Forum

Kuchenne porady

Masa z kremówki

• Autor: punca Data: 2011-06-04 17:46:33

Znalazłam w moim zeszycie przepis na krem:
    1 budyń śmietankowy ugotować,wystudzić,śmieana 30%-500ml ubić z cukrem,a potem dodawać zimny budyń i ucierać.
    Nie pamiętam z kąd ten przepis mam,a chciałabym go dać na biszkpt,a na to truskawki i galaretkę.
    Zastanawiam się czy ten krem tak podany nie zrobi się rzadki i pod truskawki będzie dobry?
    Robił go ktoś? 

• Autor: Wkn Data: 2011-06-08 21:05:06

Dopiero dziś zauważyłam Twój post.
    Pyszne są kremy na budyniu i bitej śmietanie. Konsystencję można kontrolować, gotując budyń w mniejszej lub większej ilości mleka. Przepis na pewno się uda, jeśli ugotujesz budyń w połowie płynu :) Ciasto z taką masą podajemy oczywiście mocno schłodzone.
    Ja bym jednak zrezygnowała z galaretki, tylko nałożyłabym masę śmietanowo-budyniową na biszkopt (ze zdjętą skórką) i ułożyłabym na wierzchu truskawki. Całość podałabym po krótkim schłodzeniu, posypaną cukrem pudrem :)

• Autor: punca Data: 2011-06-09 06:11:05

Dziękuję,tak też zrobiłam,budyń ugotowałam w mniejszej ilości mleka,masa pycha,ale dałam galaretkę i jak już chcieliśmy jeść to przy krojeniu masa się rozpływała,trudno,ciasto trzeba zjeść,następnym razem wykąbinuję cośinnego niż galaretka.

• Autor: daga26 Data: 2011-06-09 08:18:50

a co to znaczy ze zdjeta skorka??:)

• Autor: Wkn Data: 2011-06-09 09:12:21

Wierzch biszkopta należy zeskrobać, aby masa lepiej się przyczepiła do ciasta. Jeśli nie zdejmiemy skórki, ciasto będzie wyglądać mniej apetycznie, a masa będzie odpadać przy krojeniu.
    Oczywiście ten zabieg nie jest obowiązkowy, ale wierzcie mi - warto :)

• Autor: daga26 Data: 2011-06-09 09:17:11

aaa ok , dzieki :)

• Autor: vanessa862 Data: 2011-06-09 12:21:36

Zawsze ściągam tą skórkę z biszkoptu. Obojętnie czy daje krem, kremówkę czy galaretkę. Wszystko się trzyma i są ładne kawałki.

• Autor: franuś Data: 2011-06-24 23:07:30

Można biszkopt odwrócić dnem do góry, jest szybciej.

Przejdź do pełnej wersji serwisu