Forum

Kuchenne porady

Nalewka brzoskwiniowa.

• Autor: mysha2006 Data: 2011-06-22 14:07:50

Potrzebuję Waszej porady w sprawie nalewki brzoskwiniowej. Jakiś czas temu spisałam sobie na nią przepis ze stronki ale nie umiem już go odnaleźć. Podane tam było, że brzoskwinie przekroić, wypestkować i poukładać w słoiku każdą warstwę zasypać cukrem. Następnie spirytus zmieszany z wodą wlać do słoika, zakręcić i potrząsać aż cukier się rozpuści. Odstawić na 3 miesiące. I tu mam mały problem. Zostawić tak z owocami na te 3 miesiące i dopiero po tym czasie zlać do butelek ??i już gotowe ?? bo w innych przepisach jest podane, że po miesiącu się zlewa i jeszcze odstawia na 2-3 miesiące. Dopiero zaczynam przygodę z nalewkami i potrzebuję pomocy. W kolejce czekają jeszcze przepisy na malinową i jeżynową ( na szczęście w Czechach spirytus tani )

• Autor: mysha2006 Data: 2011-06-23 11:08:42

Dzięki ale te przepisy znalazłam wcześniej, chodziło mi raczej o potwierdzenie czy mogę zostawić owoce na te 3 miesiące.

• Autor: hanah30 Data: 2011-06-24 16:22:30

O ile pamiętam owoce i inne maceruje się w alkoholu 70% napewno a czy trzy miesiące nie jestem pewqna ale wydaje mi sie że tak.Alkohol sam w sobie jest konserwantem,więc tak.W chłodnym miejscu.

• Autor: mysha2006 Data: 2011-06-24 16:45:38

Dziękuję :)

• Autor: makusia Data: 2011-06-24 16:46:56

Z tego co wyczytałam, to owoce po około 3 tygodniach się przecedza, więc z owocami:)W nalewce III, nawet 6 tygodni.

NALEWKA BRZOSKWINIOWA I.

Składniki:
    1 kg brzoskwiń, 0,5 kg cukru, 1 szklanka spirytusu 96 %, 1 litr wódki 40 %, 0,1 litr koniaku,

1 ziarno kardamonu, szczypta cynamonu.

Wykonanie:
    Dojrzałe brzoskwinie umyć, osuszyć w całości włożyć do słoja. Wsypać cukier i zalać alkoholem tak, aby owoce były przykryte w całości. Zostawić w ciepłym, słonecznym miejscu na okres 3 tygodni – wstrząsając słojem co 2-3 dni.
    Następnie nalew zlać znad owoców, przecedzić i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne, chłodne miejsce na okres co najmniej 3 miesięcy.
    Z owoców po zalaniu ich syropem cukrowym uzyskamy smaczny, aromatyczny deser, lub dodatek do ciast lub lodów.
    Deser tylko dla dorosłych!!!

NALEWKA BRZOSKWINIOWA II.

Składniki:
    2 kg dojrzałych brzoskwiń, 1 kg cukru, 0,25 litra spirytusu 96 %, 1 litr wódki 40 %.

Wykonanie:
    Owoce umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Pestki odłożyć. Owoce wrzucić do gąsiorka, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na noc.
    Następnego dnia dodać kilka pestek brzoskwiniowych, zalać wszystką wódką i spirytusem. Gąsiorek szczelnie zamknąć i odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie, często nim potrząsając.
    Po tym okresie zlać płyn, przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy.
    Pozostałe brzoskwinie można użyć jako dodatek do różnych deserów.

NALEWKA BRZOSKWINIOWA III.

Składniki:
    1 kg bardzo dojrzałych brzoskwiń, 0,2 kg cukru, 1 łyżka stołowa płynnego miodu, 2 goździki
    6 - 8 pestek brzoskwiniowych, 0,25 litra spirytusu 96%, 0,25 litra wody.

Wykonanie:
    Brzoskwinie przepołowić, wyjąć pestki. Owoce pokroić drobno, włożyć do słoja, dodać miód, goździki, pestki brzoskwiniowe (wyjęte z twardej łupiny i lekko rozgniecione) oraz spirytus. Naczynie szczelnie zamknąć i trzymać w ciemnym i ciepłym pomieszczeniu 4 – 6 tygodni, od czasu do czasu potrząsając słojem. Po tym okresie płyn zlać znad owoców, owoce wycisnąć i połączyć sok z nalewem, przefiltrować przez bibułę. Sporządzić syrop z cukru i wody. Do gorącego syropu wlać nalew, dokładnie wymieszać, jeszcze raz przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.
    *źródło potrawy regionalne.pl

Przejdź do pełnej wersji serwisu