Potrzebuję Waszej porady w sprawie nalewki brzoskwiniowej. Jakiś czas temu spisałam sobie na nią przepis ze stronki ale nie umiem już go odnaleźć. Podane tam było, że brzoskwinie przekroić, wypestkować i poukładać w słoiku każdą warstwę zasypać cukrem. Następnie spirytus zmieszany z wodą wlać do słoika, zakręcić i potrząsać aż cukier się rozpuści. Odstawić na 3 miesiące. I tu mam mały problem. Zostawić tak z owocami na te 3 miesiące i dopiero po tym czasie zlać do butelek ??i już gotowe ?? bo w innych przepisach jest podane, że po miesiącu się zlewa i jeszcze odstawia na 2-3 miesiące. Dopiero zaczynam przygodę z nalewkami i potrzebuję pomocy. W kolejce czekają jeszcze przepisy na malinową i jeżynową ( na szczęście w Czechach spirytus tani )
O ile pamiętam owoce i inne maceruje się w alkoholu 70% napewno a czy trzy miesiące nie jestem pewqna ale wydaje mi sie że tak.Alkohol sam w sobie jest konserwantem,więc tak.W chłodnym miejscu.
Z tego co wyczytałam, to owoce po około 3 tygodniach się przecedza, więc z owocami:)W nalewce III, nawet 6 tygodni.
NALEWKA BRZOSKWINIOWA I.
Składniki: 1 kg brzoskwiń, 0,5 kg cukru, 1 szklanka spirytusu 96 %, 1 litr wódki 40 %, 0,1 litr koniaku,
1 ziarno kardamonu, szczypta cynamonu.
Wykonanie:
Dojrzałe brzoskwinie umyć, osuszyć w całości włożyć do słoja. Wsypać cukier i zalać alkoholem tak, aby owoce były przykryte w całości. Zostawić w ciepłym, słonecznym miejscu na okres 3 tygodni – wstrząsając słojem co 2-3 dni.
Następnie nalew zlać znad owoców, przecedzić i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne, chłodne miejsce na okres co najmniej 3 miesięcy.
Z owoców po zalaniu ich syropem cukrowym uzyskamy smaczny, aromatyczny deser, lub dodatek do ciast lub lodów.
Deser tylko dla dorosłych!!!
NALEWKA BRZOSKWINIOWA II.
Składniki: 2 kg dojrzałych brzoskwiń, 1 kg cukru, 0,25 litra spirytusu 96 %, 1 litr wódki 40 %.
Wykonanie:
Owoce umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Pestki odłożyć. Owoce wrzucić do gąsiorka, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na noc.
Następnego dnia dodać kilka pestek brzoskwiniowych, zalać wszystką wódką i spirytusem. Gąsiorek szczelnie zamknąć i odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie, często nim potrząsając.
Po tym okresie zlać płyn, przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy.
Pozostałe brzoskwinie można użyć jako dodatek do różnych deserów.
NALEWKA BRZOSKWINIOWA III.
Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych brzoskwiń, 0,2 kg cukru, 1 łyżka stołowa płynnego miodu, 2 goździki
Wykonanie: Brzoskwinie przepołowić, wyjąć pestki. Owoce pokroić drobno, włożyć do słoja, dodać miód, goździki, pestki brzoskwiniowe (wyjęte z twardej łupiny i lekko rozgniecione) oraz spirytus. Naczynie szczelnie zamknąć i trzymać w ciemnym i ciepłym pomieszczeniu 4 – 6 tygodni, od czasu do czasu potrząsając słojem. Po tym okresie płyn zlać znad owoców, owoce wycisnąć i połączyć sok z nalewem, przefiltrować przez bibułę. Sporządzić syrop z cukru i wody. Do gorącego syropu wlać nalew, dokładnie wymieszać, jeszcze raz przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. *źródło potrawy regionalne.pl
Potrzebuję Waszej porady w sprawie nalewki brzoskwiniowej. Jakiś czas temu spisałam sobie na nią przepis ze stronki ale nie umiem już go odnaleźć. Podane tam było, że brzoskwinie przekroić, wypestkować i poukładać w słoiku każdą warstwę zasypać cukrem. Następnie spirytus zmieszany z wodą wlać do słoika, zakręcić i potrząsać aż cukier się rozpuści. Odstawić na 3 miesiące. I tu mam mały problem. Zostawić tak z owocami na te 3 miesiące i dopiero po tym czasie zlać do butelek ??i już gotowe ?? bo w innych przepisach jest podane, że po miesiącu się zlewa i jeszcze odstawia na 2-3 miesiące. Dopiero zaczynam przygodę z nalewkami i potrzebuję pomocy. W kolejce czekają jeszcze przepisy na malinową i jeżynową ( na szczęście w Czechach spirytus tani
)
http://wielkiezarcie.com/recipe18629.html http://wielkiezarcie.com/recipe64875.html
Dzięki ale te przepisy znalazłam wcześniej, chodziło mi raczej o potwierdzenie czy mogę zostawić owoce na te 3 miesiące.
O ile pamiętam owoce i inne maceruje się w alkoholu 70% napewno a czy trzy miesiące nie jestem pewqna ale wydaje mi sie że tak.Alkohol sam w sobie jest konserwantem,więc tak.W chłodnym miejscu.
Dziękuję :)
Z tego co wyczytałam, to owoce po około 3 tygodniach się przecedza, więc z owocami:)W nalewce III, nawet 6 tygodni.
NALEWKA BRZOSKWINIOWA I.
Składniki:
1 kg brzoskwiń, 0,5 kg cukru, 1 szklanka spirytusu 96 %, 1 litr wódki 40 %, 0,1 litr koniaku,
Wykonanie:
NALEWKA BRZOSKWINIOWA II.
Składniki:
2 kg dojrzałych brzoskwiń, 1 kg cukru, 0,25 litra spirytusu 96 %, 1 litr wódki 40 %.
Wykonanie:
NALEWKA BRZOSKWINIOWA III.
Składniki:
1 kg bardzo dojrzałych brzoskwiń, 0,2 kg cukru, 1 łyżka stołowa płynnego miodu, 2 goździki
Wykonanie:
Brzoskwinie przepołowić, wyjąć pestki. Owoce pokroić drobno, włożyć do słoja, dodać miód, goździki, pestki brzoskwiniowe (wyjęte z twardej łupiny i lekko rozgniecione) oraz spirytus. Naczynie szczelnie zamknąć i trzymać w ciemnym i ciepłym pomieszczeniu 4 – 6 tygodni, od czasu do czasu potrząsając słojem. Po tym okresie płyn zlać znad owoców, owoce wycisnąć i połączyć sok z nalewem, przefiltrować przez bibułę. Sporządzić syrop z cukru i wody. Do gorącego syropu wlać nalew, dokładnie wymieszać, jeszcze raz przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.
*źródło potrawy regionalne.pl