Forum

Gawędy o jedzeniu

napoj orzezwiajacy

  • Autor: kasia146 Data: 2011-06-01 13:12:49

    Robi sie coraz bardziej upalnie u nas dzisiaj bylo prawie 30 stopni i w zwiazku z tym trzeba sie jakos ratowac czy macie jakies swoje(moga byc cudze) sprawdzone przepisy na napoje orzezwiajace lub herbatke na zimno?

  • Autor: kokarda Data: 2011-06-01 13:23:45

    zimna, zielona herbata (parzona niedlugo aby nie zgorzkniała) z plasterem cytryny
    woda niegazowana + mięta + plaster cytryny + kostki lodu
    zimne zsiadłe mleko lub kefir

  • Autor: jareksz Data: 2011-06-01 13:24:42

    kwas chlebowy

  • Autor: nata30 Data: 2011-06-01 13:55:24

    Ale bym się napiła....

  • Autor: jolka60 Data: 2011-06-01 14:11:36

    Ubiegłeś mnie.
    Dodam jeszcze-serwatka (mozna wrzucić do niej gałązke kopru,na kilka godzin)-super smaczna.
    Znany swego czasu,a i do dziś produkowany "Podpiwek".
    Oczywiście kompoty,można dorzucić miętę,najlepiej do już ugotowanego,gorącego.
    Czasem też robię taki napój-świeżo starty imbir zaparzam,schładzam,po przecedzeniu dodaję sok z cytryny i wodę mineralną ,dosładzam lekko do smaku.

  • Autor: jareksz Data: 2011-06-01 14:12:53

    O właśnie, kompot z rabarbaru. Nierozerwalnie związany z letnimi upałami.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-06-01 15:12:29

    Mam rabarbar i gotowałąm już z niego kompot w tym roku.Czasem dorzucam trochę truskawek.

  • Autor: jareksz Data: 2011-06-02 12:18:11

    No to przebijam: dwa razy wielki gar już w tym roku zrobiłem. Myślałem, że przesadziłem z ilością ale o dziwo dzieci, raczej preferujące coca-colę, dały radę. Spróbuję z truskawkami, bo wcześniej dawałem słodkie jabłka ale chyba od nich taki trochę "zawiesisty" się kompot robi. Tylko ten rabarbar latoś nie obrodził. Prawie nie ma i droższy od truskawek.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-06-02 13:49:21

    U mnie jest rabarbar,ale za jeden krzak za póżno się wzięłam i zdazył wybić w pędy Razem mam ich trzy i,jak na razie,to wystarczy.Chociaż-muszę poczytać jeszcze kiedyś na jego temat.Wiem,że jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako naturalny konserwant.Jednocześnie to,co mnie powstrzymuje od częstszego używania to zawartość szczawianó,a "wytrącania"ich np kredą nie próbowałam.

  • Autor: Satina Data: 2011-06-01 14:00:03

    Woda mineralna plus cukier plus sok z swiezo wycisnietej cytryny i limonki :) Mm chłodzi i gasi pragnienie

  • Autor: Kluko Data: 2011-06-01 14:15:40

    Ja polecam podpiwek prosto z lodówki! Rewelacyjnie gasi pragnienie i orzeźwia.
    Polecam również koktajl cytrynowo-pietruszkowy . Ma ciekawy smak (jedynie proponowałbym do blendera wrzucić kilka kostek lodu i resztę składników - pietruszka łatwiej sie miażdży :) ).

  • Autor: jolka60 Data: 2011-06-01 15:15:17

    U mnie w domu rodzinnym zazwyczaj był podpiwek prosto....z piwnicy.
    Przychodziło do nas wiele osób do pracy w polu i pamiętam,jakim cieszył się powodzeniem (ilości prawie hurtowe),oprócz tego zsiadłe mleko (gęste,jak galareta) i kompoty.

  • Autor: Kluko Data: 2011-06-02 10:24:44

    Ja właśnie pamiętam podpiwek u mojej babci, która robiła go na spędy rodzinne. Butelkowała je w takich starych butelkach z korkami na takich drucikach. Trzeba było uderzyć brzegiem dłoni, żeby korek odskoczył. Cała frajda była jak się wyciągało  te butelki z komórki. Mimo, że babcia miała tego narobione kilka skrzynek, to zawsze wszystko schodziło na pniu :)

  • Autor: jolka60 Data: 2011-06-02 10:38:55

    Teraz niezbyt czesto spotyka sie podpiwek w sklepach,ale jeszcze bodajże 3 firmy je produkuja,m.in Delecta.Mozna zrobić i z kawy zbozowej (przepisy są w necie0.Może spróbuję w tym roku?

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-06-01 18:40:49

    1,5 litra zimnej wody mineralnej niegazowanej, 1 łyżka syropu miętowego, 4 plastry cytryny.
    Bardzo orzeźwiający napój, polecam:)

  • Autor: Zośka Data: 2011-06-01 20:39:03

    Gdzie można kupić taki syrop miętowy?

  • Autor: Olciaa Data: 2011-06-02 11:03:30

    w większych marketach :)

    widziałam w REAL i Kaufland

  • Autor: Olciaa Data: 2011-06-02 11:07:05

    ja zaparzam rano cały dzbanek mięty,jak ostygnie wstawiam do lodówki.
    uwielbiam taką zimna herbatę miętową,najlepiej jeszcze z kostkami lodu


    zwykła herbata zaparzona w dzbanku,lekko osłodzona z dodatkiem soku z cytryny i schłodzona w lodówce także gasi pragnienie i orzeźwia

    z dzieciństwa pamiętam kompoty mojej mamy,truskawkowe,jabłkowe,brzoskwiniowe,mmmmm

    u mnie teraz na topie jest sok z różowych grejpfrutów schłodozny w lodówce

  • Autor: basiaaa Data: 2011-06-02 17:03:34

    Ja jestem za chłodną miętową herbatką i maślanką .

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-06-02 21:38:57

    a ja za wodą z kostka lodu cytryną i mięta

  • Autor: till Data: 2011-06-02 22:00:02

    http://wielkiezarcie.com/recipe23366.html

  • Autor: jolka60 Data: 2011-06-03 00:45:24

    O,to bardzo podobna do tej,co ja robie,tylko,ze najpierw zaparzam imbir w niewielkiej ilosci wody.

  • Autor: jareksz Data: 2011-06-03 07:06:15

    Jeszcze przypomniał mi się sok z brzozy. Brzozy to nawet mam za oknem ale nie będę uprawiał kłusownictwa brzozowego, kupiłem w sklepie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu