Kochani!!! licze na Wasza pomoc a wiem, że jestescie niezawodni wiec mam nadzieję, że i mi pomożecie :-) Mam problem z napisaniem formuły w excelu, która automatycznie w jednej kratce policzy mi dane z innych pól. Ponieważ kompletnie nie mam pojecia jak to zrobić i jestem początkujaca w tym temacie napiszę konkretnie co mam i co chciałabym zrobić. W kratce H31 mam liczbę godzin pracy, w kratce C33 kwote stawki za godzinę, w kratce I31 kwotę pobranych zaliczek a w kratce J31 kwotę innych odliczeń. Chcialabym aby "jedna kratka" przeliczyła mi sumę godzin razy stawkę i od tej kwoty która wyjdzie odrazu odjęła mi sumę wynikajacą z zaliczek i odliczeń. Bardzo proszę o pomoc w napisaniu takiej formuły.
Działa doskonale!!! Dziekuję z całego serca! Przy okazji nauczyłam sie znowu czegoś nowego. Dziekuję jeszcze raz Jannaj za pomoc. Wiedziałam, że błyskawicznie spieszycie z pomocą ale że AZ TAK?!!! super. :-)
Kochani!!! licze na Wasza pomoc a wiem, że jestescie niezawodni wiec mam nadzieję, że i mi pomożecie :-) Mam problem z napisaniem formuły w excelu, która automatycznie w jednej kratce policzy mi dane z innych pól. Ponieważ kompletnie nie mam pojecia jak to zrobić i jestem początkujaca w tym temacie napiszę konkretnie co mam i co chciałabym zrobić.
W kratce H31 mam liczbę godzin pracy, w kratce C33 kwote stawki za godzinę, w kratce I31 kwotę pobranych zaliczek a w kratce J31 kwotę innych odliczeń.
Chcialabym aby "jedna kratka" przeliczyła mi sumę godzin razy stawkę i od tej kwoty która wyjdzie odrazu odjęła mi sumę wynikajacą z zaliczek i odliczeń.
Bardzo proszę o pomoc w napisaniu takiej formuły.
Czy kwota z kratki C33 jest stała? dla wszystkich wierszy?
Pytam - bo wszędzie wspominasz o wierszu 31 a stawkę za godzinę masz w 33?
tak, stawka w wierszu C33 jest stała
W polu w którym chcesz przeliczyć wpisujesz formułę:
=H31*C33-I31-J31
i przeciągasz na następne pola, które chcesz przeliczyć.
Chyba, że stawka za godzinę przypisana jest do jednej kolumny i nie chcesz jej wpisywać cały czas to możesz zrobić to tak:
=H31*$C$33-I31-J31
i przeciągamy.
Excel jest świetny i warto się go nauczyć. Miłej zabawy.
Działa doskonale!!! Dziekuję z całego serca! Przy okazji nauczyłam sie znowu czegoś nowego. Dziekuję jeszcze raz Jannaj za pomoc. Wiedziałam, że błyskawicznie spieszycie z pomocą ale że AZ TAK?!!! super. :-)