Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Jednak to trochę przykro!

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-05-13 21:59:10

Pamiętacie chyba komentarze pod przepisem różyczki Grissini z boczkiem i cebulą, żeby nie było niedomówień że paluchy są za grube, osobiście zrobiłam cienkie i zdjęcia zostały zmienione.
    Różyczka jak jeszcze dodawała przepisy na innych stronach, ten przepis i zdjęcie grubych paluchów też dodała.

Dzisiaj kupiła gazetę Chwila dla Ciebie i mina jej zrzedła, bo pewien pan skopiował jej przepis i zdjęcie, zmienił tytuł, wysłał do redakcji i wygrał za free 80 zł .
    Jak myślicie? powinnam zadzwonić do gazety w imieniu córki i powiedzieć że chyba temu panu nagroda się nie należy?
    Nie chodzi o te 80 zł , ale o fakt , że córka wstawiła przepis, napracowała się , upiekła paluchy, a ktoś ukradł jej pracę .

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-05-13 22:05:00

Jeśli to był jej autorski przepis i zdjęcie to pewnie, że dzwoń. Nieuczciwość trzeba piętnować!!! To tak wygląda ten NIKODEM DYZMA? :) ;)

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-05-13 22:16:22

Tak to przepis  córki, a to zdjęcie faceta który sobie go skopiował:)
    Wiesz co Magda? dziwi mnie tylko że Ci co kradną przepisy , to nie wstydzą się wysyłać jeszcze swoje twarze do gazety:) przecież każdy zna swoje zdjęcia potraw i może rozpoznać w gazecie.Córka ma oryginalne zdjęcia, zawsze robi kilka sztuk w różych ujęciach:) Spaliłabym się ze wstydu, podpisując pod cudzym przepisem i zdjęciem potrawy.

• Autor: mahika Data: 2011-05-13 22:19:33

to plagiat, jest na to art.
    zdjęcia najlepiej zabezpieczyć znakiem wodnym, np, ze swoim imieniem.

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-05-13 22:33:19

No cóż niektórzy nie mają kręgosłupa moralnego. Ale jak mówi Mahika - jest na to artykuł ustawy o prawach autorskich - przepis mógł nieco zmienić (trudno udowodnić kto jest właścicielem przepisu, bo jest wiele podobnych), ale zdjęcie to jasna sprawa! Jak jesteś w stanie to udowodnić to się nie wahaj. Mnie kiedyś na uczelni pewna Pani rąbnęła pomysł z pracy magisterskiej i przeze mnie stworzone graficzne schematy i pojechała z tym jako swoim odkrywczym na sympozjum do Anglii (dodam, że błysnęła). Nie byłam w stanie tego udowodnić to była uczelnianym autochtonem, a ja zwykłym studenciakiem, któremu między innymi ona sprawdzała pracę. Okazało się, że to ja musiałam ją cytować, paranoja :):) Od tamtego czasu autoryzuje WSZYSTKO co dla mnie ważne i tego uczę moich uczniów (bo nie raz by ich ktoś tak wykorzystał).

• Autor: aloalo Data: 2011-05-13 22:21:57

Ja pamiętam!

Wstyd. Jeszcze zdjęcie swoje wysłał...

Wierzę, że Twojej córce jest przykro. Ja bym zadzwoniła poinformować, że przepis i zdjęcie jest plagiatem.

• Autor: kuchacik Data: 2011-05-13 22:26:16

Pewnie że dzwoń do gazety i mów jak jest. Nienawidzę nieuczciwości i kradnięcia czyiś przepisów. Chamstwo ,chamstwo i żal takich ludzi.

Ten ktoś skopiował to z tej strony ? to możliwe ,że jest wśród nad albo po prostu odwiedza WŻ bez konta.

Napisz najlepiej maila do gazety i zrób zrzut ekranu strony na któej to jest i im to daj.

• Autor: kasia146 Data: 2011-05-13 22:47:27

kurcze to jest naprawde swinstwo jak mozna kopiowac cudze przepisy i wstawiac jako swoje ja tego nie rozumiem. Tez bym zadzwonila i powiedziala jak jest, fakt tu nie chodzi o kase ale o to zeby udowodnic takim ludziom ze tak nie wolno robic

• Autor: as Data: 2011-05-13 22:48:40

Plagiat  powinnaś zgłosić. Ja się zastanawiam nad tym jak gość skopiował to zdjęcie jak nie ma żadnych znaków z jakiej to strony internetowej. Na którejś z tych stron nie ma tak zaznaczonych zdjęć jak u nas?

• Autor: kasia146 Data: 2011-05-13 23:07:03

wsrod komentarzy do tego przepisu jest link do innej strony z takim samym przepisem i zdjeciem i tam niema zadnych znakow wodnym moze stamtad skopiowal?

• Autor: aggusia35 Data: 2011-05-13 22:51:01

ja bym wysłała maila i zadzwonila.

• Autor: bahus Data: 2011-05-13 23:10:42

Sprawa wygrana...odszkodowanie może być wysokiee spróbujcie wpierw z wydawnictwem, a gdyby to nie poskutkowało to sąd.

• Autor: jolka60 Data: 2011-05-14 07:11:20

Zgłoś to.Teraz przypomniałam sobie,że jakiś czas temu,przeglądając w kiosku jakąś gazetę natknęłam się na  znajomy mi przepis i również "autor" otrzymał nagrodę pieniężną.Faktycznie,bodajże miesiąc póżniej przypadkowo znalazłam go na WŻ (a już wcześniej go czytałam).Tak,że też ktoś mógł go skopiować.

• Autor: kiki1101 Data: 2011-05-14 08:24:34

jak zobaczylam ten przepis w ChdC, przypomnial mi sie przepis widziany tutaj na WZ.....

Nieladnie drogi Panie, wstyd!!

• Autor: till Data: 2011-05-14 09:50:21

MR

jeśli facet skopiował pracę Różyczki i potrafisz to udowodnić- podać wykaz stron na których publikowała przepis wraz z datami publikacji, to nad czym się zastanawiasz?
    Pozdrawiam i czekam na rozwój sytuacji- bo przecież opowiesz?

• Autor: Laugasel Data: 2011-05-14 10:10:47

Takich buców jak on jest wielu na świecie. Tacy nie mają żadnych zasad moralnych , nie wspomnę o sumieniu i zwykłej przyzwoitości. Ja osobiście dla samej przyjemności udupienia zrobiłam bym wszystko,żeby poczuli się mniej bezkarni chociaż. Bo na słowa przepraszam to nie ma co liczyć.

• Autor: Olciaa Data: 2011-05-14 13:08:03

no to se Pan Adrian pojechał po bandzie.........

nawet sie nie pokwapił o własne zdjęcie ....  

daj znać co z tego wyjdzie bo aż jestem ciekawa 

Ps. fotka Różyczki z tymi paluchami jest nawet na innej stronie z przepisami(nie wiem czy moge podac link wiec lepiej nie podam) fotka taka sama tylko odwrócona,ale to nie problem zrobic takie odwrócenie nawet w najprostrzym programie do obróbki zdjęć...... jejku co za koleś.......

• Autor: spajdermen Data: 2011-05-14 13:23:34

Masz rację to jest złodziejstwo, tylko nie rozumię skąd to oburzenie skoro autorem akurat tego zdjęcie jest Tinczka, to ciekawe?  http://wielkiezarcie.com/recipe55345.html#

• Autor: spajdermen Data: 2011-05-14 13:42:46

Oczywiście TINECZKA

• Autor: aloalo Data: 2011-05-14 14:02:31

Tineczka nie jest autorem, tylko wkleiła zdjęcie, które było na początku przy przepisie. To zresztą wynika z komentarza wstawionego przez Tineczkę.

