Forum

Gawędy o jedzeniu

Kuchnia Polska PWE

• Autor: szakal165 Data: 2011-06-07 22:24:06

Czy ktoś z użytkowników WZ posiada może tę książkę (wydawnictwo PWE)
    http://www.ceneo.pl/78812

http://allegro.pl/kuchnia-polska-pwe-promocja-nowa-tw-kurier-10zl-i1622092589.html

i czy różni się znacząco od tańczych wydań przeróżnych dostępnych na rynku "kuchni polskich" ? Czy cena nie jest zbyt wysoka w stosunku do jakości?

• Autor: mirabelka200377 Data: 2011-06-07 23:21:17

ja nie mam tej książki, ale ostatnio długo zastanawiałam się nad kupnem. No i zrezygnowałam. Piszą w opiniach że jest to wznowienie kuchni polskiej z przed 30 lat. Moja mama ma tą stara chyba z 1979r. Ale miałam w rękach tą nową i to nie to. Zastanawiam się raczej nad zakupem uzywanej z tamtych lat.

• Autor: szakal165 Data: 2011-06-08 13:09:06

a co możesz powiedzieć na temat tej starej wersji? Jakie są różnice w stosunku do tej nowej? Czy obie mają ilustracje, są przejrzyście wydane? Czy różnią się znacząco od tanich kuchni polskich? Nie miałam w ręku tej kuchni, jedynie oglądam na allegro i w sklepach internetowych. Stąd pytam,czy ona się opłaca, bo jest dość droga. Mam tanią kuchnię polską i szczerze, nie powaliła mnie na kolana, nie wiem jakie przepisy powinny być obowiązkowo w tego typu książkach,ale mam wrażenie,że mało w niej rzeczy, jakich szukam- np. serniki, ciasta kruche-tego jest bardzo mało. Mało też np. przepisów na pierogi i innych tego typu potraw.

Chętnie zobaczyłabym choćby 1-2 strony z tej książki, ale nie mam dostępu (małe miasteczko, w księgarni nie mają).

• Autor: mirabelka200377 Data: 2011-06-08 13:43:21

ta stara jest typowa dla początkującej kucharki która mało umie. sa w niej bardzo banalne rzeczy jak np. przepis na kompot, na gotowana kukurydzę czy lane kluski. w tej nowej nie znalazłam przepisów z których korzystam(a przepisałam z mamy wersji). No i jest połowę mniejsza pewnie druk nie ten ale wydaję mi się że jednak jest troche zmieniona.
    napisałaś:
    "nie wiem jakie przepisy powinny być obowiązkowo w tego typu książkach"
    mi się wydaje że to zależy od Twoich potrzeb. Tzn czego jeszcze nie umiesz i co bedziesz gotować czy piec.
    Ja jednak wiecej korzystam z interntu i ze swoich nazbieranych przez lata sprawdzonych przepisów.

• Autor: szakal165 Data: 2011-06-08 14:04:22

generalnie chodzi o to, by było tam wiele przepisów, dobrze i jasno opisanych, z ładnymi zdjęciami,przejrzystymi. Czy w tej książce jest też wiele przepisów?Czy są przepisy świąteczne? (w mojej kuchni tych świątecznych jest bardzo mało) Bo chyba nie ma sensu kupić książkę, skoro nie będzie w niej znaczących róznic pomiędzy tanią wersja kuchni polskiej, jaką już mam (i niespecjalnie korzystam z niej, bo jakoś mało jest interesujących mnie przepisów)

Przejdź do pełnej wersji serwisu