Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Czuję się oszukana czyli egzamin na prawo jazdy :/

• Autor: pralina Data: 2011-05-24 16:55:41

Właśnie wróciłam z egzaminu państwowego na kategorię B. Egzamin trzeci - dodam z lekkim zażenowaniem.
    Pierwszy raz oblałam na łuku - okazało się ze wyjeździłam 30 godzin na dieslu a na egzaminie auto zwykłe... Dwukrotnie mi zgasło przy ruszaniu bo to zupełnie inna bajka, a że ja nowicjusz to nie potrafiłam nawet wyczuć sprzęgła. Trudno, stało się...
    Zeby nie było wtopy przed drugim podejściem wykupiłam sobie jazdy na "normalnym" aucie. Ktoś życzliwy podpowiedział że w WORDZie zmieniają auta na Yaris wiec nauczyłam sie jeździć na Yarisce. W dniu egzaminu okazało że Katowice - big city - w przeciwieństwie do mnieszych miast ościennych jeszcze nie zdążyły zmienić samochodów i egzaminy są jednak na Punto. Pal licho - mówię, auta podobne, spoko, dam radę. Na egzamin jechałam tramwajem a że to zima i tramwaje lubią sie psuć, no to sie spóźniłam na egzamin całe 10 minut. Dopiero po mojej kłótni i wręcz błaganiu Pan Dowodzący ośrodkiem łaskawie pozwolił mi podejść do egzaminu. No ale nerwy, wściekłość, łzy w oczach no i te nieszczęsne punto spowodowało że przewróciłam pachołek...
    Dzisiaj podejście nr 3. Przedtem wykupiłam sobie 5 jazd na Yaris, jazdy szły mi jak z płatak, łuk ideał, instruktor mówi: Aga, zdasz napewno, dobrze Ci idzie. Na egzamin szłam pozytwynie nastawiona. Wiedziałam że trzeciej wtopy z łukiem nie będzie. Zobaczyłam Yaris, ucieszyłam sie ze tym razem kopotów z ruszaniem nie będzie. Zaczynam łuk. Nie umiem wrzucic jedynki, coś nie tak. Jakaś inna "gałka". W końcu ruszyłam, dojechałam do pachołka, z umęczeniem wrzucam "wsteczny" a auto mi do przodu... Podejscie numer dwa. Ten sam manewr, wrzucam "wsteczny" a auto do przodu. Łuk oblany poraz trzeci, żenada, egzaminator mówi: "Pani Agnieszko, z szóstki jeszcze nikt nie ruszył". Jakiej szóstki??? Pan powiedział że na egzaminie są auta szesciobiegowe a wsteczny daje sie do przodu...
    Jestem wściekła, czuję się bezslina i oszukana. Mam wrażenie że następnym razem łuk będe zdawać na ... statku kosmicznym...
    DZIĘKI, MUSIAŁAM SIE WYGADAĆ...:)

• Autor: ZANTA Data: 2011-05-24 17:16:49

Pralinko to tak jak ja tylko że ja łuk i górkę robię bezbłędnie za to na ulicy zawsze mnie obleją.Mam jednak radę zapytaj w Wordzie czy możesz wykupić se plac na jakieś pół godziny Tu gdzie mieszkam można i poćwiczysz troszku ten łuk i górkę.Ja uczyłam się jeżdzić na Punto i zdajemy na Punto z tą różnicą że uczyłąm się na gazie a zdaje na benzyniaku i ten ostatni jest troszku za szybki dla mnie.

pozdrawiam i życze powodzenia  

• Autor: pralina Data: 2011-05-24 17:28:01

Pytałam już ostanio i nie można. Problem w tym że łuk potrafię robić i dzisiaj byłam go pewna na 100 %, ale nowu jakieś inne auto. Jestem laikiem i dla mnie każda różnica w aucie to problem

Ja też życzę powodzenia na kolejnym egzaminie

• Autor: Glumanda Data: 2011-05-24 18:01:35

Ja robilam prawo jazdy w Niemczech i tutaj..egzamin zdaje sie tym samym samochodem, na ktorym jezdzilo sie, uczac.
    Nawet zaliczony kierowca bedzie mial z poczatku "szarpania" innym autem. Jesli sie nabierze doswiadczenia to mozna szybciej zapanowac nad innym samochodem, ale z kazdym trzeba sie "zapoznac". To wszystko na moj gust jest manipulacja..aby ktos nie zdal..a oni kasuja.
    My dalismy naszej corce nasz poprzedni samochod a ona nawet nie chce slyszec aby jechac gdzies naszym..
    W kazdym samochodzie inaczej chodzi sprzeglo.. inaczej dzialaja hamulce..tzn. chodzi mi o wyczucie..aby nie hamowac nosem na szybie.
    Jedno sprzeglo trzeba bardziej wciskac inne lapie natychmiast..
    Jest mi Cie strasznie zal, ze tak sie stalo..bo to czysta manipulacja i celowe dzialanie.. wiedza, ze na takich pulapkach oni zrobia kase a ludzie nie maja szans aby zdac za pierwszym podejsciem.

