Forum

Rodzice i Maluchy czyli WuŻecikowe pogaduchy

Książki o wychowaniu

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-06-02 10:18:23

Witam. Jakie książki o wychowaniu dzieci polecacie (takie od roku w zwyż)? Z chęcią poczytam w wolnej chwili.

Dopisano 11-06-02 11:30:28:

Oczywiście "wzwyż" ;)

• Autor: caroline1983 Data: 2011-06-02 11:46:42

Ostatnio wpadła mi w ręce książka "Moje dziecko" Doroty Zawadzkiej (superniania).

Jest to pozycja dwutomowa. Częśc pierwsza dotyczy dzieci do 6 roku żecia, część druga od 6 wzwyż. Bardzo dobrze się ją czyta. Jeśli ktoś szuka recept na konkretne zachowania to może się poczuć rozczarowany. Książka nie mówi co należy robić w konkretnym przypadku, wskazuje tylko na co należy zwrócić uwagę.

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-06-02 12:54:17

No cóż... ja nie znoszę Zawadzkiej, działa na mnie najeżająco :) A jej ostatni program o edukacji doprowadza mnie - nauczyciela do szału! Ta kobieta nie ma bladego pojęcia o szkole i o pracy w szkole!!! Nie ma pojęcia o pracy z młodzieżą, o młodzieży i ich problemach oraz problemach nauczycieli. Zrobiła program w rodzaju MŁOT NA CZAROWNICE - naucza - poucza, na wszystko ma rozwiązanie, nie mając wiedzy na ten temat. Mądrala - teoretyk. Nie dziwię się, że w tej książce nie ma żadnych recept, ale myślę, że wiele pretensji i oskarżeń.

Niedawno wpadły mi w ręce książki Tracy Hogg (przesłała mi jedna miła forumowiczka) :) Są świetne. Książek Gordona nie polecam, choć to światowej sławy pisarz - jego książki "Wychowanie bez porażek" i "Wychowanie bez porażek w szkole" skazane są w praktyce na porażki - mentalność ludzi w Polsce jest jednak inna niż w USA.
    Fajna książka dla matek, które spodziewają się dziecka to "W oczekiwaniu na dziecko", fajnie się też czyta "Dzieciozmagania", ale mniej konkretne informacje tam są. 

• Autor: darai Data: 2011-06-02 13:03:34

Gordona polecam mimo wszystko. Co do pani Zawadzkiej...cóż, w pełni się zgadzam.

• Autor: darai Data: 2011-06-02 13:01:23

"Jak mówić, zeby dzieci nas słuchały, jak słuchać, żeby dzieci do nas mówiły"," Rodzeństwo bez rywalizacji"- A. Faber, E. Mazlish, "Jak kochać dziecko Prawo dziecka do szacunku"

Dopisano 11-06-02 13:16:25:

Ponadto polecam Śliwerskiego, Key Allen i prace Montessori.

Dopisano 11-06-02 13:18:01:

"Jak kochać dziecko Prawo dziecka do szacunku" oczywiście J. Korczaka. Przeglądarka "zjada" mi posty w polowie :(

• Autor: stokrotka390 Data: 2011-06-02 13:10:16

ja polecam "Dzieci i wychowanie" James C. Dobson, oraz inne jego ksiazki, rowniez te o zyciu w rodzinie, bo dzieci sa przeciez jej czescia, pozdrawiam...

• Autor: anboku Data: 2011-06-02 15:13:47

Dla ciut starszych- "Z dzieckiem w świat wartości" Elżbieta Olszewska i Irena Koźmińska. 

• Autor: darai Data: 2011-06-02 15:27:20

Nie znam tej książki ale chętnie przeczytam. Dziękuję za podpowiedź :)

• Autor: abiola Data: 2011-06-03 10:54:02

ja mam w posiadaniu "Język dwulatka"Tracy Hogg no taka sobie nic nadzwyczajnego
    i Zawadzkiej "super tata" powiem szczerze że oglądnęłam tylko kilka pierwszych stron i stwierdziłam że się będzie miało co kurzyć na pólce... w sumie d,co do wychowania to książki i tak nie wiele mają do rzeczywistości bo kazda z naszych pociech to indywidualista i potrzebuje dostosowanego do własnych potrzeb "programu" ksiązka tylko może nakierować

• Autor: Shanna Data: 2011-06-05 08:51:32

Tracy Hogg - polecam.
    Ponadto: G.Thomas - Wychowanie bez porazek

Przejdź do pełnej wersji serwisu