• Autor: spajdermen Data: 2011-05-14 14:14:47

Tak Tineczka wkleiła zdjęcie, ale do tego zdjęcia przyznaje się też MR.

• Autor: Olciaa Data: 2011-05-14 15:00:55

te zdjęcie dodała Różyczka, potem je wykasowała i dodała inne,a Tineczka wkleiła poprzednie te o które jest tak "wojna" aby nie wyjść na gołosłowną.

• Autor: spajdermen Data: 2011-05-14 15:25:42

Bo jednak trochę przykro MR, tylko teraz nie wiem czego? Czy tego że sama nie wysłała przepisu i 8 dych ptrafiło w czyjeś ręce, bo o co chodzi przepis nie jest jej, zdjęcie też więc czego jest żal?

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-05-14 16:03:59

Czytanie ze zrozumieniem się kłania:) Nigdzie się nie przyznałam że ja te zdjęcia robiłam , ale robiłam takie same paluchy tylko cieniutkie i do tych zdjęć się przyznałam.
    Ciekawa jestem jakbyś zaareagował jakbym skopiowała Twój przepis i zdjęcie i wysłała jako swoje do konkursu, inaczej byś wtedy śpiewał:)

• Autor: emeska1974 Data: 2011-05-14 14:45:32

Po co nerwy! Ja bym to uznała za zaszczyt!

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-05-14 16:02:33

Może dla Ciebie to byłby zaszczyt, dla mojej córki niestety nie jest.Przykro jej że ktoś skopiował zdjęcie jej potrawy i wysłał jako swoje, przecież to nie on piekł te paluchy i nie on zrobił zdjęcie. Wiec jakim prawem się do niego  przyznaje,

• Autor: czarodziej Data: 2011-05-14 15:14:13

Nie nazwałbym tego kradzieżą,to najwyżej zwykły plagiat,zakłądając że faktycznie twórcą przepisu jest twoja córka.W ciągu minuty znalazłem kilkanaście sposobów na "Grissini z boczkiem i cebulą".Kilka niemalże identycznych róznego autorstwa.Trudno więc byłoby wskazać pierwotnego autora,ponieważ tak naprawdę każdy może zerżnąć z netu jakiś tekst,delikatnie podrasować,przetłumaczyć na j.polski i uznać go za swój.Niestety,to norma w necie.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-05-14 16:08:14

Masz rację, przepisów jest dużo podobnych, ale jeżeli ktoś się decyduje na udział w konkursie, to może trzeba samemu rękawki zawinąć , wykonać potrawę i zrobić zdjęcie.

• Autor: domino29 Data: 2011-05-14 16:48:18

Całkowicie popieram twoje zdanie i nawet pamiętam to zdjęcie , bo dzięki niemu upiekłam te paluchy, zresztą też takie grube i pyszne.

• Autor: vikunia Data: 2011-05-14 21:20:44

Poszukałam w moich wydrukach przepisów i znlazlam dwa . Jeden z MG a drugi z WZ. Zdjecia identyczne jak u tego pana. Wydruki z obu stron zrobione są 24.01.2010r tuz po dodaniu przepisu.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-05-14 23:15:03

Mam tego pana już numer telefonu, wczoraj mu napisałam smsa z zapytaniem czy brał udział w konkursie w Ch dla Ciebie, dzisiaj mi odpisał  że tak:)
    Przyznał się że brał udział i podał mi nawet nazwę przepisu, myślał pewnie że może z gazety jestem
    Jak mu napisałam że on nie jest autorem zdjęcia i przepisu , to udał głupiego i napisał że to on robił zdjęcie:)
    Napisałam mu że córka posiada dużo oryginalnych zdjęc.
    Był bardzo ciekawy skąd mam numer telefonu jego , bo on do gazety nie podawał.
    Odpisałam mu że dla chcącego nic trudnego i że nie jesteśmy anonimowi w internecie.
    Przyznał się że wygrał już 2 razy wstawiając przepisy, pewno też nie swoje:) I Że każdemu wolno wstawić zdjęcie z internetu i że to nie jest żadna zbrodnia!
    W poniedziałek napiszę i zadzwonię do gazety.

