Szukam od jakiegoś czasu przepisu na biszkopt do torta. Biszkopt jest prawie biały, bardzo delikatny. W naszej cukierni robią z takim biszkoptem pyszny tort owocowy z wiśniami i truskawkami. Przeszukałam już WŻ i nie znalazłam przepisu ani na taki tort, ani chociaż na taki biszkopt. Być może jest tu taki przepis, ale nie ma przy nim zdjęcia i dlatego na niego nie trafiłam? Jeśli ktoś podrzuci jakiś link z przepisem na biszkopt będę bardzo wdzięczna!
Zazwyczaj takiego koloru biszkopt wychodzi jak pierw ubijamy białka a potem dodajemy cukier i żółtka - wtedy jest jaśniejszy niż byśmy bili wszystko na raz. Pozdrawiam
Moja córka zawsze do biszkoptu dodaje pierwsze białka i biszkopt wychodzi żółty.To zależy od jajek i czy jajka są ubijane na parze czy nie, wtedy biszkopt domowy może wyjśc jaśniejszy.
Słyszałam że cukiernie mają gotowe mieszanki biszkoptowe, które po wymieszaniu z wodą wylewają do formy i pieką, dlatego ciasto jest jasne.
w końcu mogę się wypowiedzieć :) najlepszy biszkopt na tort to biszkopt 1:1 , nie jest bardzo biały, ale jest jasny, puszysty i mięciutki, a poza tym od lat używany już przez nasze babcie
mam go na tej stronie, ale może ty tez masz go w przepisach, a o tym nie wiesz, ja powróciłam do niego po latach, kiedy przypomniało mi się o żółtym zeszycie mojej mamy
Szukam od jakiegoś czasu przepisu na biszkopt do torta. Biszkopt jest prawie biały, bardzo delikatny. W naszej cukierni robią z takim biszkoptem pyszny tort owocowy z wiśniami i truskawkami. Przeszukałam już WŻ i nie znalazłam przepisu ani na taki tort, ani chociaż na taki biszkopt. Być może jest tu taki przepis, ale nie ma przy nim zdjęcia i dlatego na niego nie trafiłam? Jeśli ktoś podrzuci jakiś link z przepisem na biszkopt będę bardzo wdzięczna!
Zazwyczaj takiego koloru biszkopt wychodzi jak pierw ubijamy białka a potem dodajemy cukier i żółtka - wtedy jest jaśniejszy niż byśmy bili wszystko na raz.
Pozdrawiam
Moja córka zawsze do biszkoptu dodaje pierwsze białka i biszkopt wychodzi żółty.To zależy od jajek i czy jajka są ubijane na parze czy nie, wtedy biszkopt domowy może wyjśc jaśniejszy.
Słyszałam że cukiernie mają gotowe mieszanki biszkoptowe, które po wymieszaniu z wodą wylewają do formy i pieką, dlatego ciasto jest jasne.
Pewnie faktycznie tak jest z tymi biszkoptami z cukierni. Może tam jakieś chemiczne polepszacze też dają? A tak mi ten ich tort smakuje!
A może daj mniej żółtek?
w końcu mogę się wypowiedzieć :) najlepszy biszkopt na tort to biszkopt 1:1 , nie jest bardzo biały, ale jest jasny, puszysty i mięciutki, a poza tym od lat używany już przez nasze babcie
mam go na tej stronie, ale może ty tez masz go w przepisach, a o tym nie wiesz, ja powróciłam do niego po latach, kiedy przypomniało mi się o żółtym zeszycie mojej mamy
http://dariaanna.blog.onet.pl/Biszkopt-1-1,2,ID423220048,n