Forum

Kuchenne porady

Proso-kto zna przepisy

• Autor: Bieetka Data: 2011-05-14 13:13:09

Kupiłąm niedawno proso bo wyczytałam,żemożna przyrządzać je jak kaszę jaglaną,ale może ktoś zna jakieś dobre przepisy?

• Autor: krysia50 Data: 2011-05-14 14:17:38

Wpisz w google - z prosa wytwarzana jest kasza jaglana, jest tam mnóstwo przepisów i z prosa i kaszy.Pozdrowienia

• Autor: stokrotka390 Data: 2011-05-16 11:52:40

Ja od jakiegos juz czasu zajadam sie prosem, bo wyczytalam o bardzo wielu zaletach tego dzis juz troche zapomnianego zboza. Gotuje w ten sposob, na poczatku przelewam goraca woda na sicie (wyplukuje sie goryczka), a nastepnie gotuje w podwojnej objetosci wody niz objetosc prosa. Podgotuwuje na malym ogniu ok. 15 minut, nastepnie wylaczam palnik i zostawiam na garnek nastepne 20-25 minut ( czyli tak jak ryz, mozna tez zawinac w koc, ale ja mam kuchenke elektryczna, wiec wykorzystuje reszte ciepla). Tak ugotowana kasza jest sypka i doskonale nadaje sie do wszystkich dan zamiast ryzu czy ziemniakow. Ja najczesciej jadam z sosem pomidorowym lub na slodko ze swiezymi lub suszonymi owocami. Mam nadzieje, ze choc troche Ci pomoglam i zachecam wszystkich do urozmaicenia dan przez to zboze, pozdrawiam...

Przejdź do pełnej wersji serwisu