Forum

Kuchenne porady

Por

  • Autor: ReniaJ Data: 2011-05-13 15:50:17

    chcialam sie was zapytac,czy to prawda,otoz nie dawno slyszalam,ze zielona czesc pora sie uzywa np.do zup,jako bialej,jesli to prawda i uzywacie ta czesc to do czego jeszcze?a i jeszcze jedno ,w tym roku sie skusilam i posadzilam MIETE tylko pytanie do czego moge ja uzyc,czekam na pomysly

  • Autor: nadia Data: 2011-05-13 15:59:41

    Osobiscie uzywam tej zielonej czesci pora do zup, glownie do rosolu a tej bialej do salatek czy surowek. Natomiast jesli chodzi o miete, to glownie ja hoduje w ogrodzie na herbatke. Herbata jest aromatyczna i ma piekny zielonkawy kolor. Mozna tez miete uzywac do lodow,ciast, muffin, czy nawet mies.Herbata z miety zaparzona i ostudzona z kostkami lodu swietnie gasi pragnienie :)

  • Autor: ReniaJ Data: 2011-05-13 16:08:12

    czyli jednak to prawda,bo ja do wszystkiego uzywalam tylko czesci bialej,a zielona ladowala do kosza,a co do MIETY,znasz jakis wyprobowany przepis na herbatke

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-05-13 16:30:58

    miętę dodaję do farszu na pierogi ruskie oraz z kaszą gryczaną
    był tu też kiedyś przepis na ciasteczka z mietą, były pyszne, ale już go nie moge znaleźć, chyba autorka odeszla wraz z przepisami, czego wielce żałuję...

  • Autor: nadia Data: 2011-05-13 17:29:23

    Osobiscie to wyjmuje z szafki czajniczek taki do herbaty lub kawy, wkladam tam pare listkow swiezej miety, zalewam goraca (ale nie wrzaca) woda, przykrywam przyjkywka do czajniczka i czekam pare minut az herbatka nabierze koloru i aromatu :) Inna wersja to zalewam miete goraca woda, nastepnie dodaje 3 plasterki cytryny i 3 lyzki cukru, wszystko mieszam, przykrywam i czekam az herbatka bedzie gotowa :) Cukier dodaje tylko jak jest dodatek cytryny w przeciwnym wypadku kazdy sobie slodzi, dosladza, czy nie dodaje ani grama cukru ;)


  • Autor: ReniaJ Data: 2011-05-13 17:39:03

    dziekuje za przepis ,mam nadzieje wykorzystac latem kiedy u nas naprawde bedzie goraco,mam nadzieje,ze zrobilam dobry zakup z ta mieta.Pozdrawiam i zycze milego dzionka

  • Autor: nadia Data: 2011-05-13 17:33:22

    http://wielkiezarcie.com/recipe45725.html

    tu sa muffiny z dodatkiem miety

  • Autor: Rzymianka Data: 2011-05-13 16:42:34

    Z pora usuwamy wierzchnie ciemnozielone liście gdyż są gorzkawe. Ja po zakupie pora odcinam 1/3 część od góry, pozostałą wykorzystuję .

  • Autor: ReniaJ Data: 2011-05-13 17:39:31

    dziekuje za rade,pozdrawiam

  • Autor: agulinia Data: 2011-05-13 20:48:10

    A może drink mojito? Ze świeżą miętą jest pyszny, kosztowałam też wersję bezalkoholową i też niezła.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-05-13 22:45:04

    Oooo to jest myśl! :)

  • Autor: olusia23 Data: 2011-05-13 20:52:31

    Ja wykorzystuje przeważnie białą część pora - do sałatek i surówek oraz do zup. Zielonkawą tylko do zup i wywarów. Górne liście (z reguły niezbyt ładne) wyrzucam.

    Miętę możesz dodawać do deserów, sałatek owocowych, lodów, możesz też do pojemniczków na lód włożyć do listku mięty i zalać wodą. Zamrozić. Kostki z miętą możesz wykorzystać do lemoniady, wszelakich soków, wody mineralnej itp. Ugasisz nawet największe pragnienie. Ja też miętę suszyłam i dodawałam np. do ryby z parowaru, drobiu, sałatek, dzięki temu jej nie zmarnowałam i mogłam wykorzystać także zimą.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-14 07:52:13

    Z porem postępuję dokładnie tak,jak Ty.

  • Autor: punca Data: 2011-05-13 20:57:12

    mięty nie lubię więc nie używam,a por-tą ciemną część do rosołu,a białą do sałatek,innych zup lub zapiekanek

  • Autor: anboku Data: 2011-05-13 22:41:09

    Od pewnego czasu nie wyobrażqam sobie nie dorzucić trochę mięty do rosołu. Dodaję też do nadzienia do ruskich pierogów, zup na bazie grochu, a także jarzynowej. Latem suszę i mam zapas na całą zimę. próbowałam też mrozić, ale to nie to samo. 

