Forum

Kuchenne porady

Do wielbicieli kociołków :)

  • Autor: edziakalitowa Data: 2011-06-01 07:35:56

    Który kociołek lepszy żeliwny czy emaliowany ?

  • Autor: BlackOnion Data: 2011-06-01 10:42:50

    Oczywiście , że żeliwny - choć nieco więcej trudności z myciem :)
    W żeliwnym kociołku - ze względu na rodzaj materiału i jego grubość zupełnie inaczej odbywa sie proces gotowania niż w emaliowanym garnku.
    No i dodatkowy bonus - nie ma odprysków emalii....

  • Autor: Zdzisław Data: 2011-06-01 13:06:15

    Jest kociołek żeliwny szary, jest i żeliwny emaliowany.
    Lepszy ten emaliowany, chociaż sporo droższy ale łatwy w utrzymaniu czystości i wygląda bardziej apetycznie.
    Najlepszy byłby pobielany ale chyba już teraz nie ma speców od tego. http://allegro.pl/emaliowany-kociolek-zeliwny-7-l-super-jakosc-i1644408732.html

  • Autor: Satina Data: 2011-06-01 14:01:04

    Żeliwny emaliowany zdecydowanie. Drogi, ale warto:)

  • Autor: aleksa.ndra.n Data: 2013-06-28 17:25:14

    Ja do wszelakich naczyń od kociołków po brytfanny żeliwne podchodzę jak do inwestycji: są drogie, ale przy umiejętnym ich użytkowaniu, starczą nam na zawsze, ! ;)

  • Autor: bosta Data: 2011-06-08 15:13:02

    Ja mam i polecam żeliwny emaliowany.

  • Autor: inka21 Data: 2011-06-12 11:09:11

    a ja mam żeliwny nie emaliowany, daje niepowtarzalny aromat potrawie, wbrew pozorom nic do niego nie przywiera, utrzymanie czystości to żaden kłopot- wystarczy wlać gorącej wody , dodac płynu do naczyń, mam tez specjaną szczoteczkę - taka najzwyklejszą do paznokci, ale przeznaczona jest tylko dla kociołka- nią po chwili odstania wody z płynem w kociołku zaczynam szorowanie- oto cała filozofia, druga wersja mycia gara- jesli nadal palisz ognisko , wystarczy zimna woda + płyn do naczyń, wstawiasz na ognisko, podgrzewasz, myjesz, polecam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu