Forum

Rozmowy wolne i frywolne

4 czerwiec 89

• Autor: spajdermen Data: 2011-06-04 23:18:37

Czy warto było ?
    Czy zostały ideały?
    Czy tak miało być
    kto zrobił na tym najlepszy interes?

• Autor: bahus Data: 2011-06-04 23:35:45

Za dużo wypiłeś?

• Autor: spajdermen Data: 2011-06-04 23:49:41

Zaprezentowałeś się jak zwykle na wysokim poziomie.Picie to raczej Twoja domena,która często się przewija przez to forum niby żartem.

• Autor: bahus Data: 2011-06-05 12:25:01

Zaprezentowałeś się jak zwykle na wysokim poziomie.Picie to raczej Twoja
    domena,która często się przewija przez to forum niby żartem.

Wcale nie żartem. To faktycznie moja domena..

• Autor: Shanna Data: 2011-06-05 08:42:20

to ja odpowiem dosc przewrotnie na ostatnie pytanie. najlepszy interes zrobila telewizja, bo regularnie ma wplywy ze spotow wyborczych;)
    Jako historyk powiem, ze warto bylo. Idealy - to neich kazdy sobie sam odpowie, co dla kogo jest wazne i co/kto jest idealem.

• Autor: Laugasel Data: 2011-06-05 09:25:59

Polacy jak Polacy. Naród romantyków , nasza specjalizacja w całej naszej histori to zrywy, powstania, ba nawet pierwsza konstytucja w Europie. A potem jak zawsze nasze ideały zjada szara codzienność. Do głosu dochodzą zawiść, pazerność i odłożenie naprawy na lepsze czasy. Jak w piosence w Zmiennikach. .... poczekamy, poczekamy, coś być musi do cholery za zakrętem....   A szkoda. To My pierwsi zaczeliśmy walkę z komunizmem, a co pamięta reszta świata.... obalenie muru Berlińskiego jako symbol walki z komunizmem. A poza tym my zawsze za coś przepraszamy resztę, a tak naprawdę to za co??? . Zawsze leziemy każdemu do tyłka , a niby czemu?????  Amerykanie nas mają za głupków całe życie, a gdzie podejrzewają ,ze są więzienia Alkaidy no proszę w Polsce. Pięknie!!!! A oni nam nawet wiz nie znieśli!!!
    A tak naprawdę Polska to piękny kraj z bogatą historią i świetnymi tradycjami, bardzo dobrą kuchnią. Ale zawsze nam brak odwagi na krzyczenie reszcie światu zobaczcie jacy jesteśmy WIELCY. I te durne komplesy ciągle nas zżerają!!!! W czasie komuny moja siostra mieszkała w NRD i powiem Wam ,że oni byli o 100 procent gorsi od nas. Ich chora mentalność ,często przybierała obraz absurdu. Gdy ktoś chciał przesiedlić się do RFN to dopiero zaczynała się jazda!!!! Było wtedy pełno podłośći a człowieka traktowano jako najgorszego zdrajcę komunizmu. Tak było w praktyce. Kiedy ktoś zdobył zgodę na przesiedlenie miał tylko 24 godziny na spakowanie się i won. No u nas to takich jazd nie było!!! Ale Niemcy są cwani, o tym, wolą nie mówić i u nas tylko szukają łatek. A Związek Wypędzonych. Dobrze,że my Polacy nie upominamy się o nasze spalone miasta i wsie, o mordowanie Polaków, Żydów i innych narodowości zamieszkujących nasz kraj przed wojną. Bo ja Żydów żyjących w Polsce przed wojną traktuję jak rodaków. Oj rozpisałam się  i to nie koniecznie na temat. A czy warto było , warto , WARTO i jeszcze raz W A R T O. Ja pamiętam czasy komunizmu i widzę te czasy. Wyobrazcie sobie , że nie było 89 roku. A czy wykorzystaliśmy w pełni naszą szansę , uważam ,ze moglismy o wiele więcej potem zrobić. Na przykład dawna Czechosłowacja, czy nawet Niemcy. Popatrzcie na Białoruś, i pomyślcie,co tam się dzieje. A co z ideałami, najpierw wszyscy mieli jednego wroga i b yło łatwiej , a potem każdy mial inny plan na przyszłość nie koniecznie już tak iidealistyczny i wszystko się poroz.... ło. Do głosu doszła już wspominana zawiść, prywata, pazerność, idt. A czy tak miało być? A jak mogło być inaczej?  A kto zrobił najlepszy interes ...  każdy z nas. Jeden mniej drugi więcej. Każdy z nas moze mieć w domu paszport, może podróżować , decydować o sobie samym.A czy każdy z tego korzysta. Mi osobiście nie zawsze się udawało. Ja raczej jestem taka durnowata idealistka. Szukam dobra w ludziach i często za to dostaję kopniaki.

• Autor: jolka60 Data: 2011-06-12 16:07:24

http://teksty.org/kabaret-elita,gumno-moje-ojczyste,tekst-piosenki

• Autor: kamila258 Data: 2011-06-12 21:09:45

Zaciekawil mnie ten watek. Chcialabym Was zapytac, jak podchodzicie do plotki, ze to wszystko bylo ukartowane? Ze komunizm nie padl, tylko sam sie przeksztalcil. Ze komunisci dogadali sie z niektorymi dzialaczami. Jestem ciekawa Waszej opinii.

• Autor: Laugasel Data: 2011-06-12 21:17:16

Też tak słyszałam. Poważnie.

• Autor: jolka60 Data: 2011-06-12 21:35:11

W takiej formie,jak funkcjonowal,musial z czasem zniknac-pekl,jak nabrzmialy wrzod.Co do dogadania sie,taki byl cel ''okraglego stolu''.
    Tylko tyle-umiemy walczyc i nawet zwyciezac,ale nie umiemy normalnie funkcjonowac jako panstwo niezalezne.Czy to skutek zaborow,czy zabory byly wynikiem naszej nieudolnosci,?(Prawie jak ''co bylo pierwsze-jajko,czy kura'').

Przejdź do pełnej wersji serwisu