W Łodzi nie wszystkie apteki przyjmują przeterminowane leki, jedynie te wyznaczone przez Urząd Miasta, które mają specjalne pojemniki (jest ich całkiem sporo). Informacje te można znaleźć w internecie. Ostatnio pozbyłam się całego wora leków zbieranych przez jakieś 10 lat:)
Otóż okazuje się, że nie muszą w każdej. Na 10 aptek, które obdzwoniłam, aż w 1 zgodzili się te leki przyjąć. Mało tego...na widoku nie stoi żaden pojemnik do tego celu, pani wzięła leki na zaplecze. Cały czas nurtuje mnie, jak to wygląda w świetle prawa farmaceutycznego..muszą przyjąć czy nie muszą? Aczkolwiek, leki oddałam i spokój.
Zajrzyj tu: http://www.abc.com.pl/pytanie/307/1 według tego co piszą apteka może przyjąc takie leki ale nie musi bo to ona pokrywa koszty utylizacji. To gmina powinna miec podpisane umowy na odbiór odpadów niebezpiecznych.
Leki oddałam do apteki. Tylko w jednej (na dziesięć) zechcieli je przyjąć. Wcale więc nie jest to do końca powiedziane, że wszyscy przyjmują. Jeden z farmaceutów wytłumaczył mi, nie mają pojemników przeznaczonych do tego celu. Zapytałam, czy będą mieli...nie umiał powiedzieć, raczej w najbliższym czasie nie. Odniosłam wrażenie, że mało osób pyta o utylizację przeterminowanych leków.
w każdej aptece powinien być kosz na przeterminowane leki a jeśli go nie ma to możesz dać Pani w okienku a jak czasem "Pani Magister" ma przerost formy nad treścią i nie chce przyjąć powiedz że zgłosisz to do odpowiedniej instytucji i gwarantuje Ci że przyjmie
Ja ostatnio słyszałam, że przeterminowane leki mogą być jeszcze dobre? Data ważności bardzo czesto nie zgadza sie z data prawdziwą i że leki przeterminowane u nas bardzo często trafiają do Afryki...
chyba można oddać je do apteki, tam przekażą je do utylizacji. wiecie może jak to jest z kroplami do oczu, czy kiedy minie termin ważności od ich otwarcia, to później są szkodliwe, czy tylko pozbawione działania leczniczego?
Bałabym się użyć przeterminowane krople do oczu. Zbyt ważny narząd, żeby eksperymentować. Ale to indywidualna sprawa każdego leczącego się na własną rękę.
Zastanawiam się, co zrobić z lekami, które straciły ważność. Do śmietnika wiadomo, że nie wyrzucę, więc co z nimi zrobić, żeby nikomu nie zaszkodzić?
Najlepiej oddać do apteki, u nas w aptekach jest taka możliwość
Beatko- w każdej aptece przyjmują przeterminowane leki:)
Czy to przewiduje prawo farmaceutyczne? Wybieram się do apteki, wezmę ze sobą te leki.
Raz dzwoniłam do znajomej z apteki by ją zapytać. Powiedziała, że w każdej aptece muszą przyjąć przeterminowane leki.
W Łodzi nie wszystkie apteki przyjmują przeterminowane leki, jedynie te wyznaczone przez Urząd Miasta, które mają specjalne pojemniki (jest ich całkiem sporo). Informacje te można znaleźć w internecie. Ostatnio pozbyłam się całego wora leków zbieranych przez jakieś 10 lat:)
Otóż okazuje się, że nie muszą w każdej.
Na 10 aptek, które obdzwoniłam, aż w 1 zgodzili się te leki przyjąć. Mało tego...na widoku nie stoi żaden pojemnik do tego celu, pani wzięła leki na zaplecze.
Cały czas nurtuje mnie, jak to wygląda w świetle prawa farmaceutycznego..muszą przyjąć czy nie muszą?
Aczkolwiek, leki oddałam i spokój.
Nie sprawdzałam w praktyce. Zadzwoniłam do koleżanki, która pracuje w aptece i tak mi powiedziała. Jak mi się leki uzbierają to sprawdzę z ciekawości.
Zajrzyj tu: http://www.abc.com.pl/pytanie/307/1 według tego co piszą apteka może przyjąc takie leki ale nie musi bo to ona pokrywa koszty utylizacji. To gmina powinna miec podpisane umowy na odbiór odpadów niebezpiecznych.
Na pewno można oddać w aptece, ale z tego co pamiętam nie w każdej widziałam specjalne pojemniki.
Leki oddałam do apteki. Tylko w jednej (na dziesięć) zechcieli je przyjąć. Wcale więc nie jest to do końca powiedziane, że wszyscy przyjmują. Jeden z farmaceutów wytłumaczył mi, nie mają pojemników przeznaczonych do tego celu. Zapytałam, czy będą mieli...nie umiał powiedzieć, raczej w najbliższym czasie nie.
Odniosłam wrażenie, że mało osób pyta o utylizację przeterminowanych leków.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
w każdej aptece powinien być kosz na przeterminowane leki a jeśli go nie ma to możesz dać Pani w okienku a jak czasem "Pani Magister" ma przerost formy nad treścią i nie chce przyjąć powiedz że zgłosisz to do odpowiedniej instytucji i gwarantuje Ci że przyjmie
Ja ostatnio słyszałam, że przeterminowane leki mogą być jeszcze dobre? Data ważności bardzo czesto nie zgadza sie z data prawdziwą i że leki przeterminowane u nas bardzo często trafiają do Afryki...
chyba można oddać je do apteki, tam przekażą je do utylizacji. wiecie może jak to jest z kroplami do oczu, czy kiedy minie termin ważności od ich otwarcia, to później są szkodliwe, czy tylko pozbawione działania leczniczego?
Moga być szkodliwe bo mogły w nich rozwinąć sie bakterie.
Bałabym się użyć przeterminowane krople do oczu. Zbyt ważny narząd, żeby eksperymentować. Ale to indywidualna sprawa każdego leczącego się na własną rękę.