Ja znam te przepisy. Chodziło mi raczej o przepisy inne to znaczy bez ograniczeń z tej diety, Np, używanie cukru zamiast słodzika , zamiast mąslanki mleka idt.
Laugasel, ja nie na temat, ale tak, jak kiedyś kibicowałabym Ci w tej diecie, tak teraz bardzo bardzo zachęcam Cię, byś nie zaczynała z Dukanem.
To nie jest zdrowa dieta. Owszem, efekty są oszałamiające, ale nawet jeśli przejdziesz wszystkie fazy, to jeśli nie będą w Twojej diecie do końca życia przeważać białka - waga wróci. A spożywanie protein przez tak długi czas wykańcza organizm. Zresztą każde monotonne pożywienie nie jest korzystne. Ludzki organizm potrzebuje przecież i białka, i tłuszczy, i węglowodanów. Wyeliminowanie któregoś z nich zaburza równowagę.
Też byłam na Dukanie i nie dałabym sobie wtedy przegadać, że robię źle. Do czasu wystąpienia objawów zakwaszenia organizmu i niezbyt dobrych wyników.
Z calego serca polecam Ci dietę rozdzielną. Schudniesz wolniej, ale zdrowo. Ale decyzja należy do Ciebie.
A co to za dieta rozdzielna? Ja też doszlam do wniosku ,że z niej zrezygnuję,ale muszę wykorzystać to co nakupiłam. W sumie to mączne rzeczy zle na mnie wpływają, a szczególnie pieczone w domu. A chce się czasami przecież.
Dieta rozdzielna to dieta polegająca na niełączeniu podczas jednego posiłku węglowodanów z białkami. Czyli przykładowo możesz zjeść kromkę chleba (najlepiej pełnoziarnistego) posmarowanego cieniutko masłem z pomidorem albo pełnotłustym serem (pow. 45% tł.), ale nie możesz zjeść chleba z wędliną. Lub na obiad ziemniaki z surówką ale bez mięsa, lub mięso z surówką bez ziemniaków. W necie znajdziesz informacje na temat tej diety. Po posiłkach czujesz się lekko i pełna energii. Białka i węglowodany trawione są w inny sposób, stąd to rozdzelenie. Co ważne - w tej diecie można jeść wszystko, łącznie z warzywami i owocami a także orzechy itp. Nie ma takiego reżimu jak przy Dukanie i co więcej, dostarczasz organizmowi wsyzstkiego, czego potrzebuje.
A co do tych "zapasów". Jeśli skrobia kukurydziana to to samo co mąka kukurydziana, to zastępuj mąkę prszenną tą mąką. Otręby możesz zużyć np do kotletów mielonych zamiast bułki tartej (w moich przepisach znajdziesz taki mielony), albo robić sobie "musli" z otrębów owsianych (mi pszenne nie smakują). Otręby + to co lubisz (orzechy, rodzynki, owoce, daktyle) zalać mlekiem i poczekać az napęcznieje. Bardzo dobre. Albo jogurt z otrębami. Też jest bardzo dobry i na długo hamuje głód.
otręby dodaje np do zagęszczenia sosu, do kotletów mielonych zamiast tartej bułki, do owsianki , do ciasteczek,dod pieczenia swojego chleba, do jogurtów. znikną szybko!
A jakie ciasteczka i chleb? Możesz podać przepis? Myślę ,że skrobię kukurydzianą zużyje do kisieli i budyni zamiast mąki ziemniaczanej. A twoje pomysły bardzo mi się podobają. Dziękuję bardzo za nie.
Możesz je wykorzystać nie stosując Dukana. Podaję linki do przepisów z wykorzystaniem otrębów (KLIK),a skrobię kukurydzianą możesz spokojnie mieszać ze zwykłą mąką, robiąc naleśniki, czy biszkopta.
