Forum

Kuchenne porady

żelatyna

• Autor: mw1111 Data: 2011-06-12 18:07:19

Bardzo proszę o dokładne wyjaśnienie jak dodawać żelatyne np. do masy aby nie powstały "gluty" zepsułam kolejną masę.

• Autor: hanah30 Data: 2011-06-12 18:23:36

Ja do żelatyny dodaję troszkę zimnej wody, mieszam w tym czasie łyżeczką aż napęcznieje, potem gorącą wodę gdy się rozpuści mieszam aż mocno przestygnie. Dodaję cienkim stumykiem i mieszam energicznie mase lub ubijam mikserem.Dodanie gorącej żelatyny do chłodnej masy spowoduje kluchy, wtedy o ile to możliwe muszę mase rozgrzać razem z żelatyną aż kluchy się rozpuszczą.Myślę że jakoś pomogłam.

• Autor: Laugasel Data: 2011-06-12 18:26:20

Jest żelatyna w listkach i w proszku. Ponoć w listkach jest łatwiejsza, ale mi jakoś ona nie pasuje. Ja zalewam odpowiedznią ilość żelatyny gorącą wodą i rozpuszczam dokładnie. Dla bezpieczeństwa można jeszcze ją przelać przez sitko i to co  na sitku znowu gorącą wodą traktuję. Żelatyna nie może być gorąca , nawet lepiej kiedy jest letnia. Wtedy mieszamy małą ilośc danej masy z żelatyną. Dokładnie wymieszać i dopiero wtedy delikatnie połączyć z resztą masy.
    Mam nadzieję ,że trochę pomogłam.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-06-12 18:45:00

Kiedyś zalewałam  żelatynę zimną wodą żeby napęczniała, dopiero wtedy rozpuszczałam w  wrzącej wodzie lub mleku.Teraz mam inny sposób, wsypuję żelatynę do szklanki, zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 min.
    Potem zaczynam lekko mieszac aż żelatyna się całkowicie rozpuści, studzę do takiej samej temperatury jaki  ma mniej więcej masa i wlewam cienkim strumieniem, mieszając widełkami do piany.Nie mają prawa zrobic się żadne gluty:)

• Autor: mw1111 Data: 2011-06-12 20:06:53

To może dodaję za mało wody np. do 4 łżeczek żelaty ile proponujecie wody (robiłam tiramisu mascarpone i śmietana ubita - bez żółtek i piany z białek)?

• Autor: mw1111 Data: 2011-06-12 20:07:44

pogubiłam litery, przepraszam :)

robiłam taką masę:

* 500 g Mascarpone

* 500 ml kremówki 36%

* 1 szklanka cukru pudru

* 4 łyżeczki żelatyny

• Autor: mw1111 Data: 2011-06-12 20:17:05

kiedyś zepsułam masę jogurtową - nie pamietam z jakiego przepisu.

• Autor: Laugasel Data: 2011-06-12 20:34:57

Wody daje się jak najmniej , ale tak z trzy razy tyle co żelatyna. Po pierwsze żelatyna pęcznieje, a po drugie  przy zbyt małej ilości wody nie uda się dokładnie jej rozpuścić. I zasada najważniejsza, nigdy nie można żelatyny gotować.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-06-12 21:34:57

A kto tak powiedział że nie wolno? Długo nie wolno, ale moment żeby zabulgotało można .W starych książkach kucharskich zawsze się zalecało żelatynę gotowac. Jak robię galaretę z kurczaka lub wieprzową , sypię suchą żelatynę, zamieszam i moment gotuję. Wszystko się super ściska.:)

• Autor: Laugasel Data: 2011-06-13 00:02:03

Każdy ma swoją szkołę.

• Autor: megi65 Data: 2011-06-12 20:52:40

Powinna być odpowiednia proporcja płynu ( mleka , wody , soku ) do żaelatyny .
    Tak jak pisały moje koleżanki wcześniej ....
    Odpowiednio oziebiona ale lejąca żelatyna  i bardzo ważne  trzeba zahartować masę .. czyli parę łyżek  masy do zelatyny , rozmieszać i ta mieszankę wlac do .. kremu masy .
    Gluta nie ma prawa sie zrobić....:)
    Powodzenia w bojach żelatyną .. :) !

• Autor: mw1111 Data: 2011-06-12 22:11:34

Dziękuję wszystkim w nastepny weekend spróbuję powalczyć. Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu