Forum

Kuchenne porady

mąka kukurydziana

• Autor: Daria P. Data: 2011-05-21 12:55:01

witam, mam pytanie co do mąki kukurydzianej, czy można ją zamienić na ziemniaczaną? mam przepis z farszem owocowym do ktorego trzeba dodac mąke kukurydziną, a specjalnie nie bede po nia jechac do miasta i nie wszedzie mozna ja kupic, wiec ciekawi mnie czy mozna uzyc ziemniaczanej zamiast kukurydzianej.

• Autor: vanessa862 Data: 2011-05-21 12:57:11

Ja bym zaryzykowała. Myślę, że ta mąką po to aby wciągnęła sok z owoców. I ziemniaczana też spełni tą rolę.

• Autor: daga26 Data: 2011-05-21 13:13:18

Mozna:)

• Autor: Rzymianka Data: 2011-05-21 13:16:30

Mąka kukurydziana ma inny smak niż skrobia kukurydziana, która ma identyczne właściwości jak skrobia ziemniaczana. Często w przepisach  mąka kukurydziana mylona jest ze skrobią kukurydzianą.

• Autor: MoniaKociara Data: 2011-05-27 14:57:23

Rzymianko, mogłabyś napisać jaki jest efekt użycia skrobi zamiast mąki kukurydzianej? W wielu przepisach (tych slodkich) mam w składnikach podane maka/skrobia kukurydziana, tak jakby nie mialo znaczenia, którego uzyje. Kupilam ostatnio mąkę, ale juz ktoryś raz czytam, ze tego nie powinno sę uzywać zamiennie, bo to nie jest to samo. Nigdy nie uzywalam ani skrobi ani mąki kukurydzianej, dlatego prosze o pomoc.

• Autor: Daria P. Data: 2011-05-21 13:42:59

Dzięki za rady, tez tak myslałam, że właściwości są podobne, więc niepotrzebnie kupować mąkę, której się potem nie będzie używać (ja jej np. nie uzywam).

• Autor: daga26 Data: 2011-05-21 13:48:02

Ja uzywam jej czesciej niz ziemniaczanej:) Mam na mysli skrobie kukurydziana. :) Zawsze mam ja w szafce:)

• Autor: Wkn Data: 2011-05-27 16:28:40

A ja bardzo lubię mąkę kukurydzianą - najczęściej używam jej do wypieków drożdżowych, zastępując część mąki pszennej :)

• Autor: majolika Data: 2011-05-22 07:30:18

Tu, gdzie mieszkam maka kukurydziana jest w każdym wiekszym sklepie w dziale ze zdrową zywnością.Ja kupuje ją w sklepie ze zdrową zywnościa (na wagę)i wykorzystuję najczęściej do chińszczyzny, ale robiłam tez mamałygę.Przyznam sie, że lubię czasem kupić małe ilości różnych mąk i poeksperymentować z nimi.Np uwielbiam mąke gryczaną(bliny). Nie gniewaj sie, ale "podepnę sie" pod twój wątek i zapytam, co robicie np z mąki ryżowej? Nabyłam ją w celu zrobienia własnych placuszków do sajgonek, ale to większa sztuka niz się spodziewałam i jestem posiadaczką jej kilograma)))Słodyczy nie lubie, więc ...drapię się w łepetyne, jakby ja tu wykorzystać.

• Autor: Zuzanna248 Data: 2011-05-27 21:14:16

a gdzie można kupić skrobię kukurydzianą? szukam i nigdzie nie znajduję...

Przejdź do pełnej wersji serwisu