Forum

Kuchenne porady

Piankowa zupa serowa

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-05-11 09:31:16

Wczoraj w knajpie jadłam zupę serową. Przeszukiwałam internet, ale czegoś podobnego nie znalazłam. Co ciekawego było w tej zupie? Kremowa prawie piankowa konsystencja - coś w rodzaju serowego cappucino (wyczuwałam ser intensywnie, być może topiony, widać było słodką paprykę w proszku, być może była jakaś ubita śmietana albo mleko). Tym kremem była zalana szynka i starty żółty ser. Pychotka. Może ktoś wie jak się tą zupę robi?

• Autor: wita Data: 2011-05-11 14:37:54

Wydaje mi sie, ze ta zupa (bulion z rozpuszczonym serkiem topionym ?)  robiona jest na zasadzie smoothie.
    Czy Twoj mikser posiada te funkcje?
    To jest cos absolutnie genialnego, szczegolnie do wszelakiego rodzaju chlodnikow  i musow warzywnych, owocowych, czy mieszanych. Na dodatek dzieci ubostwiaja.

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-05-11 18:43:32

Nie nie mam miksera z tą opcją. A znasz jakiś niedrogi mikser smoothie? Bo mam zamiar wymienić mojego staruszka, to już bym z tą opcją kupiła. Bo faktycznie genialne!

• Autor: Wkn Data: 2011-05-11 14:52:58

Widziałam, że już dodałaś do swoich przepisów zupę serową.
    Konsystencję piankową można uzyskać odpowiednio operując końcówką malaksera zanurzonego w zupie, którą łaczy się z najczęściej słodką śmietaną. Dodanie serków topionych o kremowej konsystencji też jest bardzo dobrym pomysłem. Natomiast z rodzajami sera żółtego trzeba poeksperymentować - moim zdaniem zupełnie nie nadają się "gumiaki" - czyli zwykłe sery w granicach ceny do 30 zł. Ja uwielbiam dodawać do zupy albo ser starty na tarce i zapieczony, chrupiący, albo po prostu pleśniowy o łagodnym smaku z minimalną ilością żyłek pleśni. Do tego szynka, biały pieprz lub ostra papryka, gałka muszkatołowa i kilka kropli cytryny. Eksperymentuj, bo zupę serową można robić na tysiąc sposobów i pewnie każdy będzie bardzo smaczny :)

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-05-11 18:46:05

Faktycznie dodałam przepis. Ale mnie nie wychodzi taka piankowa ta zupa, widocznie chodzi o smoothie jak mówi Wita.

• Autor: karo826 Data: 2011-05-16 22:06:43

Ja robię coś podobnego.Serek ziołowy z Hochlandu(pól kostki)roztapiam w bardzo małej ilości wody,gdy zacznie ,,pykać,,,dodaję 2 łyżki ketchupu łagodnego i 2łyżki przecieru pomidorowego oraz 500ml kremówki,mieszam i gotuję na małym płomieniu ok 15 minut,doprawiam wg gustu solą i pieprzem.Robi się z tego pyszny puszysty jakby ubity sosik.

Przejdź do pełnej wersji serwisu