Forum

Kuchenne porady

Amoniak

  • Autor: Makivicious Data: 2011-05-31 12:00:09

    Witam. Planuje zrobić ciastka 'Amerykanki' i natknęłam się na mały problem. Otóż w przepisie jest "amoniak". Czy można go jakoś zastąpić czy lepiej nie?

  • Autor: lalasek Data: 2011-05-31 12:10:10

    Witam!
    Ja amoniak zastępuję sodą

  • Autor: Laugasel Data: 2011-05-31 13:37:19

    Ale amoniak sprawia ,że ciastka są specyficzne i są bardzo smaczne. Jedynie brzydko pachnie podczas pieczenie.Od sody ciasto ciemnieje często.

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-05-31 14:34:20

    Podzielam Twoje zdanie. Dzięki niemu ciastka i ciasta są kruche , mają jakby leciutkie warstwy i rozpływają się w ustach. Soda ani proszek to nie to.

  • Autor: Makivicious Data: 2011-05-31 15:52:29

    Czyli jeśli dodam sode zamiast amoniaku smak będzie całkiem inny?

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2011-05-31 18:50:27

    a dlaczego nie chcesz dodać amoniaku?? amoniaczki są naprawdę pyszne:)

  • Autor: Makivicious Data: 2011-05-31 19:19:06

    Problem w tym że chce, tylko mieszkam w Anglii i możliwe jest że tu nie dostane :(

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-05-31 21:22:44

    Tak smak, wygląd i konstystencja będą inne.

  • Autor: Makivicious Data: 2011-06-01 21:11:18

    Na szczęście jest już po problemie. Udało mi się dostać amoniak w polskim sklepie :). Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

  • Autor: Laugasel Data: 2011-06-02 09:48:33

    Życzę udanego wypieku.

  • Autor: casalinga_ Data: 2011-06-08 18:35:43

    Witam, a ja z kolei mam inny problem. Kupiłam amoniak, bo nie mogłam znaleźć sody. Czy mogę dodać go do ciasta z jabłkami? W przepisie mam sodę. Zawsze ciasto mi ciemniało pod wpływem sody, a jak będzie w tym przypadku? Próbować czy lepiej szukać (topornie mi to idzie w tym kraju...) w sklepie?

  • Autor: jareksz Data: 2011-06-09 07:10:32

    Jak nie ma w sklepie, spróbuj w aptece.

  • Autor: casalinga_ Data: 2011-06-09 12:42:07

    Jak nie ma w sklepie, spróbuj w aptece.Z

    Zastanawiam się, czy mimo, że w składzie napisano "soda", czy mimo tego mogę dodać amoniak? Czy ciasto urośnie?

    Jeśli nie, to będę szukać do skutku tej sody... Pozdrawiam

  • Autor: jareksz Data: 2011-06-09 13:09:57

    Pewnie urośnie. Tyle, że nie tylko o "rośnięcie" chodzi. Drożdże, soda, amoniak każde pozostawia swój charakterystyczny znak w cieście. Tak jak piszą dziewczyny wyżej. A z apteką pisałem jak najbardziej serio. To jest ta sama soda oczyszczona co w spożywczym: kwaśny wodorowęglan sodu.

  • Autor: Laugasel Data: 2011-06-09 08:32:29

    Może to najgłupsze pytanie na forum , ale się odważę. Najwyżej padnę ze wstydu. Ostatnio słyszałam ,ze amoniak jest szkodliwy . Więc jak to z nim w końcu jest? Ja znalazłam taką stronkę http://azoty.tarnow.pl/media/documents/kchsn_9_amoniak_bezwodny.pdfhttp://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4173

Przejdź do pełnej wersji serwisu