• Autor: daga26 Data: 2011-05-24 22:15:57

Ale tez trzeba powiedziec jaka cena tego prawka w Niemczech ale co prawda to prawda tutaj latwiej zdaja na prawko niz w Polsce. Ja zdawalam w Polsce 3 razy:) Uczylam sie mikra i na egzaminie jezdzilam mikra.

• Autor: emeska1974 Data: 2011-05-24 17:55:28

Współczuje - sama lata temu zdawałam dwa razy - za drugim podejściem się udało jednak po latach doświadczeń z jazdą samochodem wiem jedno - jeśli masz prawo jazdy musisz -niestety albo stety- umieć poruszać się każdym samochodem - 5-cio, 6-cio biegowym, automatem, tym z ręczna skrzynią i dla kierowcy nie powinno miec to znaczenia. Opanuj wszystko co możliwe i do dzieła za 4tym razem sie musi udać! Życzę powodzenia. Trzymam kciuki. Ja zostałam postawiona przed faktem dokonanym - szef w pierwszym dniu pracy posadził mnie jako kierowcę do limuzyny z automatem, którym nigdy nie jeżdziłam i musialam zawieść go 500 km - był to koszmar ale i szkoła zycia dałam rade- teraz żadne auto nie stanowi problemu - niedawno jechałam spychaczem i co? OK - oczywiście. Także wiesz... nie taki diabeł straszny jak go malują....Na co dzień jeżdzę z manualna skrzynią biegów ale mój partner ma automat i też nim jeżdzę czasami - co bardzo lubie:)

• Autor: Glumanda Data: 2011-05-24 18:07:04

Owszem, kazdy kierowca powinien potrafic jezdzic kazdym samochodem.. nie znaczy to, ze nie potrzebuje do tego troche czasu aby opanowac plynne poruszanie sie. Inaczej jest, gdy juz sie ma prawo jazdy i wtedy zmienia samochod. Wtedy jak jedziesz nikt nie zabierze Ci prawa jazdy...bo szarpiesz sprzeglem..lub hamujesz zbyt intensywnie...a na egzaminie kazde takie niedociagniecie zabiera szanse na zaliczenie.

• Autor: pralina Data: 2011-05-25 17:43:09

Właśnie... Pan egzaminator po oblanym łuku powiedział mi że bez wykupuienia chociaż jednej godzinki na sześciobiegowym aucie nie miałabym szansy zdać, bo nawet nie umiałam wrzucić jedynki... A o tym jak włączyć wsteczny powiedział już po fakcie:(

• Autor: daga26 Data: 2011-05-24 22:17:11

OO szkoda ze to nie moj szef :D Ale bym miala frajde:D

• Autor: aloalo Data: 2011-05-24 18:00:16

Współczuję. Na pocieszenie powiem Ci, że ja zdałam za piątym razem dopiero a zdawałam w czasach, gdzie samochód zarówno do nauki jak i na egzaminach był taki sam a nazywał się fiat 126p :)) Z tym że te do nauki były znacznie sprawniejsze, niż te na egzaminach. Na pierwszym przy wciśnięciu sprzęgla siedzenie pojechało mi do tyłu - nie trzymały te zatrzaski czy jak im tam. Pomyślałam, że przy ruszaniu z ręcznego mogę pojehać do tyłu i nie sięgnę do gazu. Oblałam jednak łuk, tak że ten problem akurat miałam z głowy ;))).
    Nie poddawaj się! Trzymam kciuki!

• Autor: caroline1983 Data: 2011-05-24 21:46:51

Maluch to był mój pierwszy samochód :) Niektórzy twierdza że jak ktos nim pojedzie to już wszystkim da radę ;)

• Autor: daga26 Data: 2011-05-24 22:18:39

hahaha

• Autor: Laugasel Data: 2011-05-25 10:48:05

Ja też. Mój nazywał się Zwierzak, bo  był brązowy.

• Autor: as Data: 2011-05-24 18:12:45

W niektórych autach wsteczny jest do przodu a w innych do tyłu. Jak wsiadam do auta to pierwsze patrzę gdzie w nim jest wsteczny.

