Wiem, że przy gotowaniu kapuśniaku trzeba osobno zagotować ziemniaki gdyż w kapuście kiszonej się nie ugotują. Ale jak to jest w przypadku młodej kapusty?
Zrobiłam zapiekankę w której są między innymi ziemniaki i młoda kapusta. Zapiekanka już 1:50 godz w piekarniku a ziemniaki twarde. Więc coś nie tak :/ a facet głodny i się wkurza :)
Chodziło mi ogólnie o "obróbkę cieplną" ;) kapusty razem z ziemniakami. Zapiekanka stała w piecu 2,5 godziny. Następnym razem je trochę obgotuję, albo usmażę talarki na oleju.
Zawsze przed pieczeniem albo zapiekaniem ziemniaki obgotowuję. Potem takie na pół surowe dopiero kroję w talarki, w ćwiartki czy piekę w całości. Po kilku próbach doszedłem do wniosku, że mój prymitywny piekarnik ziemniaków surowych nie jest w stanie doprowadzić do zjadalności nawet po 5 godzinach.
Ja do zapiekanek na bazie ziemniaków zawsze wcześniej je trochę obgotowuję. Ale jesli użyłaś młodych ziemniaków powinny się zrobić bez problemu. Ja piekę np. ćwiatki ziemniaków na blasze to po 40 min. są gotowe. Może coś nie tak z piekarnikiem?
W przypadku kiszonej kapusty chodzi o kwas,pod wpływem którego składniki póżniej od niego dodane gotują się bardzo wolno. Natomisat odnosnie młodej kapusty,ona jest miękka,delikatna i bardzo krótko się gotuje,a ziemniaki dłużej((to zależy m.in.od gatunku).Jeśli nastawisz to razem,kapusta Ci się rozpadnie,a ziemniaki mofgą pozostać twarde.
moze miałaś w zapiekance za mało płynu w której ziemniaki mogły by sie ugotować, jak juz im brakło soku z kapusty staneły w miejscu :)
ja czesto robie zapiekanke z ziemniaków i mlodej kapusty tylko pilnuje ilości płynu w naczyniu( bulion,sos zalezy jaką robisz) a na koniec odrywam zeby odparowal nadmiar
Jeśli chodzi o kapustę kiszoną ( kiszone buraki, ogórki, warzywa z dodatkiem octu) to chodzi wyłacznie o kwas, który sprawia, ze warzywa zostają twarde. To samo masz, kiedy robisz kapustę zasmażaną z dodatkiem octu- jeśli dodasz ocet zbyt wcześnie, kapusta nie zmięknie,,, nigdy ;) ( przesadzam, ale żeby dogotować taką kapustę przedwczesnie zakwaszoną trzeba naprawdę dużo czasu) Dlatego spokojnie mozęsz nastawić góralską kwaśnicę rano i oddelegować się do innych zadań, bez obawy, ze zrobi się breja- kapusta spowoduje, że wielogodzinne gotowanie nie zaszkodzi ziemniakom.
W Twoim przypadku zapewne chodzi o to, że młoda kapusta potrzebuje dosłownie 20- 25 minut, zeby zmiękła, a ziemniaki jednak dużo więcej czasu. Dlatego warto obgotować ziemniaki przed pieczeniem.
Wiem, że przy gotowaniu kapuśniaku trzeba osobno zagotować ziemniaki gdyż w kapuście kiszonej się nie ugotują. Ale jak to jest w przypadku młodej kapusty?
Ugotują się. Bez obaw.
Zrobiłam zapiekankę w której są między innymi ziemniaki i młoda kapusta. Zapiekanka już 1:50 godz w piekarniku a ziemniaki twarde. Więc coś nie tak :/ a facet głodny i się wkurza :)
Myślałam,że gotujesz kapuśniak z młodej kapysty.Przynajmniej tak wywnioskowałam z Twojego pierwszego postu.
Chodziło mi ogólnie o "obróbkę cieplną" ;) kapusty razem z ziemniakami. Zapiekanka stała w piecu 2,5 godziny. Następnym razem je trochę obgotuję, albo usmażę talarki na oleju.
Zawsze przed pieczeniem albo zapiekaniem ziemniaki obgotowuję. Potem takie na pół surowe dopiero kroję w talarki, w ćwiartki czy piekę w całości. Po kilku próbach doszedłem do wniosku, że mój prymitywny piekarnik ziemniaków surowych nie jest w stanie doprowadzić do zjadalności nawet po 5 godzinach.
Ja do zapiekanek na bazie ziemniaków zawsze wcześniej je trochę obgotowuję. Ale jesli użyłaś młodych ziemniaków powinny się zrobić bez problemu. Ja piekę np. ćwiatki ziemniaków na blasze to po 40 min. są gotowe. Może coś nie tak z piekarnikiem?
W przypadku kiszonej kapusty chodzi o kwas,pod wpływem którego składniki póżniej od niego dodane gotują się bardzo wolno.
Natomisat odnosnie młodej kapusty,ona jest miękka,delikatna i bardzo krótko się gotuje,a ziemniaki dłużej((to zależy m.in.od gatunku).Jeśli nastawisz to razem,kapusta Ci się rozpadnie,a ziemniaki mofgą pozostać twarde.
moze miałaś w zapiekance za mało płynu w której ziemniaki mogły by sie ugotować, jak juz im brakło soku z kapusty staneły w miejscu :)
ja czesto robie zapiekanke z ziemniaków i mlodej kapusty tylko pilnuje ilości płynu w naczyniu( bulion,sos zalezy jaką robisz) a na koniec odrywam zeby odparowal nadmiar
Jeśli chodzi o kapustę kiszoną ( kiszone buraki, ogórki, warzywa z dodatkiem octu) to chodzi wyłacznie o kwas, który sprawia, ze warzywa zostają twarde. To samo masz, kiedy robisz kapustę zasmażaną z dodatkiem octu- jeśli dodasz ocet zbyt wcześnie, kapusta nie zmięknie,,, nigdy ;) ( przesadzam, ale żeby dogotować taką kapustę przedwczesnie zakwaszoną trzeba naprawdę dużo czasu)
Dlatego spokojnie mozęsz nastawić góralską kwaśnicę rano i oddelegować się do innych zadań, bez obawy, ze zrobi się breja- kapusta spowoduje, że wielogodzinne gotowanie nie zaszkodzi ziemniakom.
W Twoim przypadku zapewne chodzi o to, że młoda kapusta potrzebuje dosłownie 20- 25 minut, zeby zmiękła, a ziemniaki jednak dużo więcej czasu. Dlatego warto obgotować ziemniaki przed pieczeniem.
I jak ? ugotowały się już czy jeszcze są w piekarniku ? hihihihi