Witam, macie może jakieś sposoby na przygotowanie botwinki, rzecz jasna oprócz zupy/chłodnika? Można przygotować ją jakoś inaczej, np. w charakterze "warzywa" obiadowego (np. do mięsa)? Widziałam już na WŻ tartę z botwinką, ale szukam jeszcze czegoś innego. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Ja robię botwinkę na ciepło do II dania wg takiego przepisu (nie wiem skąd go mam, chyba z jakiegoś czasopisma): oczyszczoną botwinkę kroję, gotuję trochę, żeby nie była twarda (można też dodać pod koniec pokrojone, obrane jabłko), dodaję soli, pieprzu, cukru i kwasku cytrynowego do smaku przesmażam na oleju pokrojoną cebulkę (nawet taką młodą, ze szczypiorem), dodaję mąki i całość łączę z botwinką ewentualnie doprawiam Całą wiosnę zajadamy się taką obiadową botwinką. W ostatnią sobotę dodałam do tego eksperymentalnie pokrojoną młodą marchewkę - też było bardzo dobre.
Niedawno zadawałam na tym forum podobne pytanie. Z braku podesłania pomysłów poeksperymentowałam sama. Z całą pewnością mogę polecić liście botwiny do gołąbków, zrobioną , jak szpinak i mój smakowy przebój:nizbyt drobno posiekane liście podduszone z odrobiną oliwy, wody, octu balsamicznego i czosnku-do tego grzanka czosnkowa.Często przygotowuję ją również z innymi warzywami na parze jako jarzynkę do rybki na parze, polewam odrobina oleju lnianego i ...pyyycha.
Witam,
macie może jakieś sposoby na przygotowanie botwinki, rzecz jasna oprócz zupy/chłodnika? Można przygotować ją jakoś inaczej, np. w charakterze "warzywa" obiadowego (np. do mięsa)? Widziałam już na WŻ tartę z botwinką, ale szukam jeszcze czegoś innego. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Ostatnio w TV widziałam, że nie pamiętam niestety, w którym programie, że robili gołąbki z udziałem zblanszowanych liści botwinki zamiast z kapusty...
Dopisano 11-06-15 14:02:55:
Coś podobnego to było :D http://przepisy.net/golabki-z-botwinka/Dopisano 11-06-15 20:32:03:
http://wielkiezarcie.com/recipe46114.htmlhttp://mirabelkowy.blogspot.com/2011/06/makaron-z-liscmi-botwinki-i-serem-feta.html
http://www.przepisy.wortale.net/568-Golabki-inaczej.html
Może to: http://wielkiezarcie.com/recipe49485.html, http://wielkiezarcie.com/recipe69015.html,
gdzieś jeszcze widziałam surówkę, jak znajdę podam linka.
Ja robię botwinkę na ciepło do II dania wg takiego przepisu (nie wiem skąd go mam, chyba z jakiegoś czasopisma):
oczyszczoną botwinkę kroję, gotuję trochę, żeby nie była twarda (można też dodać pod koniec pokrojone, obrane jabłko), dodaję soli, pieprzu, cukru i kwasku cytrynowego do smaku
przesmażam na oleju pokrojoną cebulkę (nawet taką młodą, ze szczypiorem), dodaję mąki i całość łączę z botwinką
ewentualnie doprawiam
Całą wiosnę zajadamy się taką obiadową botwinką. W ostatnią sobotę dodałam do tego eksperymentalnie pokrojoną młodą marchewkę - też było bardzo dobre.
http://wielkiezarcie.com/recipe40762.html myślę, że z botwinką będzie miło :)
Niedawno zadawałam na tym forum podobne pytanie. Z braku podesłania pomysłów poeksperymentowałam sama. Z całą pewnością mogę polecić liście botwiny do gołąbków, zrobioną , jak szpinak i mój smakowy przebój:nizbyt drobno posiekane liście podduszone z odrobiną oliwy, wody, octu balsamicznego i czosnku-do tego grzanka czosnkowa.Często przygotowuję ją również z innymi warzywami na parze jako jarzynkę do rybki na parze, polewam odrobina oleju lnianego i ...pyyycha.