• Autor: punca Data: 2011-05-25 08:40:43

U mokje mamy wsteczny jest do tyłu,a w naszym aucie do przodu,zawsze mi się to myli,jak zmieniam auto

• Autor: pralina Data: 2011-05-25 17:49:12

Dla mnie czyli laika i osoby dopiero nabywającej doświadczenia a także posiadazczki Mężowego 22-letniego Nissana taka skrzynia to kompletne zaskoczenie:(

• Autor: daga26 Data: 2011-05-25 20:02:41

ja mialam tez w oplu do przodu i jeszcze do gory pociagnac a u mojego meza jest do przodu i docisnac galke:) a w obenym aucie mam normalnie do tylu:)

• Autor: as Data: 2011-05-25 21:59:39

W moim jest do tyłu, a w męża do przodu i trzeba takie coś podnieść do góry.
    Jak zdawałam  to nie wiem jakim cudem włączyłam wsteczny. Zastanawiałam się dopiero po wszystkim. Zdawałam 4 razy.

• Autor: limetka81 Data: 2011-05-24 18:48:29

ja też zdawałam kilka razy i uważam że nigdzie tak nie zdzierają kasy z ludzi jak w Polsce.zdawalność za pierwszym razem to 30 procent....... ja już od pół roku nie jeżdżę i chyba nie pamiętam jak to się robi. mam prawko od 1,5 roku ale odkąd mąż miał wypadek i wypadł z drogi , spadł ze skarpy i zaliczył 2 drzewa ja mam uraz psychiczny aby wsiąść za kółko. ta wiadomość mnie zszokowała a ja w ciąży byłam ale to błąd że nie zmusiłam się aby wsiąść do nowego auta bo teraz nie mogę się przemóc i nie wiem co zrobić...

• Autor: Laugasel Data: 2011-05-25 18:45:32

Masz rację.Często po wypadku jest taka trauma,że sama myśl o kierowaniu przeraża. Jest tylkko jedno lekarstwo. Jak najszybciej znowu zacząć kierować samochodem. Ja też miałam wypadek w tym roku. Jechałam z górki, był silny wiatr i gołoledz okropna. No i straciłam panowanie nad samochodem. Jak człowiek wtedy szybko myśli!!! Najgorsze było to,że zbliżałam się do wąskiego mostku , a z niego spaść z dużej wysokości na kamienie, to nie było obiecujące.  W sostatniej chwili skręciłam w pobocze. Dobrze,że nie koziołkowałam. Bo mało brakowalo.Ale skończyło się dobrze, czyli sama wykaraskałam się z samochodu, nie miałam żadnych obrażeń. A samochód po lekkiej naprawie nadal jeżdzi, chociaż maską z przodu to on się biedulek raczej nie pochwali. Ale jest dzielny- tak jak ja!!!

• Autor: Laugasel Data: 2011-05-24 21:28:59

Nie popuszczaj!!! Następnym razem zanim ruszysz wszystko sprawdz,  a w razie czego zapytaj egzaminatora o takie rzeczy. A facet jak to facet będzie szczęsliwy,że go kobitka dopytuje o wszystko. Powidzwiaj , jego patrz mu w oczy. Ja za pierwszym razem też łuk oblałam , ale wiedziałam ,że jestem kiepska w tym. Potem się podszkoliłam nieco i  poszłam. Orłem nie byłam, ale nieco poczarowałam po jezdzie na placu. Facet szepnął Porywam Panią na miasto. No i pojechaliśmy ,ja ze wstydu byłam czerwona, bo znowu robiłam dziwne rzeczy. Jak wróciliśmy bałam się spytać , a on powiedział ,że zdałam,ale lepiej żeby mąż prowadził samochód. I faktycznie zdałam. Ale wtedy byłam mloda i "piękna", a teraz tylko i zostało. Grunt to dobre nastawienie. Nie stresuj się , bo skoro umiesz to umiesz i możesz zdać egzamin. Masz zdać i koniec!!! Innej opcji nie ma.

• Autor: as Data: 2011-05-24 21:36:09

Z tym pytaniem to nie wiem cy to dobry pomysł. Jak ja zdawałam to nie potrafiłam otworzyć elektrycznej szyby. Gość zwrócił mi uwagę, że ja zdaję i to ja mam wiedzieć. Dodatkowo w autach są kamery i jak będzie ewidentny błąd to czarowanie nie pomoże.

• Autor: Laugasel Data: 2011-05-25 10:45:42

Za moich czasów nie  było kamer. A chwalić się też nie mam czym. Tak se napisałam,bo często wiele zależy od ludzi. Jakbym nie zdała to bym dalej zdawała. Chyba? Fakt faktem ,że się bardzo denerwowałam i moze temu robiłam błędy, dobrze ,że jakoś se poradziłam. A z drugiej strony , ja wsiadając za kierownicę codziennie zdaję egzamin, bo to wielka odpowiedzialność jazda samochodem. Czasami jak widzę innych kierowców to zastanowiam się czy zapomnieli z domu rozumu i rozstropności zabrać, o kulturze ,że nie wspomnę.

• Autor: daga26 Data: 2011-05-24 22:21:55

Moja mama zdala za flaszke wodki:D Ale dawno to bylo.

