Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Prośba o pomoc - formuła Excel

• Autor: matthia Data: 2011-05-04 11:17:20

Kochani!!! licze na Wasza pomoc a wiem, że jestescie niezawodni wiec mam nadzieję, że i mi pomożecie :-) Mam problem z napisaniem formuły w excelu, która automatycznie w jednej kratce policzy mi dane z innych pól. Ponieważ kompletnie nie mam pojecia jak to zrobić i jestem początkujaca w tym temacie napiszę konkretnie co mam i co chciałabym zrobić.
    W kratce H31 mam liczbę godzin pracy, w kratce C33 kwote stawki za godzinę, w kratce I31 kwotę pobranych zaliczek a w kratce J31 kwotę innych odliczeń.
    Chcialabym aby "jedna kratka" przeliczyła mi sumę godzin razy stawkę i od tej kwoty która wyjdzie odrazu odjęła mi sumę wynikajacą z zaliczek i odliczeń.
    Bardzo proszę o pomoc w napisaniu takiej formuły. 

• Autor: jannaj Data: 2011-05-04 11:31:12

Czy kwota z kratki C33 jest stała? dla wszystkich wierszy?
    Pytam - bo wszędzie wspominasz o wierszu 31 a stawkę za godzinę masz w 33?

• Autor: matthia Data: 2011-05-04 11:43:42

tak, stawka w wierszu C33 jest stała

• Autor: jannaj Data: 2011-05-04 11:41:06

W polu w którym chcesz przeliczyć wpisujesz formułę:

=H31*C33-I31-J31

i przeciągasz na następne pola, które chcesz przeliczyć.

Chyba, że stawka za godzinę przypisana jest do jednej kolumny i nie chcesz jej wpisywać cały czas to możesz zrobić to tak:

=H31*$C$33-I31-J31
    i przeciągamy.

Excel jest świetny i warto się go nauczyć. Miłej zabawy.

• Autor: matthia Data: 2011-05-04 12:06:14

Działa doskonale!!! Dziekuję z całego serca! Przy okazji nauczyłam sie znowu czegoś nowego. Dziekuję jeszcze raz Jannaj za pomoc. Wiedziałam, że błyskawicznie spieszycie z pomocą ale że AZ TAK?!!! super.  :-) 

Przejdź do pełnej wersji serwisu