem jakie proporcje dać. Gdybyś mogła napisać lub link wstawić do jakiegoś przepisu było by super.
szklanka wody, 20 dag cukru, 15 dag kaszy manny, 5 dag kokosu, 15 dag masła lub margaryny.
Zagotować wodęz cukrem i masłem wsypać kaszę mannę , ale ja zawsze namaczam kaszę tak jak np. kisiel w zimnej wodzie i czekam aż nieco spęcznieje oraz kokos. Gotować kilka minut mieszając następnie odstawić do przestygnięcia nieco dodać sok z cytryny (orginalnie pisze 50ml czystej wódki), biszkot około 10 dag dokładnie wymieszać i do roboty, Ja nigdy nie trzymam się ściśle przepisu i zawsze dobre wychodzą.
Dzięki za przepis. Tobie łatwiej zrobić na oko bo już to robiłaś i widziałaś jak ma wyglądać. Jak ktoś robi pierwszy raz to z proporcjami łatwiej. Myślę, że ten wątek przyda się też innym. Nie tylko mi np by pozbyć się resztek z ciast bez mas.
witaj As,
a moze zrob "trifle", ukladasz warstwami bita smietane, pokruszone ciasto (naponczuj sokiem lub rozpuszczona galaretka), dowolne owoce, budyn waniliowy lub smietankowy, znow bita smietana...
mozesz posypac wiorkami czekoladowymi lub migdalowymi,
http://www.google.ca/search?q=trifles&hl=en&rlz=1I7GGIE_en&prmd=ivnsb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=07S9TcO6JOGS0QH38e3WBQ&ved=0CGEQsAQ&biw=1106&bih=573
ciekawie to wygląda