Witam ! mam pytanie,kto z Was wie z czego dokładnie zrobiona jest whisky Johnnie Walker? a inne ''klasyczne'' wódki? czy w którymś z tych alkoholi jest żyto? ( oprócz wódki żytniej oczywiście) dzięki miłej soboty!
Szkocka whisky powinna byc z jeczmienia slodowanego. Alkohole robi sie z najprzerozniejszych zboz, lacznie z ryzem (sake), ziemniakow, burakow cukrowych, ze wszystkich prawie owocow. Na tym konczy sie moja wiedza.
Dzięki mam przed sobą butelkę Johnnie Walker Red Label i w składzie ma : kompozycja 35 pojedyńczych whisky słodowych i zbożowych w tym whisky słodowej Cardhu.
na czarnym też są zbożowe i ja bardzo chcę się dowiedzieć co to za zboża miłej niedzieli!!
Ja mam oryginalne butelki Johnnie Walkera (różne labels) rozlewanego w Szkocji i na żadnej nie ma składu, jest tylko informacja o zawartości karmelu. O ile się orientuję to szkocka malt whiskey musi być zrobiona z jęczmienia.
najszlachetniejsze szkockie whisky to single malty i sa zrobione wylacznie z jeczmienia lub slodu jeczmiennego wszystkie popularne whisky ktore sie pija to blendy czyli np taki ballantines jest mieszanka 40 odpowiednio skomponowanych whisky podobnie jak johny waker i inne w blendach im wieksza zawartosc whisky single malt tym lepiej im wieksza z grain( whisky grain jest produkowana z jeczmienia pszenicy zyta oraz kukurydzy jeczmien stanowi tu tylko maly procent około 10%) tym gorzej W popularnych blended whisky takich jak wpsomniany jw red znajduje sie okolo 35-40% whisky single malt a reszta to grain( to wlasnie grain zaostrza mocno wode zycia )
Witam !
mam pytanie,kto z Was wie z czego dokładnie zrobiona jest whisky Johnnie Walker?
a inne ''klasyczne'' wódki? czy w którymś z tych alkoholi jest żyto? ( oprócz wódki żytniej oczywiście)
dzięki
miłej soboty!
Szkocka whisky powinna byc z jeczmienia slodowanego.
Alkohole robi sie z najprzerozniejszych zboz, lacznie z ryzem (sake), ziemniakow, burakow cukrowych,
ze wszystkich prawie owocow.
Na tym konczy sie moja wiedza.
Dzięki
mam przed sobą butelkę Johnnie Walker Red Label i w składzie ma :
kompozycja 35 pojedyńczych whisky słodowych i zbożowych w tym whisky słodowej Cardhu.
na czarnym też są zbożowe i ja bardzo chcę się dowiedzieć co to za zboża
miłej niedzieli!!
Ja mam oryginalne butelki Johnnie Walkera (różne labels) rozlewanego w Szkocji i na żadnej nie ma składu, jest tylko informacja o zawartości karmelu. O ile się orientuję to szkocka malt whiskey musi być zrobiona z jęczmienia.
najszlachetniejsze szkockie whisky to single malty i sa zrobione wylacznie z jeczmienia lub slodu jeczmiennego
wszystkie popularne whisky ktore sie pija to blendy czyli np taki ballantines jest mieszanka 40 odpowiednio skomponowanych whisky podobnie jak johny waker i inne
w blendach im wieksza zawartosc whisky single malt tym lepiej im wieksza z grain( whisky grain jest produkowana z jeczmienia pszenicy zyta oraz kukurydzy jeczmien stanowi tu tylko maly procent około 10%) tym gorzej W popularnych blended whisky takich jak wpsomniany jw red znajduje sie okolo 35-40% whisky single malt a reszta to grain( to wlasnie grain zaostrza mocno wode zycia )
Whisky Johnny Walker zrobiona jest z bimbru.