Otręby pszenne i owsiane są stałym dodatkiem do różnych dań. Dodaję je do zup, które gotuję bez ryżów, makaronów, itp, (lub w b. niewielkich ilościach), do kotletów mielonych, owsianki, ciastek, muffinów , ciast owocowych i czego tam jeszcze nie pomnę. Ważne jest by stale dostarczać błonnika organizmowi, co pomaga, jak wiesz, w trawieniu etc. W moich przepisach znajdziesz przepis na muffiny bogatoresztkowe który przewiduje użycie otrębów. Do swoich wypieków używam dośc mało cukru, często zastępuję go ksylitolem i staram się dodawać otręby, nawet jesli ich nie ma w przepisie ( zastępuję łyżkę mąki łyżką otrąb). Skrobię kukurydzianą możesz wykorzystać zamiast skrobi ziemniaczanej. A dieta selektywna (białkowa, tłuszczowa, czy niskoweglowodanowa) to zawsze duży stres dla organizmu, który musi się dostosować do "nowości" w żywieniu. Proponuję jeść mniej i częściej, nie do syta i często popijać wodę. Warzywa gotować al dente i sprawdzić indeks glikemiczny dla różnych surowców roślinnych. Jeść te o najniższym IG, poniżej 50. Na koniec, ruszyć tyłek i wyprowadzić kijki na spacer (nordic walking). To działa powoli, ale działa! Pozdrawiam i życzę powodzenia.
przepis na ciastka i choć w orginalnym nie ma otrębów ja ich dodaje sporo i za to mniej mąki do tego ziarna słonecznika, pestki dyni i jest pychota
Składniki na ciasteczka owsiane
250 g płatków owsianych,
0,5 szklanki mąki,
2-3 jajka,
100 g masła,
60 g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
sól.
Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy płatki owsiane i smażymy je do momentu aż się zarumienią. Płatki posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy aż cukier się stopi. Po wyjęciu odkładamy masę do miseczki.
Przygotowujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wymieszane składniki wsypujemy do miski z płatkami owsianymi. Dodajemy rozbełtane jajka i dokładnie mieszamy.
Masę wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Masę przyciskamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy przez papier tak, aby ciasto miało w każdym miejscu jednakową grubość. Szklanką „odcinamy” ciastka owsiane od masy i wykładamy je na wysmarowanej masłem blasze.
Miałam zamiar przejść na Dukana. Kupiłam więc na zapas skrobię kukurydzianą i otręby pszenne i owsiane. Może macie ciekawe przepisy z ich udziałem?
Witaj tu znajdziej przepisy z tej diety wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=296
Ja znam te przepisy. Chodziło mi raczej o przepisy inne to znaczy bez ograniczeń z tej diety, Np, używanie cukru zamiast słodzika , zamiast mąslanki mleka idt.
Rozumiem, tu niestety nie pomogę. Pozdrawiam!
Ja też pozdrawiam i dziekuję za dobre chęci.
Laugasel, ja nie na temat, ale tak, jak kiedyś kibicowałabym Ci w tej diecie, tak teraz bardzo bardzo zachęcam Cię, byś nie zaczynała z Dukanem.
To nie jest zdrowa dieta. Owszem, efekty są oszałamiające, ale nawet jeśli przejdziesz wszystkie fazy, to jeśli nie będą w Twojej diecie do końca życia przeważać białka - waga wróci. A spożywanie protein przez tak długi czas wykańcza organizm. Zresztą każde monotonne pożywienie nie jest korzystne. Ludzki organizm potrzebuje przecież i białka, i tłuszczy, i węglowodanów. Wyeliminowanie któregoś z nich zaburza równowagę.
Też byłam na Dukanie i nie dałabym sobie wtedy przegadać, że robię źle. Do czasu wystąpienia objawów zakwaszenia organizmu i niezbyt dobrych wyników.
Z calego serca polecam Ci dietę rozdzielną. Schudniesz wolniej, ale zdrowo. Ale decyzja należy do Ciebie.
Pozdrawiam.
A co to za dieta rozdzielna?
Ja też doszlam do wniosku ,że z niej zrezygnuję,ale muszę wykorzystać to co nakupiłam. W sumie to mączne rzeczy zle na mnie wpływają, a szczególnie pieczone w domu. A chce się czasami przecież.
