witajcie::) taki mam dylemat, bo mama mi mowi ze miałaby smaka na pierozki z twarogiem na slodko, a ja zrobic nie umiem takich ( w sensie moje wszystkie pomysly pierogowe sa zdecydowanie nie na slodko) i mam dylemat oczywiscie przeszukalam juz Wz i co mnie zastanawia: bo ze ser, zółtko i cukier to mi sie kojarzy- ale w wiekszosci jest dodatek budyniu i czasami cynamonu- i zastanawia mnie co daje obecnosc budyniu w takich pierogach/. zwieksza slodkosc?/inne
Cynamon do smaku, a budyń zapewne ,żeby masa była bardziej zwarta. Ja jednak tak nie robię, do masy serowej dodaję cukier waniliowy iżeby masę zagęścić dosypuję suchej kaszy manny, tak trochę ,na oko.
Zależy co to lubi . Ja nie wydziwiam i robię wg starej receptury czyli ser ,żółtko,cukier i cukier waniliowy. Jeśli farsz jest za lużny dodaję tak samo troszkę manny czyli grysiku. Staram się kupować na nie ser twardawy a nie mięciutki twarożek.Wszystim najbardziej właśnie smakują tradycyjne serowe na słodko bez cynamonu a już budyń dodawać ? Wnet sosy mięsne będą zagęszczać budyniem.
Ja aż tak bardzo się nie znam na pieogach ale wydaj mi się że budyń się dodaje po to, aby się lepiej farsz trzymał. Ale niech sie eksperci wypowiedzą w tej kwestii.:)
u mnie właśnie dzisiaj gościły z truskawkami tymi polskimi oczywiście kupiłam wczoraj ale okazały się mało słodkie no ale tak to niestety jest jak kto przyzwyczajony do truskawki kaszubskiej. Wobec powyższego wylądowały w pierogach ale jeśli myślisz o serze na słodko ja poszłabym w kierunku ser wanilia i rodzynki do tego oczywiście zółtko i śmietana a na wierzch po ugotowaniu bita śmietana i może jakiś sosik czekoladowy
co do zagęszczenia farszu w pierogach to crisen ma rację ja też wszystkie farsze zagęszczam kaszą manną gdyż nie zmienia smaku w przeciwieństwie do bułki wystarczy że taki farsz postoi z 15-20 minut i nic Ci nie wypłynie
witajcie::)
taki mam dylemat, bo mama mi mowi ze miałaby smaka na pierozki z twarogiem na slodko, a ja zrobic nie umiem takich ( w sensie moje wszystkie pomysly pierogowe sa zdecydowanie nie na slodko) i mam dylemat
oczywiscie przeszukalam juz Wz i co mnie zastanawia: bo ze ser, zółtko i cukier to mi sie kojarzy- ale w wiekszosci jest dodatek budyniu i czasami cynamonu- i zastanawia mnie co daje obecnosc budyniu w takich pierogach/. zwieksza slodkosc?/inne
pozdrawiam
Cynamon do smaku, a budyń zapewne ,żeby masa była bardziej zwarta. Ja jednak tak nie robię, do masy serowej dodaję cukier waniliowy iżeby masę zagęścić dosypuję suchej kaszy manny, tak trochę ,na oko.
Zależy co to lubi . Ja nie wydziwiam i robię wg starej receptury czyli ser ,żółtko,cukier i cukier waniliowy. Jeśli farsz jest za lużny dodaję tak samo troszkę manny czyli grysiku. Staram się kupować na nie ser twardawy a nie mięciutki twarożek.Wszystim najbardziej właśnie smakują tradycyjne serowe na słodko bez cynamonu a już budyń dodawać ? Wnet sosy mięsne będą zagęszczać budyniem.
Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru i smacznego.
Również robię takie pierogi z twardszego sera,farszu niczym nie zagęszczam.Doprawiam,tak jak Ty.
Ja aż tak bardzo się nie znam na pieogach ale wydaj mi się że budyń się dodaje po to, aby się lepiej farsz trzymał. Ale niech sie eksperci wypowiedzą w tej kwestii.:)
ja robię taki farsz
50 dag białego sera
1 jajko
1/3 szklanki cukru
pół opakowania kisielu pomarańczowego
1 łyżeczka cynamonu
kisiel w celu nadania koloru
oki, to juz mniej wiecej wiem co mam zrobic, dzieki wszystkim za pomoc:)
pozdrawiam
a moze leniwe ?? te tez mozna na slodko zjesc, a pierogi nie z twarogiem a z jagodami hymmmm 1 klasa dla mnie uwielbiam z cukrem i smietana:D
u mnie właśnie dzisiaj gościły z truskawkami tymi polskimi oczywiście kupiłam wczoraj ale okazały się mało słodkie no ale tak to niestety jest jak kto przyzwyczajony do truskawki kaszubskiej. Wobec powyższego wylądowały w pierogach ale jeśli myślisz o serze na słodko ja poszłabym w kierunku ser wanilia i rodzynki do tego oczywiście zółtko i śmietana a na wierzch po ugotowaniu bita śmietana i może jakiś sosik czekoladowy
co do zagęszczenia farszu w pierogach to crisen ma rację ja też wszystkie farsze zagęszczam kaszą manną gdyż nie zmienia smaku w przeciwieństwie do bułki wystarczy że taki farsz postoi z 15-20 minut i nic Ci nie wypłynie