Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Dom weselny

• Autor: karo826 Data: 2011-05-04 18:55:32

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie otwarcie domu weselnego.Chcę skorzystać z dotacji unijnych na rozwój małych przedsiębiorstw na wsi.Mam budynek,odpowiednich gabarytów,ale wymaga remontu.Może ktoś z was na doświadczenie w tym temacie?

• Autor: anqe Data: 2011-05-04 22:16:53

dom weselny to gastronomia więc najpierw udaj się po projekt do sanepidu następnie na podstawie ich wytycznych napisz wniosek jak się boisz sama to jest mnóstwo firm tym się trudniących, za dodatkową opłatą powinna sobie z tym poradzić również księgowa - a tak wogóle to bardzo dobry pomysł jak masz swój lokal a zawsze jak coś Ci nie wyjdzie lub się znudzi to możesz za dobre pieniądze taki lokal wynająć i żyć z najmu

• Autor: as Data: 2011-05-04 22:39:41

Może ten wątek Ci się przyda. nie jest o domu weselnym ale o założeniu własnej firmy http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=394602&post=395665

• Autor: vanessa862 Data: 2011-05-05 17:48:06

Jeśli będziesz miała dobrą ofertę to chętni się znajdą nie tylko na wesela. Teraz dużo ludzi robi imprezy w lokalach np. komunie, chrzciny a także studniówki. U nas też jest dom weselny i trzeba zamwiać półtora roku przynajmniej wcześniej termin na wesele. Chociaż są też inne restauracje.

• Autor: nitka206 Data: 2011-05-05 18:34:45

Może Pani dostać pieniądze z programu "Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw". Jest on w głównej mierze adresowany do przedsiębiorców tworzących lub rozwijających biznes na wsi. Maksymalnie można dostać (o ile się nie mylę) 300 tys. zł. Oczywiście jest to refundacja, co oznacza, że najpierw musi Pani sama wydać 600 tys. żeby potem dostać z PROW 300 tys. zwrotu (50 % wydatków kwalifikowanych). Otrzymanie dotacji wiąże się ze spełnieniem określonych warunków; jeśli chcemy dostać 300 tys. musimy zatrudnić na 2 lata 3 bezrobotnych (200 tyś-2, 100 tys.-1).
    Trochę zamotałam, zamieszałam :) ale koniec końców opłaca się walczyć o pieniądze z unii. W Pani przypadku trzeba pewnie będzie ubiegać się o pozwolenie/zezwolenie na zmianę sposobu użytkowania obiektu albo o adaptację pomieszczenia (nie wiem co to jest) na lokal gastronomiczny. Po skończeniu robót budowlanych potrzebne jeszcze chyba będzie pozwolenie na użytkowanie i kontrola nadzoru budowlanego (i nie tylko;))
    Pomysł z domem weselnym samej mi się bardzo podoba, kiedyś nawet o tym myślałam, tylko ja nie miałam takiego fajnego zaplecza w postaci lokalu jak Pani!
    Dlatego do boju :))
    Życzę powodzenia :) Pozdrawiam L.

• Autor: karo826 Data: 2011-05-05 23:27:57

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Chciałam skorzystać właśnie z projektu,,Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw,,,niestety pieniążki są w formie refundacji,a żaden bank nie udzieli mi pożyczki powyżej 200.000tyś.Pomimo tego,że mamy działkę zabudowaną,następną obok i 6 działek budowlanych oraz pola,to jednak za mało zarabiamy na taki kredytPomysł sam w sobie świetny,u nas popyt na takie lokale jest bardzo duży(w całej gminie są tylko trzy),ale niestety ,,kasa robi kase,,.Gdybym dostała to 200,000tyś z uni na początek,to drugie tyle bym dostała kredytu,ale 400.000tyś już nie dostanę.Przykre,ale prawdziwe...Nie poddaję się jednak,zawalczę o 40,000 na rozwój dzaiłalności gospodarczej,zakładam firmę cateringową,i tak już ją mam,ale,,w podziemiu,, a chcę czegoś więcej.Trzymajcie kciuki i jeszcze raz dziękuję za każdą odpowiedż

Przejdź do pełnej wersji serwisu