Dieta rozdzielna to dieta polegająca na niełączeniu podczas jednego posiłku węglowodanów z białkami. Czyli przykładowo możesz zjeść kromkę chleba (najlepiej pełnoziarnistego) posmarowanego cieniutko masłem z pomidorem albo pełnotłustym serem (pow. 45% tł.), ale nie możesz zjeść chleba z wędliną. Lub na obiad ziemniaki z surówką ale bez mięsa, lub mięso z surówką bez ziemniaków. W necie znajdziesz informacje na temat tej diety. Po posiłkach czujesz się lekko i pełna energii. Białka i węglowodany trawione są w inny sposób, stąd to rozdzelenie. Co ważne - w tej diecie można jeść wszystko, łącznie z warzywami i owocami a także orzechy itp. Nie ma takiego reżimu jak przy Dukanie i co więcej, dostarczasz organizmowi wsyzstkiego, czego potrzebuje.
A co do tych "zapasów". Jeśli skrobia kukurydziana to to samo co mąka kukurydziana, to zastępuj mąkę prszenną tą mąką. Otręby możesz zużyć np do kotletów mielonych zamiast bułki tartej (w moich przepisach znajdziesz taki mielony), albo robić sobie "musli" z otrębów owsianych (mi pszenne nie smakują). Otręby + to co lubisz (orzechy, rodzynki, owoce, daktyle) zalać mlekiem i poczekać az napęcznieje. Bardzo dobre. Albo jogurt z otrębami. Też jest bardzo dobry i na długo hamuje głód.
Pozdrawiam!
otręby dodaje np do zagęszczenia sosu, do kotletów mielonych zamiast tartej bułki, do owsianki , do ciasteczek,dod pieczenia swojego chleba, do jogurtów. znikną szybko!
A jakie ciasteczka i chleb? Możesz podać przepis? Myślę ,że skrobię kukurydzianą zużyje do kisieli i budyni zamiast mąki ziemniaczanej. A twoje pomysły bardzo mi się podobają. Dziękuję bardzo za nie.
Możesz je wykorzystać nie stosując Dukana.
Podaję linki do przepisów z wykorzystaniem otrębów (KLIK), a skrobię kukurydzianą możesz spokojnie mieszać ze zwykłą mąką, robiąc naleśniki, czy biszkopta.
Dzięki. To popróbujemy .
Otręby pszenne i owsiane są stałym dodatkiem do różnych dań. Dodaję je do zup, które gotuję bez ryżów, makaronów, itp, (lub w b. niewielkich ilościach), do kotletów mielonych, owsianki, ciastek, muffinów , ciast owocowych i czego tam jeszcze nie pomnę. Ważne jest by stale dostarczać błonnika organizmowi, co pomaga, jak wiesz, w trawieniu etc. W moich przepisach znajdziesz przepis na muffiny bogatoresztkowe który przewiduje użycie otrębów. Do swoich wypieków używam dośc mało cukru, często zastępuję go ksylitolem i staram się dodawać otręby, nawet jesli ich nie ma w przepisie ( zastępuję łyżkę mąki łyżką otrąb). Skrobię kukurydzianą możesz wykorzystać zamiast skrobi ziemniaczanej.
A dieta selektywna (białkowa, tłuszczowa, czy niskoweglowodanowa) to zawsze duży stres dla organizmu, który musi się dostosować do "nowości" w żywieniu. Proponuję jeść mniej i częściej, nie do syta i często popijać wodę. Warzywa gotować al dente i sprawdzić indeks glikemiczny dla różnych surowców roślinnych. Jeść te o najniższym IG, poniżej 50. Na koniec, ruszyć tyłek i wyprowadzić kijki na spacer (nordic walking). To działa powoli, ale działa! Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Dziękuję za wszystkie rady. Ze wszystkimi się zgadzam w stu procentach.
przepis na ciastka i choć w orginalnym nie ma otrębów ja ich dodaje sporo i za to mniej mąki
do tego ziarna słonecznika, pestki dyni i jest pychota
Składniki na ciasteczka owsiane
Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy płatki owsiane i smażymy je do momentu aż się zarumienią. Płatki posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy aż cukier się stopi. Po wyjęciu odkładamy masę do miseczki.
Przygotowujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wymieszane składniki wsypujemy do miski z płatkami owsianymi. Dodajemy rozbełtane jajka i dokładnie mieszamy.
Masę wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Masę przyciskamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy przez papier tak, aby ciasto miało w każdym miejscu jednakową grubość. Szklanką „odcinamy” ciastka owsiane od masy i wykładamy je na wysmarowanej masłem blasze.
http://wielkiezarcie.com/recipe66121.html