Witam. Planuje zrobić ciastka 'Amerykanki' i natknęłam się na mały problem. Otóż w przepisie jest "amoniak". Czy można go jakoś zastąpić czy lepiej nie?
Witam, a ja z kolei mam inny problem. Kupiłam amoniak, bo nie mogłam znaleźć sody. Czy mogę dodać go do ciasta z jabłkami? W przepisie mam sodę. Zawsze ciasto mi ciemniało pod wpływem sody, a jak będzie w tym przypadku? Próbować czy lepiej szukać (topornie mi to idzie w tym kraju...) w sklepie?
Pewnie urośnie. Tyle, że nie tylko o "rośnięcie" chodzi. Drożdże, soda, amoniak każde pozostawia swój charakterystyczny znak w cieście. Tak jak piszą dziewczyny wyżej. A z apteką pisałem jak najbardziej serio. To jest ta sama soda oczyszczona co w spożywczym: kwaśny wodorowęglan sodu.
Witam. Planuje zrobić ciastka 'Amerykanki' i natknęłam się na mały problem. Otóż w przepisie jest "amoniak". Czy można go jakoś zastąpić czy lepiej nie?
Witam!
Ja amoniak zastępuję sodą
Ale amoniak sprawia ,że ciastka są specyficzne i są bardzo smaczne. Jedynie brzydko pachnie podczas pieczenie.Od sody ciasto ciemnieje często.
Podzielam Twoje zdanie. Dzięki niemu ciastka i ciasta są kruche , mają jakby leciutkie warstwy i rozpływają się w ustach. Soda ani proszek to nie to.
Czyli jeśli dodam sode zamiast amoniaku smak będzie całkiem inny?
a dlaczego nie chcesz dodać amoniaku?? amoniaczki są naprawdę pyszne:)
Problem w tym że chce, tylko mieszkam w Anglii i możliwe jest że tu nie dostane :(
Tak smak, wygląd i konstystencja będą inne.
Na szczęście jest już po problemie. Udało mi się dostać amoniak w polskim sklepie :). Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Życzę udanego wypieku.
Witam, a ja z kolei mam inny problem. Kupiłam amoniak, bo nie mogłam znaleźć sody. Czy mogę dodać go do ciasta z jabłkami? W przepisie mam sodę. Zawsze ciasto mi ciemniało pod wpływem sody, a jak będzie w tym przypadku? Próbować czy lepiej szukać (topornie mi to idzie w tym kraju...) w sklepie?
Jak nie ma w sklepie, spróbuj w aptece.
Jak nie ma w sklepie, spróbuj w aptece.Z
Zastanawiam się, czy mimo, że w składzie napisano "soda", czy mimo tego mogę dodać amoniak? Czy ciasto urośnie?
Jeśli nie, to będę szukać do skutku tej sody... Pozdrawiam
Pewnie urośnie. Tyle, że nie tylko o "rośnięcie" chodzi. Drożdże, soda, amoniak każde pozostawia swój charakterystyczny znak w cieście. Tak jak piszą dziewczyny wyżej. A z apteką pisałem jak najbardziej serio. To jest ta sama soda oczyszczona co w spożywczym: kwaśny wodorowęglan sodu.
Może to najgłupsze pytanie na forum , ale się odważę. Najwyżej padnę ze wstydu. Ostatnio słyszałam ,ze amoniak jest szkodliwy . Więc jak to z nim w końcu jest? Ja znalazłam taką stronkę http://azoty.tarnow.pl/media/documents/kchsn_9_amoniak_bezwodny.pdfhttp://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4173