Forum

Kuchenne porady

Kurki Mrożone-Goryczka

  • Autor: Bieetka Data: 2011-05-12 09:03:57

    Witam .Mam duży problem co zrobić z wielką ilością zamrożonych kurek.Są Gorzkie!Może ktoś z Was zna jakiś skuteczny sposób na pozbycie się tej goryczki?Proszę o pomoc,bo żal mi wyrzucić grzyby.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-05-12 09:17:29

    Przy podmażaniu na końcu dodaje się sól i przyprawy, nie wcześniej, bo się stają gorzkie. Mozesz je wcześniej wymoczyć w mleku, a do podsmażonych dodać śmietanę.

  • Autor: Bieetka Data: 2011-05-12 09:57:26

    dzięki spróbuję

  • Autor: Wkn Data: 2011-05-12 13:57:36

    Następnym razem (oprócz korzystania z rad, które już podano) zamroź kurki już podgotowane, a przynajmniej zblanszowane - taki zabieg powinien zapobiec pojawieniu się goryczki :)

  • Autor: Bieetka Data: 2011-05-14 12:49:24

    dzięki to już wiem po czasie niestety

  • Autor: Rzymianka Data: 2011-05-12 16:31:37

    Goryczka pojawia się wtedy, kiedy do zamrażarki dajemy kurki umyte i mokre. Ja kurki czyszczę bardzo dokładnie i nie myję.

  • Autor: kasiak73 Data: 2011-05-12 21:19:21

    Ja mroże od lat kurki i najpierw sparzam zamrozone a póżniej dopiero smaże i nie ma żadnej goryczki.

  • Autor: Bieetka Data: 2011-05-14 12:51:24

    Ja mroże od lat kurki i najpierw sparzam zamrozone a póżniej dopiero
    smaże i nie ma żadnej goryczki.

    No niestety teraz to mądry polak po szkodzie.

  • Autor: Bieetka Data: 2011-05-14 12:50:26

    Goryczka pojawia się wtedy, kiedy do zamrażarki dajemy kurki umyte i mokre.
    Ja kurki czyszczę bardzo dokładnie i nie myję.

    Dzięki za radę wydaje mi się że dobrze osuszyłam,ale faktycznie je myłam.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-14 14:53:05

    Tak mrożę kazde grzyby.

  • Autor: Kluko Data: 2011-05-14 21:12:09

    Też raz miałem taki problem. Byłem w kryzysowej sytuacji, bo za godzinę mieli przyjść goście i chciałem przygotować sos. Obgotowałem kurki dwa razy zmieniając wodę za każdym razem. Goryczka zniknęła (niestety częściowo też ze smakiem kurek), więc spokojnie mogłem przygotwać sos na śmietanie. :)

  • Autor: Bieetka Data: 2011-05-16 07:32:44

    Też raz miałem taki problem. Byłem w kryzysowej sytuacji, bo za godzinę
    mieli przyjść goście i chciałem przygotować sos. Obgotowałem kurki dwa
    razy zmieniając wodę za każdym razem. Goryczka zniknęła (niestety
    częściowo też ze smakiem kurek), więc spokojnie mogłem przygotwać sos na
    śmietanie. :)

    Dzięki popróbuję a jeśli chodzi o smak kurek to niestety coś za coś.Na szczęście mam jeszcze takie w solance to najwyżej dorzucę ich dla aromatu.

Przejdź do pełnej wersji serwisu