Proszę polecenie mi dobrego przepisu na sos, ale tak abym mogła zrobić na zapas często robię sałatę a nie zawsze mam czas na robienie sosu no i z chęciami też różnie bywa.
Dagusiu,robię różne sosy vinegret (no,może raczej nazwać to"na bazie" vinegret). Możesz spróbować tego,który robiłam ostatnio: W ok 1/3 szklanki wody rozpuściłam trochę soli i miodu (może być ew.cukier),dodałam małą łyżeczkę musztardy,szczyptę bazylii,ocet winny-tu nie podami ilości,bo wlewałam na raty,próbując "kwaśność".Następnie trochę oliwy z oliwek i oliwy ze słoiczka -zalewy z suszonych pomidorów. Smak był naprawdę super. Następnym razem zmiksuję jeszcze do tego ze dwa pomidory (suszone),powinno być dobre.
Proszę polecenie mi dobrego przepisu na sos, ale tak abym mogła zrobić na zapas często robię sałatę a nie zawsze mam czas na robienie sosu no i z chęciami też różnie bywa.
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=253233&post=254509
Moze tu się zainspirujesz.
I- ja bym na zas nie robiła. Po co?
Nawet, jak mieszasz w słoiku to najwyżej 3 minuty roboty jest.
Podobnie, jak Agik : słoiczek i trząsam na świeżo.
Jeśli już muszę na zapas, to korzystam z przepisu Bożeny Dykiel :
http://gotowanie.onet.pl/11011,316,24874,,dlugodystansowy_sos_winegret,mistrzowiekuchni.html
Dagusiu,robię różne sosy vinegret (no,może raczej nazwać to"na bazie" vinegret).
Możesz spróbować tego,który robiłam ostatnio:
W ok 1/3 szklanki wody rozpuściłam trochę soli i miodu (może być ew.cukier),dodałam małą łyżeczkę musztardy,szczyptę bazylii,ocet winny-tu nie podami ilości,bo wlewałam na raty,próbując "kwaśność".Następnie trochę oliwy z oliwek i oliwy ze słoiczka -zalewy z suszonych pomidorów.
Smak był naprawdę super.
Następnym razem zmiksuję jeszcze do tego ze dwa pomidory (suszone),powinno być dobre.