• Autor: Laugasel Data: 2011-05-25 10:55:46

Mi to chyba nerwy puszczały.

• Autor: daga26 Data: 2011-05-24 22:19:38

Ale mi sie wydaje ze na galce jest pokazane gdzie znajduje sie wsteczny:)

• Autor: ekkore Data: 2011-05-25 08:33:40

Pokazane niewiele daje.
    Kilka lat temu koleżanka poprosiła mnie o zabranie jej samochodu z parkingu pod szpitalem (sama była po atropinie i nic nie widziała - no niewiele).
    Wsteczny był "do przodu" Co ja sie namęczyłam - przyzwyczajona, że gałkę należy unieść lekko do góry i dopiero wtedy przesuwać. Rozwścieczona do ostateczności z góry walnęłam pięścią - i udało się...U niej gałkę trzeba było wcisnąć...
    Pojechałam...
    A potem zastanawiałyśmy się czy aby nie powinnyśmy zgłosić kradzieży - bo parkingowi od kasowania kasy, widząc moje "manewry" - trochę to trwało nim udało mi sie ruszyć (już nawet miałam plan - przez trawnik do przodu, byle nie cofać) wypuścili mnie zza szlabanu bez najmniejszego pytania

• Autor: punca Data: 2011-05-25 08:44:29

Ja 8 lat temu zdałam za 4 razem,moja siostra ostatnio zdała za 5, przechodziła koszmar z tymi egzamintorami.
    Ja nie lubie jeżdzić innymi autami,tylko swoim,ale jak trzeba to trzeba wtedy czuję się jak loik,bo tu mi szarpie tu coś innego jeszcze.
     Nikt z egaminatorów nie może zrozumieć,że to jest nauka jazdy,prawdziwa jazda jest na głównej drodze,oni mają oceniać nasze podstawy jazdy i opanowanie auta

• Autor: as Data: 2011-05-25 09:24:33

W Wordzie gdzie my zdajemy jest zasada, że 2 osoby muszą oblać. Przewalone maja osoby z końca alfabetu, bo jak wcześniej zdali to ostatnie na pewno nie zdadzą. Wiemy to z doświadczenia. Mąż jak zdawał na ciężarówkę powiedział zdającym, że jak oni zdadzą to on nie zda. Dwóch nie zdało i on zdał. Wcześniej na autobusie przed nim wszyscy zdali więc on musiał nie zdać by statystyka była podtrzymana. 

• Autor: Laugasel Data: 2011-05-25 11:00:20

Dobre, Taka niepisana zasada. Ja słyszałam o mężczyznie co zdawał 17 razy. Ponoć był rewelacyjny. Jak ktoś mu mówił ,żeby spojrzał w lewo , to od razu skręcał w lewo kierownicą. Ale to już legendarny gość.

• Autor: pralina Data: 2011-05-26 13:11:37

• Autor: Satina Data: 2011-05-25 12:05:27

Współczuję, bo wiem przez co przechodziłąś. Ja podchodziłam 3 razu na prawko:) Ale od 2 lat jestem szczęśliwą posiadaczką prawka;) Ja zdawałam w Bielsku-Białej, tam mają Yaris'ki i mój instruktor zmieniał mi auta przez te 30 godizn, żebym pojeździła innymi, bo nie ma sensu jeździć jednym, jak na egzaminie i tak inne auto się dostanie, tak więc jeździłam: yaris, punto grande, starym punto:) Zaowocowało to i to bardzo, bo nie miałam nigdy problemu z zgaśnięciem auta, czy "szarpaniem" podczas ruszania, czy jazdy. Yariski mają w wordzie u mnie 5 biegów. Następnym razem patrz na skrzynie biegów:) Nie martw się, zdasz następnym razem:) Mnie ulali 2 razy na mieście: raz na zielonej strzałce w prawo (zapomniałam się zatrzymać, kto się zatrzymuje, wrzuca jedynke, rozglada sie i jedzie? malo kto- wszyscy zwalaniaja, rozgladaja i smigaja dalej) No, ale oczywiście egzaminatorzy zamiast sprawdzać czy umie się jeździć w ogóle, jaka płynnośc jest, czy się nie boi jeździć, to oni czepiają się o jakieś pierdoły.
    A ten cały plac to śmeich na sali, bo to nie jest w ogole przydatne w życiu- instruktorzy uczą jak zobaczysz drugi słupek to pełny obrót kierownicą i tak oto widzę potem jakaś babeczkę usiłującą zaparkować na parkingu ze łzami w oczach, że ona nie wyjedzie (tir by wyjechał na jej miejscu), że za mało miejsca i ona nie wie jak to ma zrobić, bo tego na prawo jazdy nie uczyli- to sobie myślę, że takie osoby nie powinny mieć w ogóle prawo jazdy.