Forum

Kuchenne porady

Karpatka

  • Autor: kicia Data: 2011-05-14 18:49:12

    Podjelam sie nastepnego wyzwania i postanowilam upiec karpatke. Za pierwszym razem wyszla dobra i wyrosla, a za drugim i trzecim nie :(
    Zniechecona czekaniem na odpowiedz od autorki pzepisu, prosze was drogie Panie i Panowie o jakies wskazowki,co robic a  czego mam nie robic, aby ciasto wyroslo.
    Slyszalam, ze nie wolno piec karpatki na papierze do pieczenie, ale czy to prawda to nie iwem..
    I jeszcze jedna rzecz; czy do karpatki trzeba naprawde uzywac az tylu jaj?



    Bylabym wdzieczna za wskazowki.

    pozdrawiam



  • Autor: hope30 Data: 2011-05-14 18:53:33

    Tylu jaj? przecież do ciasta parzonego( na karpatkę) wystarczy 5 sztuk:).Z tego masz dwie blaszki ciasta( wym.26/38cm-takie ja mam i wychodzi nieziemsko pofałdowana)

  • Autor: kicia Data: 2011-05-14 18:59:44

    na ciasto 5 a na krem 4... mysle jednak, ze to chyba nieuniknione....

  • Autor: hope30 Data: 2011-05-14 19:10:25

    Jeśli chodzi o krem, to spokojnie możesz ugotować budyń z torebki i utrzeć go z masełkiem-chyba,że wolisz budyń własnej roboty....
    9 jajek na ciasto z kremem to nie jest dużo Kiciu...Zdarza mi się piec ciasta z 12-15 jajek:)

  • Autor: kicia Data: 2011-05-14 19:17:08

    O rany! to sporo...
    Masz racje, chyba musze sie pogodzic z ta iloscia jajeczek.
    Ostatnim razem mi zakalec wyszedl i w smaku to ciasto bylo jak omlet, czuc bylo tylko te jaja..

  • Autor: makusia Data: 2011-05-14 19:29:41

    Z jakiego przepisu pieczesz? Polecam karpatkę nutelli,
    i poczytaj na forum, na pewno rady się przydadzą:)
    http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=148325&post=148809
    http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=40378&post=40378

  • Autor: f-K Data: 2011-05-15 10:02:24

    Papier czasami sie przykleja, wiec pieke na folii aluminiowej. Wrazie czego latwiej poodklejac :)
    Karpatka opada jesli otwierasz piekarnik w trakcie pieczenia. Oczywiscie wkladamy ciasto do wczesniej nagrzanego piekarnika. Ja pieke w 180st. min. 30min.

  • Autor: kicia Data: 2011-05-15 10:07:37

    Dziekuje wam bardzo.. juz wiem co bylo przyczyna zakalca.. Przyznaje sie bez bicia, ze otworzylam piekarnik za pierwszym razem. przy drugim pieczenie nie otwieralam go i tez wyszedl zakalce i mysle sobie, ze to moze faktycznie wina tego papieru do pieczenia, pod ktorym zebrala sie woda...

  • Autor: domino29 Data: 2011-05-15 18:58:23

    Ja piekę na papierze i nie ma zakalca, a do masy nie daje jajek, bo po co? Gotuję gęsty budyń z mąki i zimny ucieram z margaryną.

  • Autor: kicia Data: 2011-05-15 19:08:35

    Wlasnie taki przepis na mase podala mi dzis moja mama i wykorzystam go na pewno przy nastepnej okazji.

    Dziekuje Wam!!!

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-05-15 23:32:40

    A ktoś wie jak zrobić podobne ciasto - napoleonkę, żeby ciasto wyglądało jak złożone z łusek, a krem był budyniowy, żółciutki i lekko przeźroczysty?

  • Autor: kokarda Data: 2011-05-16 08:52:09

    jako szybkie ciasto polecam ciasto francuskie <mniam>

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-05-16 08:59:26

    No właśnie to jest francuskie - tylko takie twardsze i bardziej kruche niż standardowo.

Przejdź do pełnej wersji serwisu