Forum

Gawędy o jedzeniu

omlet

  • Autor: karima3 Data: 2011-06-04 18:05:44

    Gdy smaże omlet np. na kolacje, to dodaje do niego bułkę tartą. Żeby omlet był puszysty, trzeba dodać conajmniej 3 łyżki bułki tartej. 2 jajka wystarczą na 1, lub 2 osoby!

    Dopisano 11-06-04 21:07:11:

    Chciałabym wiedzieć, co o tym myślicie i jak wam to smakuje:)

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-06-04 18:47:34

    Karima3,a o co Ci konkretnie chodzi z tym omletem? potrzebujesz porady? czy chciałaś podzielić się radą że do omletu dajesz bułkę tartą?
    Powinnaś taką uwagę wpisać pod swoim przepisem na omlet, wystarczy edytować przepis lub wpisać w dyskusji.:)
    Pozdrawiam.

  • Autor: karima3 Data: 2011-06-04 21:04:12

    Chciałam się poprostu podzielić radą i dowiedziec sie, co o tym sądzicie:)pozdrawiam

  • Autor: Olciaa Data: 2011-06-04 19:17:38

    to ciekawe,a co w związku z powyższym?

  • Autor: karima3 Data: 2011-06-04 21:05:45

    Chce wiedzieć co o tym myślisz i jak ci to smakuje

  • Autor: Alll Data: 2011-06-05 07:40:07

    Nie uznaję żadnych wersji wzbogacających ( np. mąka czy bułka). Uważam ,że nie powinien się już tak nazywać, bo to nie babka, placek czy naleśnik. Dla mnie omlet to 3 jaja bardzo mocno ubite z dodatkiem szczypty soli i smażone na klarowanym maśle. Farsz to już odrębny temat.
    Usmażyć kilka omletów to już wydatek, ale na tym m.in polega szlachetność tej potrawy, że nie robi się jej codziennie.

  • Autor: emeska1974 Data: 2011-06-05 17:29:32

    Pysznne i nie jest aż takie drogie znowu....a masz rację nie robi się na co dzień

  • Autor: guma1 Data: 2011-06-06 15:47:07

    Omlet ma być omletem  , i robi się go z jajek . Chyba że ma to być wariacja na temat omletu - wtedy zgodzę się na dodatkowe składniki / nie mam na myśli farszu / .

  • Autor: karima3 Data: 2011-06-14 16:42:55

    niezmuszam was zebyscie jedli to codziennie, chce po prostu dac wam pomysl:)

  • Autor: TrendCenter Data: 2012-12-07 20:45:59

    Omlet biszkoptowy też jest jak najbardziej omletem. Dwa żółtka oddzielamy od białek, mieszamy z dwiema łyżkami mąki i dwiema łyżkami mleka, lekko solimy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Natychmiast smażymy na klarowanym maśle. Podajemy na słono lub słodko, jak kto lubi: ze szpinakiem, groszkiem z szynką, konfiturą, etc. Jest pyszny. 

  • Autor: agacik33 Data: 2012-12-18 22:53:54

    omet robie z  z samych 2 jajek + sól pieprz,zioła, a  rozbetane jjaja smaże na maśle z jednej strony ** czasami dodaje łyżeczkę otrąb- aby był bardziej syty, kiedyt wiem, że kolejny posiłek będzie nieprędko ), z bułka tartą nie probowaam i jakoś mnie nie przekonuje taka opcja;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu