Moze ktos ma w swoich zbiorach przepis na ciasto Slomnicki. Znalazlam w internecie ale wole taki juz wyprobowany przez kogos .Kiedys mialam ale gdzies zaginal ,wiec prosze o podzielenie sie przepisem na to smaczne ciastko.
Wszystkie składniki połączyć razem i wyrobić ciasto. Upiec 4 placki w wysmarowanych tłuszczem foremkach ( prostokątnych). Piec około 20 -30 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Pierwsze ciasto posmarować masą, drugie powidłami, trzecie masą. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i udekorować.
Masa grysikowa:
1,5 szklanki mleka
3-5 łyżek grysiku
15 dag cukru pudru
aromat migdałowy
20 dag masła
Grysik ugotować, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem. Ostudzody grysik wcierać powoli do masy.
Przepis : Ciasta na stół nr 9 marzec - kwiecień 2000r. autor Pani Agnieszka Lorkiewicz, Niwka
Przesyłam znaleziony przepis jednak zaznaczam, że sama go jeszcze nie piekłam.
Moze ktos ma w swoich zbiorach przepis na ciasto Slomnicki. Znalazlam w internecie ale wole taki juz wyprobowany przez kogos .Kiedys mialam ale gdzies zaginal ,wiec prosze o podzielenie sie przepisem na to smaczne ciastko.
Przepis :
Placek słomnicki
15 dag cukru pudru
15 dag margaryny
1/2 kg mąki
1 jajko
2 łyżeczki sody
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1/4 szklanki miodu ( roztopionego)
Wszystkie składniki połączyć razem i wyrobić ciasto. Upiec 4 placki w wysmarowanych tłuszczem foremkach ( prostokątnych). Piec około 20 -30 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Pierwsze ciasto posmarować masą, drugie powidłami, trzecie masą. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i udekorować.
Masa grysikowa:
1,5 szklanki mleka
3-5 łyżek grysiku
15 dag cukru pudru
aromat migdałowy
20 dag masła
Grysik ugotować, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem. Ostudzody grysik wcierać powoli do masy.
Przepis : Ciasta na stół nr 9 marzec - kwiecień 2000r. autor Pani Agnieszka Lorkiewicz, Niwka
Przesyłam znaleziony przepis jednak zaznaczam, że sama go jeszcze nie piekłam.
dziekuje