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-14 07:43:55

    Dorzucam do kompotu,np z truskawek.Można dodać do farszu na pierogi-ruskie lub z samym serem 9bez cukru).Jeśli pijasz zieloną herbatę,dodaj do niej odrobinę mięty-bardzo smaczna.
    Dodatek do truskawk,podkreśla ich smak.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-14 07:53:16

    Dorzucam do kompotu,np z truskawek.Można dodać do farszu na pierogi-ruskie
    lub z samym serem 9bez cukru).Jeśli pijasz zieloną herbatę,dodaj do niej
    odrobinę mięty-bardzo smaczna.Dodatek do truskawk,podkreśla ich smak.

    Świeże gałązki mięty odstraszają mrówki-trzeba klaśc je na trasie przemarszu tych stworzonek.

  • Autor: ReniaJ Data: 2011-05-15 16:46:13

    piszesz ,ze odstraszaja mrowki,to chyba dobrze zrobilam sadzajac nie daleko truskawek,bo truskawki mam sliczne ,ale coz z tego,ze polowe z nich musze wyzucic ze wzgledu na mrowki

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-15 18:38:40

    Nie wiem,czy tak zadziala,ja zrywalam galazki i kladlam na ich ''trasie''.Tyle,ze one szybko schna.
    Na mrowki podam Ci (znalazlam niedawno w poradach dzialkowcow) inny,tez naturalny specyfik (tak jak i na slimaki,ktorych dotyczyl jeden z watkow.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-15 19:42:12

    Już znalazłam.
    Na mrówki
    1-Wywar (odwar) z zielonych (zdrowych) części pomidora-mogą być liście,pędy,owoce czy całe krzaki,bez korzeni-
    4 kg na 10 l wody,po rozcieńczeniu 1:4 (1l wywaru na 4 l wody)-polewac ziemię,mrowiska.
    Przygotowanie wywaru:
    Zieloną "masę" zalać zimną wodą,odstawić na 12-24 h,następnie zagotować,gotować ok 1/2 h na bardzo wolnym ogniu,zostawić pod przykryciem na 24 h.Przykryty wywar można przechowywac dłuzszy czas.

    2-Nierozcieńczona gnojówka z ziela Bylica piołun:
    500 g świeżego piołunu lub 50 g suszonego zalać 10 l wody,odstawić do sfermentowania.(2-3 tygodnie),przynajmniej 1 raz dziennie zamieszać,aby się napowietrzyła.Gnojówką tą polewać miejsca uczęszczania mrówek,mrowiska.

    3-Gnojówka z wrotycza pospolitego-na mrówki,pędraki-nierozcieńczona lub
    Wywar z wrotycza rozcieńczony 1:5 z wodą-polewać ziemię i mrowiska.




  • Autor: Bieetka Data: 2011-05-14 13:09:57

    chcialam sie was zapytac,czy to prawda,otoz nie dawno slyszalam,ze zielona
    czesc pora sie uzywa np.do zup,jako bialej,jesli to prawda i uzywacie ta czesc
    to do czego jeszcze?a i jeszcze jedno ,w tym roku sie skusilam i posadzilam
    MIETE tylko pytanie do czego moge ja uzyc,czekam na pomysly

    A ja wykorzystuję cały por zwłaszcze kiedy jest młody.Do sałatek, surówek jajecznicy i dyni ,a także na kanapki z pomidorem zamiast szczypiorku-używam białej i jasno zielonej części.Zawsze obrywam 1 wierzchni liść ,usuwam też około 2-3 cm z liści ciemnozielonych i wykorzystuję je razem z włoszczyzną do wszelakich zup(a potem zjadam mniam)albo do robienia tzw sierżntów i zdobienia potraw.Polecam dynię smażoną z porem i czosnkiem-pycha zwłaszcza z dzikim ryżem.
    Jeśli zaś chodzi o miętę to polecam koktajl miętowo-melisowy-świeże listki należy zmiksować z kruszonym lodem dodać miodu i cytryny,a jak ktoś lubi to nutkę imbiru najlepiej świeżego-na upały idealne!Można też do tego koktajlu użyćkefiru czy jogurtu tylko dodać ogórka świeżego i koperek i dobrze schłodzić.Mięta komponuje się też świetnie z szałwią i wspaniale smakuje z pierogami ruskimi,twarogami,sałatkami z feta(można ją łaczyć z bazylią").W połączeniu z szałwią-lub samą (tzn z wykorzystaniem innych tradycyjnych przypraw)do peklowania mięs wszelkiego rodzaju,do pieczenia i na grila,a także do dipów i sosów.Zupka dyniowa z miętą i imbirem ,też jest palce lizać,Jeśli chodzi o herbatkę z miętą to ja lubię zaparzyć zieloną  razem ze świeżymi(najlepiej)lub mrożonymi listkam,a następnie dodać miodku i cytryny,albo odrobinę naturalnego soku malinowego.Pozdrawiam.

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-05-15 19:49:06

    Zielona część pora ( pokrojona w plasterki)  podsmażona lekko na oliwie lub oleju. Do tego sok z połowy pomarańczy pieprz, sól. Doskonały dodatek do dań obiadowych. Swieża mięta jest u mnie dodawana do wody mineralnej. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu