Forum

Gawędy o jedzeniu

Staropolski stół dla urodzinowych gości - MENU?

  • Autor: Martyniak Data: 2011-06-13 17:37:17

    Witam,

    Właśnie szykuję imprezę urodzinową dla narzeczonego.
    Zażyczył sobie stół zastawiony staropolskimi smakołykami.

    Mam kilka pomysłów na fajne dania, jednak proszę Was kochane Żarłoki o rady i pomysły.

    Wymyśliłam już, że postawię dwie michy zasmażanych pierogów (jedne z kapustą i grzybami, drugie z mięsem).

    Do tego bez dwóch zdań - dobrze przyprawiojny tatar.
    Przydałby się również śledzik do dobrze zmrożonej wódeczki. Jak myślicie może śledzik na kilka sposobów- może 2, 3? Na pewno z cebulką w oleju... i jak jeszcze?

    Chcę również zrobić smalczyk, pdany w glinianym garnku, kilka rodzajów świeżego chlebka i obowiązkowo ogórek kiszony.

    Ma być jeszcze bigos z młodej kapusty. I tu pytanie lepiej tylko z młodej czy dodać trochę kiszonej?

    I zastanawiam się jeszcze nad goloneczką najpierw długo gotowaną w warzywach, potem pieczoną na złoto.....

    Chcę zrobić jeszcze deskę serów pleśniowych i pomidorki z mazzarelką (wiem, że to jdło niestaropolskie), ale to już dla siebie i moich kompanekdo winka.

    Czekam na wasze pomysły, co by tu jeszcze i jak...:)

    Pozdrawiam Łakomczuchy!

  • Autor: Rzymianka Data: 2011-06-13 17:46:59

    Kurczak "po polsku" czyli faszerowany / najlepsze małe kurczaki , jeden na dwie osoby/ + młode ziemniaki z koperkirm + sałata "po polsku" czyli ze śmietaną i jajkiem.
    Wędliny domowe.

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-06-13 18:12:03

    Ja bym zrezygnowała z tego tatara( dla bezpieczeństwa swojego i gości)  na rzecz kaszanki z cebulką na ciepło, schabu pieczonego  ze śliwkami i kaczki pieczonej z jabłkami. Bigos polecam z dodatkiem kiszonej kapusty.

  • Autor: agik Data: 2011-06-13 18:26:01

    Dziczyzna :)
    Dania z grzybów leśnych :)
    "Szare" wędliny- pieczony schab, peklowana szynka, pieczona karkówka, biała kiełbasa.
    Coś z chrzanem.
    Ogórki kiszone, marynowane grzybki.

    Deser z poziomkami- tarta, albo poziomki z bitą smietaną.

    Bigos koniecznie z kiszoną kapustą.

    Ta deska serów, to wcale nie taki zły ( w kontekście dań polskich) pomysł- jeśli masz dostęp do polskich serów zagrodowych- to ponoć najnowszy towar eksportowy Polski :)- w Polsce zaczyna się robić doskonałe sery w maleńkich rodzinnych przetwórniach.

    Wiesz, że masa jedzenia Ci zostanie? ;)
    Może zamiast tej golonki- barszczyk z krokietem, albo żurek w chlebie?


  • Autor: Martyniak Data: 2011-06-13 19:07:47

    Dziczyzna :)Dania z grzybów leśnych :)"Szare" wędliny- pieczony
    schab, peklowana szynka, pieczona karkówka, biała kiełbasa.Coś z
    chrzanem.Ogórki kiszone, marynowane grzybki.Deser z poziomkami- tarta,
    albo poziomki z bitą smietaną.Bigos koniecznie z kiszoną kapustą.Ta deska
    serów, to wcale nie taki zły ( w kontekście dań polskich) pomysł-
    jeśli masz dostęp do polskich serów zagrodowych- to ponoć najnowszy
    towar eksportowy Polski :)- w Polsce zaczyna się robić doskonałe sery w
    maleńkich rodzinnych przetwórniach.Wiesz, że masa jedzenia Ci
    zostanie? ;)Może zamiast tej golonki- barszczyk z krokietem, albo żurek w
    chlebie?

    Agik, jak zrobić taką tartę z poziokami?

  • Autor: agik Data: 2011-06-13 22:02:37

    Kruche ciasto posmarowane konfiturą/ dżemem poziomkowym ( truskawkowym), na to poziomki, na wierzch galaretka ( poziomki przetarte, posłodzone, troszkę rozrzedzone wodą+ żelatyna. Może być galaretka z torebki, ale ona ma bardzo chemiczny smak, to już lepsza chyba cytrynowa). Albo dżem, na to śmietankowy budyń ( troszkę sztywniejszy, czyli mniej mleka) i na wierzch poziomki.
    Nie mam przepisu, ja to na czuja robię.

  • Autor: jareksz Data: 2011-06-13 18:37:17

    Sery jak najbardziej staropolskie: z Korycina. Nie wiem, czy to staropolskie ale u nas, oprócz tatara, musowo musi być śledź z jabłkami i cebulą w śmietanie, galaretka z nóżek i szczupak faszerowany. Oraz grzyby marynowane. Bez tego nie ma rodzinnej imprezy:)

  • Autor: Martyniak Data: 2011-06-13 19:06:40

    Te małe kurczaki fajny pomysł (jak przepiórki?) tylko powiem szczerze u mnie w Białymstoku nigdzie takich nie widziałam. Kaszanka jest też Mega pomysłem, znalazłam na WŻ fajny przepis, na taką podsmażaną z cebulką i tą masą faszeruje się cebulę i zapieka.

    Grzybki marynowane- jak mogłam o nich zapomniec?? Mam jeszcze paprykę marynowaną z zeszłorocznyc zapasów. :)

    Jeśli chodzi o sery- macie rację sery korycińskie- MNIAM, przecież są pzeróżne "smaki" choć ja wolę ten najmłodszy i najmniej słony ze świeżym dojrzałym pomidorem. Az mi ślinka cieknie:

    Z tatara nie mogę zrezygnować- bo uwielbiam, mięso oczywiście świeżo zmielone i serwuję w mniejszych porcjach,, żeby długo nie stało na stole.

    A jak idzie ten przepis na śledzie z jabłkiem i cebulą.......??

  • Autor: Martyniak Data: 2011-06-13 19:13:56

    Agik :) Jedzenia na pewno zostanie, jednak planujemy urodziny wraz z poprawinami, także musi starczyć na kolejny dzień, będzie sporo facetów, także jedzenia nigdy za wiele.

    Ale takiego szczupaka faszerowanego to bym zjadła....ale niepotrafię go robić. Co innego nóżki w galarecie, już sobie przypominam ich smak.
    Jej, muszę dobrze zaplanować każdą minute w kuchni na tyle gotowania........

  • Autor: dorotask Data: 2011-06-13 19:48:17

    Nie rezygnuj z tatara , ostatnio jak byłam na imprezie był tatar ( grzybki ,cebulka , ogóreczki ) trzy pełne półmiski ,reszta dla facetów mogła nie istnieć .

  • Autor: jareksz Data: 2011-06-13 21:32:47

    A  jak idzie ten przepis na śledzie z jabłkiem i cebulą.......??


    Ciekawe, nie znalazłem na WŻ przepisu. No więc ja robię tak prymitywnie, teściowa pewnie lepiej doprawia, bo robi oczywiście lepszy. Filety z octu odmaczam trochę w wodzie i mleku obieram z błonki, kroję na romby. Cebulę i jabłko drobno kroję, śmietana, łyżeczka majonezu, pieprz i cukier do smaku. Sól raczej nie jest potrzebna.

  • Autor: janeczka669 Data: 2011-06-15 23:02:08

    http://wielkiezarcie.com/recipe57023.html robię podobnie.

  • Autor: renataz36 Data: 2011-06-13 20:49:05

    MNIAM...

  • Autor: Martyniak Data: 2011-06-14 11:36:58

    MNIAM... a zaprosisz mnie??

    Zapraszam, im więcej gości tym bardziej impreza udana! Pozdrawiam!

  • Autor: falkor Data: 2011-06-14 01:58:15

    Pod żurem to i ja bym się podpisał.

    Piernik. Smaczny i trwały. Ponoć towarzyszył rycerstwu pod Grunwald.

    Bigos zdecydowanie hultajski-ciężki, kapusta mieszana, mięsiwa różniste z przewagą wołowiny, sporo tłuszczu, grzybki suszone i garść takowych śliwek. Ja winem bym go nie podlewał.

    Staropolsko kojarzy mi się pasztet. Choć ponoć mistrzami byli siedemnastowieczni Francuzi.

    O nóżkach w galarecie pisał już Mikołaj Rej.

    A pierogi może z kaszą gryczaną.

    Staropolskie są ogórki. Nie ma lepszego dodatku nad małosolnego ogóreczka.

    Nie wiem, czy karp nie będzie bardziej tradycyjny niż szczupak. W Polsce znany i lubiany już w XIII w.

    Z drobiu stawiałbym na gęś. Jednak raczej pieczoną z jabłkami, niż  czarną. Choć ta druga była przysmakiem z dworskich stołów.

    Chyba, że wolisz polską klasykę: śledź po japońsku, ryba po grecku, barszcz ukraiński, pierogi ruskie a ciasto francuskie.

  • Autor: emeska1974 Data: 2011-06-14 08:17:01

    Jasne - właśnie taki tradycyjny bigos - podpisuję się pod tą opinią.

  • Autor: olusia23 Data: 2011-06-14 06:52:57

    Ze sledzików polecam mój przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe64862.html

    co prawda niekoniecznie na nutę staropolską ale pyszneee :)

    Do bigosu dodałabym trochę kiszonej kapusty. Koniecznie talerz wędlin i kiełbas  - najlepiej swojskich :)

  • Autor: Martyniak Data: 2011-06-14 12:04:18

    Dziękuję wszytskim kochane Żarłoki za pomysły!

    Pomyślę jeszcze o żurku, bo to dobra "zaprawa" dla żołądka przed procentami :) I jeśli zrobię w chlebie, to pozbędę się niechcianych talerzy do zmywania (rzecz się będzie działa na działce).

    Teściowa podpowiedziała mi jeszcze kiszkę ziemniaczaną- przecież to podlasie!

    I fajny pomysł z tą tartą, dziś już widziałam poziomki u babiczek przy spożywczym. Będzie zamiast tortu- z bitą śmietaną:)

    Nie wiem, co zrobię z tym nieszczęsnym tatarem- jeszcze pomyślę, wszyscy odradzają- ale tatar to jest to.....

    Bigos obowiązkowo- taki gotowany i chłodzony kilka dni, z wołowiną, podam w wielkiej drewnianej misie z wielką drewnianą łychą :P, a na wierzchu będzie może palcówka, której każdy będzie mógł sobie kawałek ułamać.

    Dziękuję za pomysły na śledzia- zrobię również.

    Jeśli chodzi o gęś lub kaczkę, boję się, że nie każdemu będzie smakowało. - młodzi ludzi ok 25 lat. Ja osobiście lubię, jednak jest to specyficzny- niemarketowy smak, który nie każdemu może przypaść do gustu, także stawiam na troszeszkę mniej wyrafinowane smaki.

    Dostałam też bimber, taki swojski z oryginalną, ręcznie robiona etykietą- na rozpoczęcie wieczoru w sam raz- oczywiście w niewielkiej ilości:).

    Dziękuję jeszcze raz, co prawda do imprezy jeszcze tydzień, ale menu trzeba ustalić za wczasu.

    Pozdrawiam wszsytkich, opiszę wrażenia!

  • Autor: 100-krotka Data: 2011-06-14 13:17:26

    Pieczonego prosiaka z jabłkiem w pysku nie może zabraknąć
    No i cienka swojska kiełbasa na kiju.
    Z tatara też bym zrezygnowała o tej porze roku.

  • Autor: Martyniak Data: 2011-06-14 13:50:56

    I jeszcze zasololona słoninka mega cienko pokrojona- aż na przezroczysto z cebulą- jako przekąska.....

Przejdź do pełnej wersji serwisu