Forum

Kuchenne porady

Co z botwinki? Byle nie zupa

  • Autor: babsy Data: 2011-06-15 13:25:17

    Witam,
    macie może jakieś sposoby na przygotowanie botwinki, rzecz jasna oprócz zupy/chłodnika? Można przygotować ją jakoś inaczej, np. w charakterze "warzywa" obiadowego (np. do mięsa)? Widziałam już na WŻ tartę z botwinką, ale szukam jeszcze czegoś innego. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

  • Autor: agulinia Data: 2011-06-15 13:51:30

    Ostatnio w TV widziałam, że nie pamiętam niestety,  w którym programie, że robili gołąbki z udziałem zblanszowanych liści botwinki zamiast z kapusty...

    Dopisano 11-06-15 14:02:55:

    Coś podobnego to było :D http://przepisy.net/golabki-z-botwinka/

    Dopisano 11-06-15 20:32:03:

    http://wielkiezarcie.com/recipe46114.html

    http://mirabelkowy.blogspot.com/2011/06/makaron-z-liscmi-botwinki-i-serem-feta.html

    http://www.przepisy.wortale.net/568-Golabki-inaczej.html

  • Autor: makusia Data: 2011-06-15 14:30:14

    Może to: http://wielkiezarcie.com/recipe49485.html, http://wielkiezarcie.com/recipe69015.html,
    gdzieś jeszcze widziałam surówkę, jak znajdę podam linka.

  • Autor: iwoniak Data: 2011-06-15 20:28:52

    Ja robię botwinkę na ciepło do II dania wg takiego przepisu (nie wiem skąd go mam, chyba z jakiegoś czasopisma):
    oczyszczoną botwinkę kroję, gotuję trochę, żeby nie była twarda (można też dodać pod koniec pokrojone, obrane jabłko), dodaję soli, pieprzu, cukru i kwasku cytrynowego do smaku
    przesmażam na oleju pokrojoną cebulkę (nawet taką młodą, ze szczypiorem), dodaję mąki i całość łączę z botwinką
    ewentualnie doprawiam
    Całą wiosnę zajadamy się taką obiadową botwinką. W ostatnią sobotę dodałam do tego eksperymentalnie pokrojoną młodą marchewkę - też było bardzo dobre.

  • Autor: till Data: 2011-06-15 23:21:23

    http://wielkiezarcie.com/recipe40762.html myślę, że z botwinką będzie miło :)

  • Autor: majolika Data: 2011-06-16 15:46:53

    Niedawno zadawałam na tym forum podobne pytanie. Z braku podesłania pomysłów poeksperymentowałam sama. Z całą pewnością mogę polecić liście botwiny do gołąbków, zrobioną , jak szpinak i mój smakowy przebój:nizbyt drobno posiekane liście podduszone z odrobiną oliwy, wody, octu balsamicznego i czosnku-do tego grzanka czosnkowa.Często przygotowuję ją również z innymi warzywami na parze jako jarzynkę do rybki na parze, polewam odrobina oleju lnianego i ...pyyycha.

Przejdź do pełnej wersji serwisu