Forum

Kuchenne porady

co zrobić żeby wyszła beza krucha a nie miękka

  • Autor: asiek74 Data: 2011-05-15 11:28:58

    upiekłam ciasto kruche z rabarbarem i na wierzch położyłam ubita pianę  (4żółtka + pół szkl. cukru, 1 łyżka maki ziemniaczanej), piana wyszła wysoka ale jest taka miękka, mam pytanie czy może być przyczyną że po upieczeniu nie wyjmowałam ciasta od razu z piekarnika tylko stopniowo otwierałam?

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-15 11:35:07

    Nie piekłam ciasta z bezą,ale same bezy,owszem.Pamiętam,że ważna była temperatura piekarnika.One właściwie bardziej sie suszą,niż pieką.Jeśli będzie za gorąco,spieką się z zewnątrz,a środek może być surowy.Chyba,że rzecz w proporcji składników,musiałabym sprawdzić,bo już tego nie pamiętam.

  • Autor: J.K45 Data: 2011-05-15 11:47:57

    Czy to jest pomyłka ,czy robiłaś piane z żółtek .

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-15 12:16:47

    O...ja nawet nie zwróciłam uwagi.Jakoś się zasugerowałam,że białka.Może to pomyłka autorki?

  • Autor: Laugasel Data: 2011-05-15 12:51:02

    Jak robię bezy to daję połowę proszku do kisielu. Ładny kolor , ciekawy smak i są bardziej suche.

  • Autor: anna-gu Data: 2011-05-15 15:37:34

    Na 4 białka 1/2 szklanki cukru to trochę mało: dałabym 3/4. Poza tym  jakość bezy zalezy także od jajek. Niby robi się tak samo, a czasem nie wychodzi. Do sztwnej piany już ubitej z cukrem też dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej lub kisielu. Beza jest wtedy krucha.

  • Autor: nadia Data: 2011-05-15 16:03:45

    Ja ubijam 3 bialka z 25dag cukru i dodaje 10dag wiorkow kokosowych.Po wlozeniu na ciasto temp. zmniejszam do 120C i zapiekam az pianka bedzie sucha a opukiwana lyzeczka wyda gluchy dzwiek ( mniej wiecej ok.pol godziny) ;)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-05-15 23:28:32

    Chodzi o stosunek cukru do białek - gdy za dużo cukru bezy się kruszą, rozpadają, brązowieją przy wysokiej temperaturze, za dużo białek - beza jest za mokra i gumowacieje. Poza tym ważna jest temperatura pieczenia i jakość jajek. Tak jak poprzedniczki mówiły.

  • Autor: asiek74 Data: 2011-05-16 14:35:48

    oczywiście że pianęz białek pomyliłam się , dziękuję za podpowiedzi

Przejdź do pełnej wersji serwisu