Forum

Kuchenne porady

sos Vinegret

  • Autor: dagusia_29 Data: 2011-05-02 22:12:29

    Proszę polecenie mi dobrego przepisu na sos, ale tak abym mogła zrobić na zapas często robię sałatę a nie zawsze mam czas na robienie sosu no i z chęciami też różnie bywa. 

  • Autor: agik Data: 2011-05-02 22:54:08

    http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=253233&post=254509

    Moze tu się zainspirujesz.
    I- ja bym na zas nie robiła. Po co?
    Nawet, jak mieszasz w słoiku to najwyżej 3 minuty roboty jest.

  • Autor: Paola_r Data: 2011-05-03 15:31:14

    Podobnie, jak Agik : słoiczek i trząsam na świeżo.

    Jeśli już muszę na zapas, to korzystam z przepisu Bożeny Dykiel :

    http://gotowanie.onet.pl/11011,316,24874,,dlugodystansowy_sos_winegret,mistrzowiekuchni.html

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-08 07:45:36

    Dagusiu,robię różne sosy vinegret (no,może raczej nazwać to"na bazie" vinegret).
    Możesz spróbować tego,który robiłam ostatnio:
    W ok 1/3 szklanki wody rozpuściłam trochę soli i miodu (może być  ew.cukier),dodałam małą łyżeczkę musztardy,szczyptę bazylii,ocet winny-tu nie podami ilości,bo wlewałam na raty,próbując "kwaśność".Następnie trochę oliwy z oliwek i oliwy ze słoiczka -zalewy z suszonych pomidorów.
    Smak był naprawdę super.
    Następnym razem zmiksuję jeszcze do tego ze dwa pomidory (suszone),powinno być dobre.

Przejdź do pełnej wersji serwisu