Forum

Kuchenne porady

Do znawców,smakoszy,koneserów

• Autor: qurczak Data: 2011-06-25 21:33:20

Witam !
    mam pytanie,kto z Was wie z czego dokładnie zrobiona jest whisky Johnnie Walker?
    a inne ''klasyczne'' wódki? czy w którymś z tych alkoholi jest żyto? ( oprócz wódki żytniej oczywiście)
    dzięki
    miłej soboty!

• Autor: wita Data: 2011-06-26 00:18:05

Szkocka whisky powinna byc  z jeczmienia slodowanego.
    Alkohole robi sie z najprzerozniejszych zboz, lacznie z ryzem (sake), ziemniakow, burakow cukrowych,
    ze wszystkich prawie owocow.
    Na tym konczy sie moja wiedza.

• Autor: qurczak Data: 2011-06-26 09:14:39

Dzięki
    mam przed sobą butelkę Johnnie Walker Red Label i w składzie ma :
    kompozycja 35 pojedyńczych whisky słodowych i zbożowych w tym whisky słodowej Cardhu.

na czarnym też są zbożowe i ja bardzo chcę się dowiedzieć co to za zboża
    miłej niedzieli!!

• Autor: Paszczakowa Data: 2011-06-26 11:00:12

Ja mam oryginalne butelki Johnnie Walkera (różne labels) rozlewanego w Szkocji i na żadnej nie ma składu, jest tylko informacja o zawartości karmelu. O ile się orientuję to szkocka malt whiskey musi być zrobiona z jęczmienia.

• Autor: Kormag Data: 2011-06-26 16:56:34

najszlachetniejsze szkockie whisky to single malty i sa zrobione  wylacznie z jeczmienia lub slodu jeczmiennego
    wszystkie popularne whisky ktore sie pija to blendy czyli np taki ballantines jest mieszanka 40 odpowiednio skomponowanych whisky podobnie jak johny waker i inne
    w blendach im wieksza zawartosc whisky single malt tym lepiej im wieksza z grain( whisky grain jest produkowana z jeczmienia pszenicy zyta oraz kukurydzy jeczmien stanowi tu tylko maly procent około 10%) tym gorzej W popularnych blended whisky takich jak wpsomniany jw red  znajduje sie okolo 35-40% whisky single malt a reszta to grain( to wlasnie grain zaostrza mocno wode zycia )

• Autor: Scooby Data: 2011-06-26 13:53:57

Whisky Johnny Walker zrobiona jest z bimbru.

Przejdź do pełnej wersji serwisu