Forum

Gawędy o jedzeniu

na słodko czyli dylemat pierogowy

  • Autor: agacik33 Data: 2011-05-20 20:34:28

    witajcie::)
     taki mam dylemat, bo mama mi mowi ze miałaby smaka na pierozki z twarogiem na slodko, a ja zrobic  nie umiem takich ( w sensie moje wszystkie pomysly pierogowe  sa zdecydowanie nie na slodko) i mam dylemat
     oczywiscie przeszukalam juz Wz i co mnie zastanawia: bo ze ser, zółtko i cukier  to mi sie kojarzy- ale w wiekszosci jest dodatek budyniu i czasami cynamonu- i zastanawia mnie co daje obecnosc budyniu w takich pierogach/. zwieksza slodkosc?/inne

    pozdrawiam

  • Autor: domino29 Data: 2011-05-20 20:53:43

    Cynamon do smaku, a budyń zapewne ,żeby masa była bardziej zwarta. Ja jednak tak nie robię, do masy serowej dodaję cukier waniliowy iżeby masę zagęścić dosypuję suchej kaszy manny, tak trochę ,na oko.

  • Autor: crisen Data: 2011-05-20 21:04:22

    Zależy co to lubi . Ja nie wydziwiam i robię wg starej receptury czyli ser ,żółtko,cukier i cukier waniliowy. Jeśli farsz jest za lużny dodaję tak samo troszkę manny czyli grysiku. Staram się  kupować na nie  ser twardawy a nie mięciutki twarożek.Wszystim najbardziej właśnie smakują tradycyjne serowe na słodko bez cynamonu a już budyń dodawać ? Wnet sosy mięsne będą zagęszczać budyniem. 

    Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru i smacznego.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-21 08:15:20

    Również robię takie pierogi z twardszego sera,farszu niczym nie zagęszczam.Doprawiam,tak jak Ty.

  • Autor: misia2004 Data: 2011-05-20 20:55:49

    Ja aż tak bardzo się nie znam na pieogach ale wydaj mi się że budyń się dodaje po to, aby się lepiej farsz trzymał. Ale niech sie eksperci wypowiedzą w tej kwestii.:)

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-05-20 21:34:24

    ja robię taki farsz

                50 dag białego sera
               
    1 jajko
              
    1/3 szklanki cukru
              
    pół opakowania kisielu pomarańczowego
             
    1 łyżeczka cynamonu
     

    kisiel w celu nadania koloru

  • Autor: agacik33 Data: 2011-05-20 21:55:02

    oki, to juz mniej wiecej wiem co mam zrobic, dzieki wszystkim za pomoc:)

    pozdrawiam

  • Autor: daga26 Data: 2011-05-20 22:13:58

    a moze leniwe ?? te tez mozna na slodko zjesc, a pierogi nie z twarogiem a z jagodami hymmmm 1 klasa dla mnie uwielbiam z cukrem i smietana:D

  • Autor: anqe Data: 2011-05-23 18:36:04

    u mnie właśnie dzisiaj gościły z truskawkami tymi polskimi oczywiście kupiłam wczoraj ale okazały się mało słodkie no ale tak to niestety jest jak kto przyzwyczajony do truskawki kaszubskiej. Wobec powyższego wylądowały w pierogach ale jeśli myślisz o serze na słodko ja poszłabym w kierunku ser wanilia i rodzynki do tego oczywiście zółtko i śmietana a na wierzch po ugotowaniu bita śmietana i może jakiś sosik czekoladowy

  • Autor: anqe Data: 2011-05-23 18:39:13

    co do zagęszczenia farszu w pierogach to crisen ma rację ja też wszystkie farsze zagęszczam kaszą manną gdyż nie zmienia smaku w przeciwieństwie do bułki wystarczy że taki farsz postoi z 15-20 minut i nic Ci nie wypłynie

Przejdź do pełnej wersji serwisu