• Autor: punca Data: 2011-05-15 07:43:01

Jaki beszczelny!

• Autor: joasiek Data: 2011-05-15 10:36:34

Nie no ja rozumiem, że można wysłać przeis, który inni też mają. Przecież masę różnych przepisów krąży i w internecie i ludzie ze sobą np. w pracy wymieniają. Ja w swoim starym zeszycie, jeszcze z czasów liceum, mam masę przepisów, które widuję na WŻ. Ale wstawianie cudzego zdjęcia do przepisu i wysyłanie na konkurs to już jest chamstwo i cwaniactwo. Skoro gość wysyła na konkurs, to chociaż wysilić się powinien i sam potrawę upiec/ugotować i obfotografować. 

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-05-15 11:24:53

Popieram!

• Autor: bahus Data: 2011-05-15 12:16:18

Popieram!

A czym się wyraża to Twoje poparcie? Bardzo chciałbym wiedzieć, może wtedy i ja poprę?

• Autor: tutunia Data: 2011-05-15 16:30:46

A czy przepis kalafior w paprykowym ciescie też jest córki bo ten sam pan zamiescil taki przepis w chwili dla ciebie z 5 maja .

• Autor: izeczka Data: 2011-05-15 16:35:45

Zadzwonić i zgłosić jak najszybciej bo może jeszcze nie wypłacono pieniędzy. Miałam podobną sytuację z Kropka.tv i osoba, która ukradła mój przepis nie dostała pieniędzy a mnie przeproszono na łamach pisemka.

• Autor: malbec Data: 2011-05-16 10:53:56

MR, jeśli zdjęcia były robione aparatem cyfrowym, to pamiętaj że w plikach masz dane EXIF-to ostateczny dowód na to, że zdjęcie zostało zrobione z danego aparatu (również w domyśle przez daną osobę).

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-05-16 12:16:05

Już wszystko załatwione:) zadzwoniłam do redakcji i wszystko wyjaśniłam.
    Wysłałam też na maila oryginalne zdjęcia potrawy
    Pieniędzy jeszcze temu panu nie zdążyli wysłać, więc zapobiegłam w porę.
    Pani z gazety powiedziała że przepis  i zdjęcie jest córki, więc to jej przyślą  pieniądze.

• Autor: aggusia35 Data: 2011-05-16 14:13:49

no to ładnie się zachowali :)

• Autor: jareksz Data: 2011-05-16 14:49:17

Ładnie, ale jakby normalnie nagrodzili zgłoszony przepis z drugiego miejsca, a Różyczkę uhonorowali by z innego tytułu, byłoby ładniej.

PS: Z resztą, do tych gazetowych konkursów mam bardzo negatywny stosunek, bo samo założenie jest szwindlowate a wykonanie i uczestnicy jak widać tacy sami. I to dla groszy. Ehh

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-05-16 15:27:13

To i ja się wypowiem na ten temacik:)
    Mnie nie chodzi o te 80 zł, ale się cieszę  że moja mama zaareagowała.Na przyszłość ktoś kto kopiuje cudze zdjęcia i przepisy zastanowi sie może , że tak nie wolno robić.
    Jakbym chciała brać udział w gazetowych konkursach to bym to robiła, bo mam dużo zdjęć i przepisów, ale ja nie chcę, bo nie mam na to czasu.
    I jest mi przykro jak ktoś kopiuje moje zdjęcia bez mojej zgody i podpisuje się pod nimi.

Pozdrawiam wszystkich :)

• Autor: Laugasel Data: 2011-05-16 14:17:46

Cieszę się bardzo,że córka dostanie należne jej pieniążki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu