Gdy smaże omlet np. na kolacje, to dodaje do niego bułkę tartą. Żeby omlet był puszysty, trzeba dodać conajmniej 3 łyżki bułki tartej. 2 jajka wystarczą na 1, lub 2 osoby!
Dopisano 11-06-04 21:07:11:
Chciałabym wiedzieć, co o tym myślicie i jak wam to smakuje:)
Karima3,a o co Ci konkretnie chodzi z tym omletem? potrzebujesz porady? czy chciałaś podzielić się radą że do omletu dajesz bułkę tartą? Powinnaś taką uwagę wpisać pod swoim przepisem na omlet, wystarczy edytować przepis lub wpisać w dyskusji.:) Pozdrawiam.
Nie uznaję żadnych wersji wzbogacających ( np. mąka czy bułka). Uważam ,że nie powinien się już tak nazywać, bo to nie babka, placek czy naleśnik. Dla mnie omlet to 3 jaja bardzo mocno ubite z dodatkiem szczypty soli i smażone na klarowanym maśle. Farsz to już odrębny temat. Usmażyć kilka omletów to już wydatek, ale na tym m.in polega szlachetność tej potrawy, że nie robi się jej codziennie.
Omlet ma być omletem , i robi się go z jajek . Chyba że ma to być wariacja na temat omletu - wtedy zgodzę się na dodatkowe składniki / nie mam na myśli farszu / .
Omlet biszkoptowy też jest jak najbardziej omletem. Dwa żółtka oddzielamy od białek, mieszamy z dwiema łyżkami mąki i dwiema łyżkami mleka, lekko solimy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Natychmiast smażymy na klarowanym maśle. Podajemy na słono lub słodko, jak kto lubi: ze szpinakiem, groszkiem z szynką, konfiturą, etc. Jest pyszny.
omet robie z z samych 2 jajek + sól pieprz,zioła, a rozbetane jjaja smaże na maśle z jednej strony ** czasami dodaje łyżeczkę otrąb- aby był bardziej syty, kiedyt wiem, że kolejny posiłek będzie nieprędko ), z bułka tartą nie probowaam i jakoś mnie nie przekonuje taka opcja;)
Gdy smaże omlet np. na kolacje, to dodaje do niego bułkę tartą. Żeby omlet był puszysty, trzeba dodać conajmniej 3 łyżki bułki tartej. 2 jajka wystarczą na 1, lub 2 osoby!
Dopisano 11-06-04 21:07:11:
Chciałabym wiedzieć, co o tym myślicie i jak wam to smakuje:)Karima3,a o co Ci konkretnie chodzi z tym omletem? potrzebujesz porady? czy chciałaś podzielić się radą że do omletu dajesz bułkę tartą?
Powinnaś taką uwagę wpisać pod swoim przepisem na omlet, wystarczy edytować przepis lub wpisać w dyskusji.:)
Pozdrawiam.
Chciałam się poprostu podzielić radą i dowiedziec sie, co o tym sądzicie:)pozdrawiam
to ciekawe,a co w związku z powyższym?
Chce wiedzieć co o tym myślisz i jak ci to smakuje
Nie uznaję żadnych wersji wzbogacających ( np. mąka czy bułka). Uważam ,że nie powinien się już tak nazywać, bo to nie babka, placek czy naleśnik. Dla mnie omlet to 3 jaja bardzo mocno ubite z dodatkiem szczypty soli i smażone na klarowanym maśle. Farsz to już odrębny temat.
Usmażyć kilka omletów to już wydatek, ale na tym m.in polega szlachetność tej potrawy, że nie robi się jej codziennie.
Pysznne i nie jest aż takie drogie znowu....a masz rację nie robi się na co dzień
Omlet ma być omletem , i robi się go z jajek . Chyba że ma to być wariacja na temat omletu - wtedy zgodzę się na dodatkowe składniki / nie mam na myśli farszu / .
niezmuszam was zebyscie jedli to codziennie, chce po prostu dac wam pomysl:)
Omlet biszkoptowy też jest jak najbardziej omletem. Dwa żółtka oddzielamy od białek, mieszamy z dwiema łyżkami mąki i dwiema łyżkami mleka, lekko solimy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Natychmiast smażymy na klarowanym maśle. Podajemy na słono lub słodko, jak kto lubi: ze szpinakiem, groszkiem z szynką, konfiturą, etc. Jest pyszny.
omet robie z z samych 2 jajek + sól pieprz,zioła, a rozbetane jjaja smaże na maśle z jednej strony ** czasami dodaje łyżeczkę otrąb- aby był bardziej syty, kiedyt wiem, że kolejny posiłek będzie nieprędko ), z bułka tartą nie probowaam i jakoś mnie nie przekonuje taka opcja;)