Forum

Kuchenne porady

Rzadki budyń do masy.

• Autor: krysta Data: 2011-05-01 15:03:45

Czy może być to wina mąki ziemniaczanej?Jeszcze mi się to nie przydarzyło,a gotuję go do masy budyniowej od lat (0,5l. mleka,2łyżki maki ziemniaczanej,2łyżki mąki pszennej,2łyżki cukru).Zawsze wychodził mi bardzo gęsty a dzisiaj normalnie był lejący i nawet nie próbowałam połączyć go z masłem.Dodam że chciałam ugotować następny i było to samo.Znalazłam trochę mąki ziemniaczanej kupionej już dawno i budyń wyszedł taki jak trzeba.Dlatego przypuszczam że to wina mąki którą kupiłam kilka dni temu (firma "KROS").Zastanawiam się czy to nie produkt "kartoflankopodobny" i czy się do czegoś nada.Pozdrawiam.

• Autor: Laugasel Data: 2011-05-01 21:59:57

Jesli przepis jest okej to widocznie mąka jest  ...  .A może mleko jest niedobre?  Spróbuj bez mąki ziemniaczanej.  Ja kiedyś miałam przepis na krem z bułki zwykłej rozgotowanej w mleku.Trzeba tylko ciągle mieszać ,żeby się nie przypaliło. Krem wychodzi nawet delikatniejszy. Powodzenia!!

• Autor: Satina Data: 2011-05-02 17:58:08

A ja dzisiaj miałam taką sytuację, że przez margarynę do masy budyniowej- masa stała mi się również rzadka. A robię swoją sprawdzoną masę budyniową- zawsze wychodziła, a tu dzisiaj klapa:) Czyli widać, że każdy produkt jest różny od siebie i nie zawsze efekt koncowy potrawy wyjdzie taki sam.

Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu