Forum

Kuchenne porady

ser zgliwiały smażony

  • Autor: RN Data: 2011-05-02 20:30:46

    Witam,
    mam zamiar zrobić ser biały smażony z kminikiem (po śląsku hałskyjza) ;)
    Wszędzie pisze, że zgliwiały biały ser ma się ciągnąć i wtedy należy go przesmażyć itd., itp.
    Problem w tym, że mój biały, swojski ser będący na oknie południowym wystawiony już kilka ładnych dni nie chce się ciągnąć a jedynie śmierdzi okrutnie. I teraz nie wiem, czy wziąć go na przetrzymanie, co by się gadzina zaczęła wreszcie ciągnąć czy wystarczy, że się zaśmierdział i przesmażyć go już?
    Proszę o radę mądrzy ludzie :)

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-02 20:59:14

    Kiedyś...tam,robiłam,też ze swojskiego.Pamiętam,że zżółkł,ciągnął sie i faktycznie śmierdział.Niektórzy dodają sodę,ale tego nigdy nie stosowałam i nie polecam-ani w swoim,ani w wielu innych osób imieniu.
    Może jeszcze przetrzymaj.On może właściwie nie ciągnie się zbytnio,co staje się miękki,łatwo rozsmarowywalny.
    Do smażenia dodawałam żółtko,kminek i sól.

  • Autor: Agnelina Data: 2011-05-02 21:51:02

    Również taki ser robię i uważam że wszystko zależy od wilgotności twarogu. Proponuję przemieszac go widelcem i odczekac 1 dzień, ja zawijam jeszcze miseczkę w ściereczkę aby mu było ciepło. Potem rozpuszczam na patelni dodając troszkę masła, jajo, sól i kminek.Pozdrawiam

  • Autor: RN Data: 2011-05-03 11:22:57

    Chyba muszę się pogodzić z tym, że nie będzie się ciągnął :(
    Zabieram się za smażenie :-)
    Dzięki za rady :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu